ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Το plan B του success story - Πότε, πώς, με ποιά ρίσκα και ποιά -πιθανά- οφέλη - Οι επιφυλάξεις του Ευάγγελου Βενιζέλο.O κύβος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ερρίφθη. Η χώρα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμαστική έκδοση ομολόγων, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού από τις διεθνείς αγορές, στις αρχές Μαΐου.

«Ωριμες οι συνθήκες»
Οι εισηγήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίους Χρέους αναφέρουν στο Μαξίμου πως οι συνθήκες είναι ώριμες για την έκδοση πενταετούς ομολόγου
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισηγήσεις από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προς το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι οι συνθήκες είναι ώριμες προκειμένου η χώρα να προχωρήσει μέσα στα παραπάνω χρονικά πλαίσια σε μία έκδοση πενταετούς ομολόγου.
Η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχουν κάθε λόγο η έξοδος στις αγορές να γίνει πριν από τις εκλογές (παρά τους δισταγμούς που έχει εκφράσει δημοσίως ο αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Βενιζέλος), καθώς με τον τρόπο αυτό συμπληρώνεται το success story.
Ο μονόδρομος και η «ιδανική συγκυρία»
Αλλωστε, η προσφυγή της χώρας στις αγορές φέτος αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό χωρίς να ζητήσει πρόσθετα δανεικά όπως τους εταίρους της.
Στο πλαίσιο αυτό η υλοποίηση του σχεδίου πριν από τις εκλογές θα μπορούσε να κεφαλαιοποιηθεί πολιτικά από την Κυβέρνηση, ως έμπρακτη επιβεβαίωση της οικονομικής πολιτικής.
Από τις επαφές που έχουν γίνει με μεγάλες επενδυτικές Τράπεζες του Λονδίνου προκύπτει ότι η συγκυρία σε ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι ιδανική για την έκδοση ενός ελληνικού κρατικού ομολόγου.
Σημαντική η υποχώρηση της τιμής των δεκαετών ομολόγων
Οι τιμές των δεκαετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σημαντικά στη δευτερογενή αγορά και η δίψα των ξένων θεσμικών επενδυτών τόσο για ομόλογα όσο και για τραπεζικές μετοχές φαίνεται να είναι ακόρεστη.
Επομένως το Δημόσιο έχει κάθε λόγο να επωφεληθεί από το θετικό αυτό κλίμα, το οποίο σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονης αστάθειας και αυξημένων κινδύνων, ουδείς θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα μπορέσει να διατηρηθεί επί μακρόν. Βέβαια το εγχείρημα θα ήταν ακόμη πιο εύκολο να υλοποιηθεί αν η Standard & Poors είχε προχωρήσει την Παρασκευή στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία διατηρείται στη ζώνη του ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου (Β-).
Εφικτή κατά τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές εντός Απριλίου
Παρά ταύτα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (ΙΙF) το οποίο απηχεί τις απόψεις των μεγαλύτερων Τραπεζών παγκοσμίως, εκτιμά ότι είναι εφικτή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές εντός του Απριλίου.
Συγκεκριμένα, στο εβδομαδιαίο του δελτίο, το IIF αναφέρει ότι η συμφωνία με την Τρόικα ανοίγει το δρόμο για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Η θέση αυτή ενισχύεται από τη μεγάλη επιτυχία που είχε στην επενδυτική κοινότητα η έκδοση του ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς το οποίο υπερκαλύφθηκε πέντε φορές.
Όπως αναφέρει, με την επιτυχή κάλυψη του ομόλογου της Τράπεζας Πειραιώς, η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση ενός ομόλογου 5ετους διάρκειας 1,5-2 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 5,5%.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι το Eurogroup θα μπορούσε να εγκρίνει μία δόση ύψους 8,3 δισ. ευρώ την 1η Απριλίου και το ΔΝΤ άλλα 5,3 δισ. ευρώ.
Το πενταετές ομόλογο λύνει το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού το 2014
Με την έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου λύνεται και το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού για το 2014, χωρίς μάλιστα η χώρα να αναγκαστεί να ζητήσει νέα δανεικά από τους εταίρους της. Γεγονός που υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή στην οποία «δεν θα ζητά κάθε τόσο δανεικά», έπειτα από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και κυρίως του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Το χρηματοδοτικό κενό για φέτος υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να καλυφθεί από την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank (1,8 δισ. ευρώ), και από μία περιορισμένη διάθεση κρατικών ομολόγων.
ΠΗΓΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.