Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014

Απειλεί ο Κέρι τη Μόσχα, δεν ιδρώνει το αυτί του Πούτιν


 

 Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι μίλησε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS καταδικάζοντας την «απίστευτη επίθεση» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ενώ απείλησε τη Μόσχα ότι θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες» από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Το ίδιο υπογράμμισε και ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στο Ρώσσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν. Του μίλησε για επιβολή κυρώσεων και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας.

Ο κ. Κέρι είπε ότι «δεν μπορείς τον 21ο αιώνα να συμπεριφέρεσαι με τρόπο του 19ου αιώνα εισβάλλοντας σε μια άλλη χώρα προβάλλοντας εντελώς κατασκευασμένες δικαιολογίες».
Μίλησε για «μια απίστευτη επιθετική ενέργεια. Είναι πραγματικά μία εκπληκτική, προμελετημένη επιλογή του προέδρου (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να εισβάλει σε μία άλλη χώρα. Η Ρωσία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία καταπατά τις διεθνείς της υποχρεώσεις της», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός. 
Ο Κέρι τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Πούτιν, με τον οποίο είχαν μία τηλεφωνική επικοινωνία χθες διάρκειας 90 λεπτών, ότι «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν επιμείνει σε αυτό. Ο πρόεδρος. είπε στον κ. Πούτιν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρει μια διαφορετική οδό, να αναστείλει αυτήν την εισβολή, να ακυρώσει αυτήν την εισβολή».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επίσης προειδοποίησε με έντονο τρόπο ότι η Ρωσία διατρέχει τον κίνδυνο να αποπεμφθεί την από την Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του πλανήτη εάν η Μόσχα συνεχίσει τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «μπορεί να μην φιλοξενήσει τη (σύνοδο) της G8 στο Σότσι, μπορεί μάλιστα να μην είναι καν στους κόλπους της G8 εάν αυτό συνεχιστεί» προέβλεψε ο Κέρι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC, στο πλαίσιο ενός κύκλου συνεντεύξεων που έδωσε σε εκπομπές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης το πρωί της Κυριακής για το ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία.
«Εάν η Ρωσία θέλει να είναι μία χώρα μέλος της G8, πρέπει να συμπεριφέρεται όπως μία χώρα της G8» είπε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στο CBS. «Η G8 και ορισμένοι άλλοι είναι έτοιμοι να φθάσουν στα άκρα για να απομονώσουν τη Ρωσία εξαιτίας αυτής της εισβολής» στην Κριμαία, διεμήνυσε ο Τζον Κέρι, απειλώντας τη Μόσχα με την «επιβολή κυρώσεων» και «οικονομική απομόνωση».
Ωστόσο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι «το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι η στρατιωτική επιλογή σε μια τέτοιου είδους κατάσταση. Επιθυμούμε μια ειρηνική διευθέτηση».
Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να απαντήσει σήμερα όταν ερωτήθηκε για τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας. «Δεν έχω κανένα σχόλιο προς το παρόν» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΟΜΠΑΝΑ-ΠΟΥΤΙΝ

Δεν ήταν μόνο μία δύσκολη συνομιλία και για τους δύο ηγέτες, οι οποίοι –ως γνωστόν- δεν είναι και οι καλύτεροι φίλοι. Ανέβασαν τους τόνους και μπορεί κανείς να καταλάβει από την περίληψη της συνομιλίας που έδωσε ο Λευκος Οίκος, ότι τουλάχιστον ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν έντονα επιθετικός απαιτώντας εδω και τώρα αποκλιμάκωση και απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία. Μιλούσαν για 90 λεπτά Μαρία.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος απαίτησε από τον κ. Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και του ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν πρωτοβουλία με στόχο τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας.
            Ακόμα του επέστησε την προσοχή για το γεγονός, όπως του τόνισε, ότι η Ρωσία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του είπε ότι πρέπει να συνομιλήσει ειρηνικά με τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας αναφέροντας ότι μπορεί να βοηθήσει ο ίδιος, αλλά και άλλοι ηγέτες.
            Αυτό που κάνατε, είπε στον Πρόεδρο Πούτιν, είναι κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Καταδικάζουμε, είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα, την στρατιωτική επέμβαση σας στην ουκρανική επικράτεια.
            Ο Αμερικανός ηγέτης ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Ρωσίας ως πρώτο μέτρο ότι θα αναστείλει τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειων στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας της G8, που θα γίνει στις 4 και 5 Ιουνίου, στο Σότσι της Ρωσίας.
            Βέβαια ο κ. Πούτιν δεν άκουγε μόνο, ήταν και ο ίδιος επιθετικός. Κατηγόρησε την Αμερική και την Ευρώπη ότι συντάχθηκαν με ακραίους εθνικιστές και υποστηρικτές του φασισμού και επίσης ότι ενώ μιλούν για την Ουκρανία, δεν ανέφεραν ούτε μία λέξη για τους Ρώσους και τις μειονότητες που απειλούνται από τους νέους ηγέτες της χώρας.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στο Ρώσο ηγέτη ότι έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι αναγνωρίζουμε τις βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία και την ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα των εθνοτικών Ρώσων και των μειονοτικών πληθυσμών στο εσωτερικό της Ουκρανίας . Η ουκρανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή της δέσμευση για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των Ουκρανών και να τηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ουκρανίας , και θα συνεχίσουμε να τους παροτρύνουμε να το πράξουν.

 MEGA CHANNEL, Ανακοίνωση Λευκού Οίκου, REUTERS, AFP, ANA-MPA -Photo by White House

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.