Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

Εκβιασμών συνέχεια... Τι σημαίνουν όλα αυτά;


  • "Η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση"...
  • Σε "δεσμευμένο λογαριασμό" τα 31,2 δισ.
Την καταβολή της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ σε έναν ειδικό, δεσμευμένο λογαριασμό φέρεται να προκρίνει η γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών μέσων ενημέρωσης.


Δημοσιεύματα πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης ισχυρίζονται πως η καταβολή της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην πραγματικότητα δεν θα δοθεί στην Ελλάδα, αλλά αυτή θα βρίσκεται σε ένα δεσμευμένο λογαριασμό που θα είναι αποκλειστικά διαχειρίσιμος από την τρόϊκα!

Έτσι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών της χώρας αλλά τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά κενά θα πρέπει να καλύπτονται από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η ιδέα, που δεν είναι καινούρια, υποστηρίζεται και από τη Γαλλία. Στόχος του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού είναι αφενός να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και αφετέρου να διατηρηθούν παράλληλα οι πιέσεις προς την Αθήνα για τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και περικοπών, αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε πολιτικό και κοινωνικό κόστος.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;


Απλούστατα, οι Γερμανοί δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενη. Εκτιμούν ότι οι ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες και η πολιτική αυτή μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ή να ανατραπεί από μία κοινωνική αναταραχή ή από μία κατάρρευση της τρικομματικής κυβέρνησης. Σημαίνει όμως και κάτι άλλο. Ότι προκαλείται κλίμα ασφυξίας στην οικονομία και απομακρύνεται κάθε προοπτική ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι τα 25 περίπου δισ. ευρώ θα πήγαιναν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα 6.5 δισ. στις οφειλές του δημοσίου έναντι τρίτων.

Αν η δόση δεσμευθεί σε ειδικό λογαριασμό που θα τον διαχειρίζονται Γερμανοί (και αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι διαχειριστές θα είναι Γερμανοί), τότε θα εκταμιευθεί 1 δισ. ευρώ που οφείλει το δημόσιο σε γερμανικές εταιρείες και τα υπόλοιπα θα παραμείνουν δεσμευμένα. Οι Γερμανοί φοβούνται τα ομόλογα των 28 δισ. ευρώ που λήγουν το 2016 και θέλουν να κατοχυρώσουν την αποπληρωμή τους.

Ξέρουν επίσης ότι θα ''σκάσει'' και το ασφαλιστικό, πολύ συντομότερα από ότι περίμεναν αφού οι εισφορές έχουν μειωθεί δραματικά, η ανεργία υπονομεύει την ανταποδοτικότητα και βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τα ταμεία έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από το κούρεμα των ομολόγων. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μετά τις δραματικές μειώσεις των συντάξεων, το ασφαλιστικό σύστημα σύντομα θα βρεθεί σε αδυναμία να τις καταβάλλει και θα απαιτηθούν και άλλες μειώσεις.

Οι μισθοί και οι συντάξεις πρέπει να πληρώνονται με τα δημόσια έσοδα από τη φορολογία και με συνεχείς περικοπές δαπανών ενώ οι τράπεζες θα ασφυκτιούν. Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί πανικό στην κυβέρνηση που όπως όλα δείχνουν βρίσκεται μπροστά σε ένα ακόμα ωμό εκβιασμό.

Δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία πλέον ότι οι δανειστές θα απαιτήσουν και άλλα μέτρα και άλλες περικοπές. Θα θελήσουν να επιβάλλουν ειδικές οικονομικές ζώνες χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση της αλληλεγγύης δεν υπάρχει πλέον από τη στιγμή που η Γερμανία απέκτησε τον πολιτικό, θεσμικό και οικονομικό έλεγχο της Ευρώπης.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η χώρα  είναι ανίσχυρη, βαθιά διχασμένη και με παραδομένες πολιτικές ηγεσίες.

Χωρίς εθνικό σχέδιο, χωρίς τη στοιχειώδη επεξεργασία ενός "Σχεδίου B", που έστω και αν απευχόμαστε να εφαρμοστεί, θα έπρεπε να υπάρχει.


  Hellas On The Web
με πληροφορίες από dw.de, e-observer.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.