ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

«Περιέργεια» για ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη

Στη δημοσιότητα και το πρώτο βίντεο που έστειλε το «Curiosity» στη Γη. Τις επόμενες ημέρες το διαστημικό όχημα θα αρχίσει τις έρευνες.
Η περιπέτεια του διαστημικού οχήματος «Curiosity» («Περιέργεια» στα ελληνικά) που προσεδαφίστηκε στον Αρη το πρωί της Δευτέρας, ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς έπειτα από τις πρώτες φωτογραφίες, χθες η NASA έδωσε στη δημοσιότητα και το πρώτο βίντεο που εστάλη από τον Κόκκινο Πλανήτη.
 
 Το χαμηλής ανάλυσης και διάρκειας 2,5 λεπτών βίντεο καταγράφει την κάθοδο του ρομποτικού οχήματος μέσω της ατμόσφαιρας του Αρη δίνοντας σε όλους εμάς τους Γήινους τις εικόνες της προσεδάφισης ενός διαστημοπλοίου σε έναν άλλο πλανήτη. Καθώς το βίντεο εμφανίστηκε στις μεγάλες οθόνες της αίθουσας όπου βρίσκεται το κέντρο ελέγχου του Εργαστηρίου Πυραυλικής Προώθησης στην Καλιφόρνια, επιστήμονες και μηχανικοί εξέφραζαν με επιφωνήματα τη χαρά και την περηφάνια τους για το μεγάλο επίτευγμα να ακουμπήσει στο έδαφος του Αρη το πιο μεγάλο και τεχνολογικά προηγμένο όχημα μέχρι σήμερα.
 
 Το βίντεο άρχισε με την προστατευτική ασπίδα για τη θερμότητα να αποκολλάται και τελείωσε με τη σκόνη που σηκώθηκε όταν το όχημα ακούμπησε στο έδαφος. Ηταν απλά μια πρόγευση, καθώς θα χρειαστεί κάποιος χρόνος να σταλούν πίσω στη Γη όλες οι εικόνες σε υψηλή ανάλυση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, στο πλήρες βίντεο, που θα δοθεί στη δημοσιότητα και το οποίο χαρακτηρίζεται «υπέροχο», διακρίνεται και ο τελικός προορισμός του «Curiosity», το όρος Σαρπ στο μέσο του κρατήρα Γκέιλ, όπου εντοπίστηκαν ιζήματα, που παραπέμπουν στην ύπαρξη παλαιότερα νερού. 
 
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ. Στη ΝΑSA συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί για την επιτυχή προσεδάφιση του «Curiosity» στον Κόκκινο Πλανήτη καθώς έχουν αρχίσει οι δοκιμές όλων των συστημάτων του οχήματος, η κατασκευή και η αποστολή του οποίου στοίχισαν 2,5 δισ. δολάρια. Τα τεστ θα διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες και έπειτα το πυρηνοκίνητο όχημα θα αρχίσει τις βόλτες στον κρατήρα Γκέιλ. Ηδη όμως οι μικρές φωτογραφικές μηχανές που βρίσκονται εφαρμοσμένες στις έξι ρόδες του οχήματος δείχνουν, σύμφωνα με τον επιστήμονα Μάικ Ουάτκινς, «έναν νέο Αρη που δεν έχουμε δει ποτέ πριν».

ΟΙ «ΟΔΗΓΟΙ». Το όχημα μπορεί να πραγματοποίησε, τα τελευταία επτά λεπτά, την κάθοδό του στον Αρη χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, όμως δεν θα συμβεί το ίδιο και στις βόλτες του πάνω στον Κόκκινο Πλανήτη. Μια ομάδα δώδεκα επιστημόνων της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας έχει αναλάβει το καθήκον να του δίνει τις ανάλογες οδηγίες όταν αρχίσει να περιφέρεται. Ενας εξ αυτών, ο Σκοτ Μάξελ, στη ζωή του οδηγεί ένα Toyota Prius, στη δουλειά του όμως θα έχει την ευκαιρία να οδηγήσει το πιο ακριβό όχημα στην Ιστορία - από απόσταση μεγαλύτερη των 62 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. «Είναι ένα ανεκτίμητο εθνικό απόκτημα που τυγχάνει να βρίσκεται στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη. Γι' αυτό και παίρνουμε την υπόθεση πολύ σοβαρά», λέει ο 41χρονος επιστήμονας που έχει επίσης οδηγήσει τα οχήματα «Σπίριτ» και «Οπορτούνιτι» που βρίσκονταν στον Αρη το 2003. Καθώς τα σήματα από τη Γη χρειάζονται 4 με 20 λεπτά για να φθάσουν στον Αρη, κάθε μανούβρα προετοιμάζεται ενδελεχώς την προηγούμενη ημέρα και έπειτα αποστέλλεται ως μια πλήρης σειρά εντολών. 
 
Οι έρευνες και η συλλογή λίθων και χώματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν στην επιφάνεια του Αρη τα στοιχεία εκείνα που θα είχαν επιτρέψει στο παρελθόν την εμφάνιση ζωής, θα αρχίσουν έπειτα από λίγες ημέρες και αυτό είναι το κυριότερο κομμάτι της αποστολής του «Curiosity» που θα ανέβει στις πλαγιές του όρους Σαρπ, για το οποίο, σύμφωνα με τις δορυφορικές φωτογραφίες, οι επιστήμονες πιστεύουν πως είναι γεμάτο με ορυκτά που εμφανίζονται όπου υπάρχει ή υπήρχε νερό. Το όχημα με τα πολύ εξελιγμένα εργαλεία που έχει, θα μετρά διαρκώς και τα επίπεδα ραδιενέργειας - όπως έκανε και σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού - ώστε να μάθουμε εάν μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη θα είναι ασφαλής για τους αστροναύτες. 
 
Ενα άλλο σημαντικό κομμάτι των ερευνών θα αφορά πειράματα για τις κλιματικές αλλαγές. Επειδή μέχρι τώρα οι επιστήμονες μπορούσαν να κάνουν μόνο υποθέσεις για το θέμα στη Γη, τώρα θα έχουν μια σπάνια ευκαιρία να τεστάρουν τις θεωρίες τους για το πώς οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν τη Γη, σε έναν άλλο πλανήτη. Το «Curiosity» θα ψάξει το έδαφος για ιζήματα τα οποία θα εξετάσει και κατόπιν θα προκύψουν κρίσιμα συμπεράσματα για το πώς το κλίμα του Αρη - που κάποτε ήταν πολύ πιο ζεστό, με βροχές και ποτάμια - έχει αλλάξει τα τελευταία δισεκατομμύρια χρόνια που πλήττεται από ηλιακές καταιγίδες. «Μαθαίνεις να κατανοείς την ατμόσφαιρα βλέποντας διαφορετικές ατμόσφαιρες», λέει ο Μαρκ Λέμον, επιστήμονας της ομάδας. 
 
«Οσο περισσότερα ξέρουμε για την ατμόσφαιρα του Αρη τόσο καλύτερα μπορούμε να καταλάβουμε την ατμόσφαιρα της Γης. Αφήστε που μαθαίνουμε πολύ περισσότερα για τη θέση μας στο Σύμπαν από όσα θα μπορούσαμε να έχουμε μάθει ενώ φανταζόμαστε διάφορα επιστημονικά μοντέλα».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.