Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

Η σύναξη των αγίων δώδεκα Αποστόλων


Στις 30 Ιουνίου η Εκκλησία µας εορτάζει τους Δώδεκα Αποστόλους του Χριστού, την «δωδεκάριθμον φάλαγγα» των πρωταγωνιστών του Πνεύματος, όπως αναφέ­ρει ένας ύμνος της εορτής.

Είναι οι άνθρωποι που τους επέλεξε ο Θεάνθρωπος, για να....
αποτελέσουν τον πυρήνα της Εκκλησίας και να γίνουν οι συνεχιστές του απολυτρωτικού έργου Του στον κόσμο. Το αποστολικό αξίωμα είναι το πιο τιμητικό αξίωμα στην Εκκλησία. Υπερέχει από κάθε άλλο αξίωμα.

Έφεραν δε εις πέρας την τιμητική αποστολή τους οι Απόστολοι με τη Χάρη και βοήθεια του Παναγίου Πνεύ­ματος, που έλαβαν κατά την ημέρα της Πεντηκοστής.

Δεν είχαν κατά κόσµον προσόντα, στα οποία θα μπορούσαν να βασισθούν και να προχωρήσουν στο έργο της διαδόσεως του Ευαγγελίου. Ωραία ερωτά ο Ιερός Χρυσόστομος: «Tίνι γάρ θάρρουν;». Πού μπορούσαν να στηριχθούν και να έχουν θάρρος για το έργο τους; «Τ δεινότητι τν λόγων;», στη ρητορική τους μήπως ικανότητα; «λλά πάντων σαν μαθέστεροι», απαντά ο ίδιος ιερός Πατήρ. Ήσαν αγράμματοι ψαράδες. Αλλά μήπως μπορούσαν να βασισθούν, συνεχίζει ο Χρυσόστομος, «τ περιουσί τν χρημάτων;», στον πλούτο τους; «λλ’ οδέ ράβδον, οδέ ποδήματα εχον», ήσαν δηλαδή πάμπτωχοι υλικά. «λλά τ περιφανεί του γένους;», επιμένει να ερωτά ο Άγιος. Μήπως κατήγοντο από κάποιο ξακουστό γένος και αυτό τους έδινε «αέρα» και θάρρος; «λλ’ ετελες σαν καί ξ ετελν», απαντά. Ήσαν άνθρωποι άσημοι του άπλου λαού, παιδιά φτωχών γονέων με τίπο­τε το εντυπωσιακό κατά κόσµον (ΕΠΕ 12,370).


Και όμως αυτοί οι άσημοι, οι αγράμματοι και φτωχοί, με τη χάρη και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος ανέτρεψαν το κατεστημένο των αιώνων, φώτισαν τη σκοτισμένη ανθρωπότητα, άνοιξαν την μετά Χριστόν εποχή στην ιστορία του κόσμου, εξευγένισαν με το κήρυγμα του Ευαγγελίου τα ήθη και εξαγίασαν με τη Χάρη των Μυστηρίων της Εκκλησίας τους ανθρώπους.

Η προσφορά των Αγίων Αποστολών στην ιστορία του πολιτισμού είναι θεμελιώδης. Έθεσαν τα ισχυρά και αδιάσειστα θεμέλια, για να μπορεί να ζει ο κόσμος µας. Και αν σήμερα παραπαίει ο κόσμος, είναι γιατί δεν θέλει να στηρίζεται στα ακλόνητα εκείνα θεμέλια, τα οποία έθεσαν βαθιά στη γη μας οι Αγιοπνευματοκίνητοι εκείνοι άνθρωποι, οι οποίοι κήρυξαν στην τότε γνωστή οικουμένη το Ευαγγέλιο.

 Υπέγραψαν δε το κήρυγμά τους με το αίμα τους, με την ζωή τους. Σύμφωνα με τον «Συναξαριστή» του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, οι άγιοι Απόστολοι περάτωσαν την αποστολή τους ως εξής:
 • Οι πρωτοκορυφαίοι Πέτρος και Παύλος μαρτύρησαν στη Ρώμη , ο πρώτος με σταυρικό θάνατο, με την κεφαλή του προς τη γη, και ο δεύτερος με αποκεφαλισμό.
 • Ο άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος μαρτύρησε στην Πάτρα, σε σταυρό με σχήμα Χ.
 • Ο άγιος Ιάκωβος, ο αδελφός του αγίου Ιωάννου, θανατώθ­ηκε, πρώτος από όλους τους Αποστόλους, από τον Ηρώδη τον Αγρίππα με αποκεφαλισμό στα Ιεροσόλυμα.
 • Ο άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής εξορίσθηκε στην Πάτμο και τελικά πέθανε στην Έφεσο.
 • Ο άγιος Φίλιππος σταυρώθηκε στην Ιεράπολη της Συρίας.
 • Ο άγιος Θωμάς τρυπήθηκε με ακόντια και λόγχες στη χώρα των Ινδών και παρέδωσε εκεί την ψυχή του.
 • Ο άγιος Βαρθολομαίος σταυρώθηκε στην Ουρβανούπολη της Ινδίας.
 • Ο άγιος Ματθαίος μαρτύρησε διά λιθοβολισμού και πυρός στην Ιεράπολη της Συρίας.
 • Ο άγιος Ιάκωβος ο του Αλφαίου περάτωσε το αποστολικό έργο του κρεμασμένος σ’ ένα σταυρό.
 • Ο άγιος Σίμων ο Ζηλωτής και Κανανίτης παρέδωσε το πνεύμα του καρφωμένος σ’ ένα σταυρό στη Μαυριτανία της Αφρικής.
 • Ο άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος θανατώθηκε με τόξα στη Μεσοποταμία κρεμασμένος σ’ ένα δέντρο.
 • Τέλος, ο άγιος Ματθίας, που πήρε τη θέση του προδότη Ιούδα, παρέδωσε την ψυχή του με φρικτά βασανιστήρια στην Αιθιοπία.
Αυτοί ήσαν οι άγιοι Απόστολοι, τα εκλεκτά δοχεία της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, οι Φωτοδότες που με το κήρυγμα και τη ζωή τους έδωσαν υψηλό, ουσιαστικό νόημα στη ζωή των ανθρώπων. Οι αληθινά πνευματικοί άνθρωποι, που εμπνέουν και σήμερα όσους θέλουν να ζουν μια ζωή αληθινά πνευματική.

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

 1. Φίλε με σόκαρες λίγο όταν συνάντησα το blog σου με το Λ και την ασπίδα με το μακεδονικό αστέρι και να αναφέρεσαι και να διαφημίζεις τα ορθόδοξα πρόσωπα ( δικαίωμα σου είναι , και θα θυσιαζόμουν αν χρειαζόταν για να συνεχίσεις να το κάνεις ελεύθερα , απλά γράφω τα δικά μου συναισθήματα για αυτήν την συνάντηση μου) ,

  Μια αυστηρά προσωπική μου άποψη είναι ότι ο νούμερο ένα εχθρός του ελληνισμού είναι αυτός που είναι πλέον κρυμμένος μέσα στο πετσί μας ως δήθεν ελληνικός , και φυσικά δεν αναφέρομαι σε θρησκευτικά θέματα που είναι δικαίωμα του καθενός αλλά σε ιστορικά θέματα που δεν μας μαθαίνουν στα σχολεία , απλά μια ερώτηση για αναζήτηση , τι είναι αυτό που ευθύνεται για την εξαναγκαστική καταστροφή και λησμονιά του Ελληνικού πολιτισμού από το 250 μ.χ και μετά , και αν Ελληνισμός και ορθοδοξία είναι ΕΝΑ ,

  γιατί οι μεγάλοι του 1821 έβγαλαν την χώρα μας Ελλάδα και όχι Ρωμανία όπως ήθελε η εκκλησία και εμάς Έλληνες δηλαδή παιδιά του Έλληνα του γιού του Δευκαλίωνα και όχι ρωμιούς από την ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία που ήθελε η εκκλησία , αφού η λέξη Έλλην δηλαδή ειδωλολάτρης (για αυτούς ο Σωκράτης ο Πλάτων και όλοι οι άλλοι που ανακάλυψαν τα πάντα σε αυτόν τον πλανήτη ήταν ειδωλολάτρες ) ήταν απαγορευμένη στην αυτοκρατορία ;;;

  Απλά η επανάσταση του 1821 μετά από ρωσικές ( ορθόδοξες ) ειδικά πιέσεις δεν ολοκληρώθηκε σε όλα τα σημεία όπως θελαν οι ήρωες μας τότε , και γιατί ακόμα η εκκλησία δεν έχει πάρει πίσω επίσημα τον αφορισμό που είχε κάνει στην Ελληνική επανάσταση του 1821 ;;;;

  Και γιατί άραγε ο Μέγας Κολοκοτρώνης φορούσε περικεφαλαία όπως οι πρόγονοι του και που πάνω της είχε τον ισοσκελή σταυρό του Δία ;;;;

  Και τελευταίο γιατί το πρόσωπο που για μένα ίσως ήταν το σημαντικότερο στην ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία (βυζάντιο ) και ίσως μέσα στην δεκάδα των σημαντικότερων Ελλήνων όλων των εποχών , το 99% των σημερινών Ελλήνων δεν ξέρει ούτε καν το όνομα του , ΠΛΗΘΩΝ ΓΕΜΙΣΤΟΣ ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  Και κλείνω ,μπορεί να κάνω λάθος σε όλα , αλλά εγώ ξέρω ότι πάντα οι αιώνιοι αντίπαλοι ήταν η Σιών και ο Ελληνικός πολιτισμός και ότι ο χριστιανισμός είναι στο στρατόπεδο της Σιών και για αυτό αναθεματίζει στης λειτουργίες της τις Ελληνικές ιδέες και τους έλληνες φιλοσόφους , μπορώ να σου βρω πάρα πολλά κείμενα αναθεματισμών αλλά ένα μικρό παράδειγμα είναι στην λειτουργία την ημέρα της ορθοδοξίας , πιάσε και διάβασε .

  Και εκτός από τους αναθεματισμούς είναι και οι συνεχείς αναφορές για την βασίλισσα των εκκλησιών την Σιών που αναφέρουν συνέχεια , απλά πήγαινε μια Κυριακή στην εκκλησία και άκου προσεκτικά .

  Και να μη παρεξηγηθώ , θα πέθαινα για να μπορεί πάλι ο Έλληνας να πάρει πάλι πίσω την Κωνσταντινούπολη όπως θα πέθαινα και για να υπερασπιστώ το ενετικό μας λιμάνι στο Ηράκλειο της Κρήτης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι ενετός και ούτε ξεχνώ ιστορία μόνο και μόνο για να μη προσβάλω το ενετικό λιμάνι ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την Αγιά Σοφιά , έτσι και αλλιώς δεν βλέπω Έλληνες και ανθέλληνες όλοι στο ίδιο στρατόπεδο είμαστε απλά δεν βλέπουμε καθαρά .

  Σε παρακαλώ μη μου απαντήσεις με ταμπέλες είσαι έτσι και είσαι αλλιώς , θα ήθελα να μου δείξεις που κάνω λάθος με επιχειρήματα σε παρακαλώ !!!

  Πατριώτη συγνώμη αλλά πονάω πολύ !!!


  Το σχόλιο μου είναι μία καθαρά προσωπική , φιλοσοφική και ερασιτεχνική άποψη και δεν φέρει καμία δημοσιογραφική ή επιστημονική τεκμηρίωση ,
  αν σας κινήσουν το ενδιαφέρον αυτά που γράφω μη τα δεχτείτε χωρίς να τα ψάξετε μόνοι σας , μπορεί να είναι όλα λανθασμένα .

  --------------------------
  Φιλοσοφω
  http://filosofv.blogspot.com/

  ΕΛΛΗΝ ΟΝΟΜΑ
  http://ellhnonoma.blogspot.com/

  ΕΛΛΗΝ ΖΩΗ
  http://ellhn-zwh.blogspot.com/

  Ο παικτης.τυχερα παιχνιδια και οχι μονο.
  http://paikths.blogspot.com/

  φωτογραφιες ζωης
  http://fwtografieszwhs.blogspot.com/

  Ο θετικός ο αρνητικός και Ο ουδέτερος
  http://uet-arn-oud.blogspot.com/

  Παράξενα που χρειάζονται απαντήσεις
  http://paraxena-pou.blogspot.com/

  ----------------------------------

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.