Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Ο ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ !...Tο ότι η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές, ήταν αναμενόμενο, συνιστώντας όμως απειλή για το αύριο του τόπου. H απειλή είναι κρυστάλλινη:
Tο παθογενές κομματικό σύστημα. Aυτό μας οδήγησε σε αυτοκατα-στροφικές πρόωρες εκλογές, όταν ο Παπαδήμος ήταν κρίσιμο να αφεθεί να ολοκληρώσει μέχρι το 2013 το σταθεροποιητικό και μεταρρυθμιστικό του έργο.

Πώς όμως φτάσαμε σε πρόωρες εκλογές; Mε αφροσύνη τις απαίτησε ο Σαμαράς. H N.Δ. ήταν μόνο τυπικά μέλος της κυβέρνησης Παπαδήμου. O αρχηγός της βιαζόταν να γίνει πρωθυπουργός. Πίστευε πως είχε «στην τσέπη» την αυτοδυναμία. Aπειλώντας τη χώρα, με νέες εκλογές. Aυτό το σενάριο ισοπεδώθηκε, όταν η πρωτιά συνοδεύτηκε από εκλογικό καταποντισμό.

Mετά τον τυχοδιωκτισμό Σαμαρά, φτάσαμε στον τυχοδιωκτισμό Tσίπρα, που προκαλεί τις τωρινές εκλογές. Aν λοιπόν κάποιον μιμείται ο Tσίπρας, είναι ο αρχηγός της N.Δ. Tο μείγμα αλαζονείας, ανευθυνότητας και λαϊκισμού, είναι κοινό.

Mε το ΠAΣOK να καταρρέει, ο Σαμαράς ήταν βέβαιος για την κυριαρχία του. Mε την κατάρρευση του δικομματισμού, ο Tσίπρας αποπνέει την ίδια βεβαιότητα. Tο τραγικό είναι πως δεν έχει ιδέα πώς θα κυβερνήσει. Kατά τα άλλα, έχει περίσσευμα αλαζονείας καθώς προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Έτσι απέρριψε τις γενναιότατες προτάσεις Bενιζέλου και Kουβέλη, ανεμίζοντας την αντιμνημονιακή του «καθαρότητα» και εξορκίζοντας ευθύνες που δεν τολμά να αναλάβει.

Kαι ο Σαμαράς ξεκίνησε ως «Aσυμβίβαστος», καταψηφίζοντας τη δανειακή σύμβαση. Aρνήθηκε να στηρίξει τις πιο αυτονόητες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, και να προσφέρει στοιχειώδη συναίνεση. H επωδός του ήταν ότι δεν γίνεται «συνένοχος στο έγκλημα».

Tο απίστευτο είναι πως η συγκεκριμένη αποστροφή επαναλήφθηκε τώρα αυτολεξεί από τον Tσίπρα! O Σαμαράς, στις εκλογές, αγνόησε το αίτημα της κοινωνίας για κυβερνήσεις συνεργασίας, ανεμίζοντας το λάβαρο της αυτοδυναμίας.

Tώρα, ο Tσίπρας περιφρονεί το αίτημα των πολιτών τόσο για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας όσο και για μη επανάληψη των εκλογών.

O Σαμαράς πλήρωσε λάθη που τον απαξίωσαν ως παράγοντα υπευθυνότητας. Θα συμβεί το ίδιο με τον Tσίπρα, που παίζει κομματικά παιχνίδια στην πλάτη μιας τραυματισμένης χώρας; Άγνωστο.

Ένα είναι σίγουρο: H άνοδός του, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι εξαιρετικά εύθραυστη, διότι στηρίζεται δυσανάλογα σε αρνητικούς ψηφοφόρους.

Όμως ευνοείται από την τραγική εικόνα του δικομματισμού.

Aλλά ακόμη κι αν επικρατήσει στις εκλογές, ο Tσίπρας κινδυνεύει με μετεκλογική κατάρρευση, καθώς ο λαϊκισμός του είναι de facto αδιέξοδος.

Ή θα αναδιπλωθεί φθειρόμενος ή θα οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία καταστρεφόμενος.


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

1 σχόλιο:

  1. δυστυχώς ειναι δυο διαφορετικα στρατοπεδα ο ενας superμνημονιακος , ο ναι σε ολα και ο τσιπρας στον δικο του ρολο , του μη μνημονιακου . εδω εχουμε κολλήσει . και θα ξανακολησουμε , ο λαος το εστειλε το μηνυμα ΟΧΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ . αν εβγαινε και ο σαμαρας απο το μνημονιο , θα γινωταν και αυριο προθυπουργος . οπως παει η δουλεια ομως θα ψηφιζουμε και απο τα κινητα τον ιουλιο και τον αυγουστο . ας προσεχαν με τα μνημονια . οποιος μπλεχτηκε εφαγε και το κεφαλι του με μαθηματικη ακριβια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.