Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

Η Frontex, τα ελληνοτουρκικά σύνορα και η "μανούβρα" Σαρκοζί


 Επισημαίνοντας πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνει ότι οι περιπολίες της Frontex δεν βοηθούν πολύ.


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αναγνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, σε ότι αφορά στην παράνομη ματανάστευση.
Αναγνωρίζει παράλληλα ότι οι περιπολίες της Frontex "δεν βοηθούν και πολύ". Ωστόσο, απορρίπτει τις εισηγήσεις περί επαναφοράς των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα "Passauer Neue Presse" ανέφερε πως "στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας υπάρχει πρόβλημα, το ίδιο ισχύει και στα σύνορα των μεσογειακών κρατών".
Αναφερόμενος στην επιστολή που από κοινού έστειλαν ο Γερμανός και ο Γάλλος υπουργός εσωτερικών και με την οποία προτείνουν την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για διάστημα 30 ημερών και μόνο με απόφαση των εθνικών κυβερνήσεων, επισήμανε πως θεωρεί ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια προεκλογική μανούβρα του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.

"Ούτε η γερμανική ούτε η γαλλική πλευρά έχουν καταθέσει προτάσεις σχετικώς με συνοριακούς ελέγχους", επισήμανε.

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης εμφανίζεται, επιπλέον, πεπεισμένος ότι "για τις περίεργες απόψεις περί ελέγχων στα εθνικά σύνορα δεν θα υπάρξει πλειοψηφία ούτε στο επίπεδο του Συμβουλίου Υπουργών, ούτε στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου" και διευκρινίζει ότι "για να κλείσουν τα σύνορα χρειάζεται ομοφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών".

Αναγνωρίζει πάντως το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και υποστηρίζει ότι πρέπει να λυθεί πριν φθάσει στην Ευρώπη και προτείνει να δοθεί βοήθεια στα ενδιάμεσα κράτη, κυρίως σε αυτά της Βόρειας Αφρικής.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.