ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ερχονται και άλλα σκληρά μέτρα



Περικοπές δημοσίων δαπανών προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τηλεοπτική του συνέντευξή στο CNN, επαναλαμβάνοντας πως δεν θα υπάρξει νέα μείωση μισθών και συντάξεων....
 Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, εκτός αυτών για τους οποίους η χώρα έχει ήδη δεσμευτεί μέσω του Μνημονίου «όπως μια μικρή αύξηση στο ΦΠΑ»!..

«Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να μειώνουμε μισθούς και συντάξεις ή να αυξάνουμε τη φορολογία, καθώς η Οικονομία βρίσκεται σε μια κατάσταση που τυχόν νέα αύξηση των φόρων θα είχε αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Υπάρχει όμως έδαφος περαιτέρω μείωσης των δημοσίων δαπανών και εξετάζουμε σειρά εξ αυτών, θα δούμε όμως τι θα γίνει ακριβώς μετά και τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο άντλησε χθες 390 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, καταβάλλοντας υψηλότερο κόστος κατά 28 μονάδες βάσης σε σχέση με την έκδοση του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το μεσοσταθμικό επιτόκιο ανήλθε στο 4,82% από 4,54% που ήταν στην προηγούμενη έκδοση.

Κατά τη σημερινή δημοπρασία, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,544 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 5,15 φορές, έναντι υπερκάλυψης 4,22 στην προηγούμενη δημοπρασία. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 90 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε στο Reuters ότι η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη δημοπρασία ανήλθε στο ένα τρίτο περίπου.

Εν τω μεταξύ, ευθύνες στον πρωθυπουργό για το υψηλό, όπως υποστηρίζει, κόστος δανεισμού επέρριψε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η απόδοση της δημοπρασίας αποτυπώνει το «τεράστιο κόστος που είχαν για τη χώρα και την οικονομία τα θολά και εκβιαστικά εκλογικά διλήμματα του κ. πρωθυπουργού και οι άστοχες αναφορές του κ. Πάγκαλου περί ''αναδιάρθρωσης του χρέους''…»,

«Η σημερινή απόδοση των εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων ανήλθε στο 4,82%, η οποία είναι υψηλότερη της αντίστοιχης έκδοσης του Οκτωβρίου (4,54%) και της τελευταίας πριν την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης (4,55%), και σημαντικά υψηλότερη αυτής στις αρχές του έτους (1,38%), και της αντίστοιχης του Οκτωβρίου του 2009 (0,59%)», σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας.


Α.Τ.





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.