Όσο πλησιάζει η επέτειος της Άλωσης, τόσο πιο φορτισμένη γίνεται η συζήτηση στην Τουρκία σε σχέση με το μέλλον της Αγίας Σοφίας.
Την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία άρχισαν πάλι να συζητάνε τη μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος. Η πρόταση είναι των συντηρητικών μουσουλμάνων και η συζήτηση επανέρχεται στο μύλο της αντιπαράθεσης του Ερντογάν με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και τους οπαδούς του.
Αφορμή ήταν η πρόταση νόμου που κατέθεσε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ο ανεξάρτητος βουλευτής Χασάν Γιλντιρίμ, με αίτημα την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τεμένους. Η ημερομηνία που επέλεξε να το κάνει αυτό ήταν εξόχως συμβολική, την 2α Μαΐου, όταν συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την απόφαση του Κεμάλ να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο.Όσο πλησιάζει η επέτειος της Άλωσης, τόσο πιο φορτισμένη γίνεται η συζήτηση στην Τουρκία σε σχέση με το μέλλον της Αγίας Σοφίας. Την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία άρχισαν πάλι να συζητάνε τη μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος.
Η πρόταση είναι των συντηρητικών μουσουλμάνων και η συζήτηση επανέρχεται στο μύλο της αντιπαράθεσης του Ερντογάν με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και τους οπαδούς του. Αφορμή ήταν η πρόταση νόμου που κατέθεσε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ο ανεξάρτητος βουλευτής Χασάν Γιλντιρίμ, με αίτημα την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τεμένους. Η ημερομηνία που επέλεξε να το κάνει αυτό ήταν εξόχως συμβολική, την 2α Μαΐου, όταν συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την απόφαση του Κεμάλ να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο.
Το «κλέος του Ιουστινιανού» Η κατασκευή της Αγια Σοφιάς, τον 6ο αιώνα, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Ήταν το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοτάξιο της εποχής. Χρυσάφι και ασήμι, που κόσμησαν το ναό, ήρθαν από τα πέρατα του κόσμου. Χιλιάδες τεχνικοί και εργάτες... Η περιοχή στην οποία χτίστηκε η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Παρόλα αυτά, ο επιβλητικός ναός έμεινε «όρθιος» για 15 αιώνες, αποτελώντας ένα μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα.
Αν και το έργο ήταν τεράστιο, για τα δεδομένα της εποχής, χρειάστηκαν μόλις πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ο ναός ήταν έμπνευση του Μέγα Κωνσταντίνου, όραμα του Ιουστινιανού και σχέδιο των δύο σημαντικών αρχιτεκτόνων της αυτοκρατορίας, Ανθεμίου και Ισιδώρου. Στις 27 Δεκεμβρίου του 537, τελέστηκαν τα θυρανοίξια της Αγιάς Σοφιάς. Χιλιάδες ζώα σφάχτηκαν και διανεμήθηκαν στον πληθυσμό, μαζί με σιτάρι και ψωμί, για τον εορτασμό της ξεχωριστής ημέρας. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, όταν αντίκρισε το μεγαλειώδες έργο, έμεινε άφωνος. Πλησίασε τον άμβωνα και αναφώνησε την ιστορική φράση: «Νενίκηκά σε Σολομών».... ΠΗΓΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.