ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Θα αυξηθεί ή θα μειωθεί η τιμή του πετρελαίου;


Πρόκειται για ένα ερώτημα που δυστυχώς συνδέεται με το σημερινό κατάντημα της Ευρώπης υπό τη γερμανική ηγεσία. Η τάση της μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φαίνεται να αναστρέφεται. Σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας (International Energy Agency – ΙΕΑ) η παγκόσμια ζήτηση εκτιμάται πως θα αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΕΑ η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου πρόκειται να κυμανθεί στα ίδια περίπου με αυτά που είχε αρχικά υπολογίσει, με μία ελαφρά αυξητική τάση κατά 0,9%, δηλαδή κατά 800.000 βαρέλια πράγμα που σημαίνει πως μιλάμε για 90 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.


Επιπροσθέτως, στην εκτίμηση υπογραμμίζεται πως κατά τη διάρκεια του έτους – το τέταρτο τρίμηνο – η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί περεταίρω αγγίζοντας τα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Εάν η συγκεκριμένη εκτίμηση επιβεβαιωθεί, η παραγωγή – η οποία φυσικά θα αντιστοιχεί και με τη ζήτηση – θα έχει αυξηθεί θεαματικά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2011.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η οικονομική κρίση φαίνεται να ξεπερνιέται; Η απάντηση δυστυχώς για τη Δύση είναι απογοητευτική. Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου αντιστοιχεί στη ζήτηση της Κίνας, της οποίας οι ανάγκες μπορούν πλέον να υποσκελίσουν την πτώση της ζήτησης στη Δύση, και ειδικά στην Ευρώπη. Η σταθεροποίηση δε της αμερικανικής οικονομίας και η αύξηση της εξάρτησης της Ιαπωνίας από τους υδρογονάνθρακες – μετά τα δραματικά γεγονότα της Φουκουσίμα – οδηγούν τους παραγωγούς σε αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Όπως είναι φυσικό οι εξελίξεις με το Ιράν (αναφορικά με την εφαρμογή του εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη 1η Ιουλίου) αλλά και στην Ευρώπη με τις εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία και την Ελλάδα συνιστούν ένα δύσκολο για την επίλυσή του γρίφο ο οποίος μετατρέπεται σε γόρδιο δεσμό, εάν κάποιος λάβει υπόψη του γεγονότα όπως η σταδιακή αποκατάσταση της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη, το Ιράκ και τη Νιγηρία. Με λίγα λόγια αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν λόγοι τόσο για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου όσο και για την μείωση αυτών.

Με λίγα λόγια η τάση στις τιμές τους πετρελαίου είναι αυξητική, με τους γεωπολιτικούς και γεωοικονομικούς κινδύνους να ελλοχεύουν μετατρέποντας την όλη κατάσταση σε ένα παίγνιο για δυνατούς λύτες.

Το σίγουρο είναι πως η Ευρώπη, υπό τη πεφωτισμένη γερμανική πολιτική στραγγαλίσματος των «αδυνάτων» αργά αλλά σταθερά οδηγείται προς τη περιθωριοποίηση και τον μαρασμό, και σε αυτό το δρόμο η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.