ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Scheng-END! Tον Ιούνιο κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στην "ελεύθερη ζώνη" της ΕΕ

 Βούλγαρος συνοριοφύλακας σε ώρα υπηρεσίας στα σύνορα Βουλγαρίας-Ελλάδας. Φωτογραφία Reuters


Russia Today News
Η για πολλούς βολική και αρεστή συμφωνία για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών της ΕΕ, γνωστή ως "συνθήκη Σένγκεν", αντιμετωπίζει σήμερα τον κίνδυνο να καταργηθεί, αφού το ισχυρότερο μέλος της ΕΕ, η Γερμανία, απαιτεί την επανεισαγωγή των ελέγχων στα σύνορα. Η Ελλάδα, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για το 90% της εισροής παράνομων μεταναστών στο ευρωπαϊκό μπλοκ, θα είναι η πρώτη στη σειρά που θα υποστεί τις συνέπειες.

Η Γερμανία αξιώνει από τα κράτη μέλη της ΕΕ να είναι σε θέση να απαγορεύουν προσωρινά την είσοδο πολιτών από τις γειτονικές τους χώρες που αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση από τη ζώνη Σένγκεν.

Σε συνέντευξή του στη γνωστή γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Hans-Peter Friedrich, δήλωσε ότι η ζώνη Σένγκεν "μπορεί μεν συναισθηματικά να σημαίνει πολλά για τους Ευρωπαίους", αλλά "δεν θα πρέπει να παραμελούμε και την ασφάλεια".

Ο υπουργός επέμεινε ότι η Γερμανία πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει προσωρινά τα εσωτερικά σύνορά της, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της μετατροπής της ζώνης Σένγκεν σε σημείο εισόδου για την παράνομη μετανάστευση.

Όπως και οι δηλώσεις του Γάλλου ομόλογού του, Claude Guéant, οι αφορισμοί του Hans-Peter Friedrich ήταν υπαινιγμοί κυρίως για την Ελλάδα.

Εδώ και αρκετό καιρό, η Αθήνα έχει κατηγορηθεί ότι έχει γίνει η μεγάλη πύλη εισόδου της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ. Από πέρυσι, ο αριθμός εκείνων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη έχει αυξηθεί δραματικά λόγω της μαζικής εισροής από τις χώρες που έχουν πληγεί από την "αραβική άνοιξη".

Οι χώρες της ΕΕ ασκούν ολοένα και περισσότερη κριτική στην Ελλάδα λόγω των χαλαρών ελέγχων που ασκούνται στα σύνορά της, ειδικά στα κοινά σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με στατιστικές της Ελληνικής Αστυνομίας, το 90 % των παράνομων μεταναστών που εισρέουν στην ΕΕ, εισάγεται μέσω της ελληνικής επικράτειας.

Μόνο το 2011, περίπου 100.000 άτομα συνελήφθησαν ενώ επιχειρούσαν να μπουν στη χώρα παράνομα.

Υποσχέσεις έχουν δοθεί από την πλευρά της Αθήνας ότι θα ελέγξει αποτελεσματικά τη μαζική εισροή και πρόσφατα δημοσιεύθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία θα ανοίξουν 30 κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να στεγάζονται οι λαθρομετανάστες πριν απελαθούν. Σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάθε κέντρο θα διαθέτει χώρο για περίπου 1.000 άτομα και θα χρησιμεύσει ως χώρος κράτησης πριν απελαθούν προς τις χώρες τους οι κρατούμενοι.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα τον Ιούνιο για να αξιολογήσει επί τόπου αν η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει το δικαίωμα να είναι μέλος της ελεύθερης ζώνης Σένγκεν.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των αξιωματούχων της υπηρεσίας μετανάστευσης της ΕΕ "κατά τη διάρκεια των μηνών της "αραβικής άνοιξης" σημειώθηκε 50 % αύξηση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή ακριβώς η αύξηση έγινε αιτία να ανακύψει το ζήτημα της επανεισαγωγής των συνοριακών ελέγχων εντός της Ένωσης".

Η πρώτη φορά που τέθηκε το ζήτημα ήταν τον Απρίλιο του 2011, όταν η Γαλλία προέβη στην πρωτοφανή κίνηση να απαιτήσει την αποκατάσταση των ελέγχων στα σύνορα με την Ιταλία, αφού η Ρώμη είχε χορηγήσει προσωρινές βίζες σε χιλιάδες Αφρικανούς μετανάστες. Ανάλογη κίνηση έγινε πρόσφατα και από τη Δανία, η οποία εισήγαγε σημεία τελωνειακού ελέγχου στα σύνορα με τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι στα πλαίσια της εκστρατείας του για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απείλησε πρόσφατα ότι θα βγάλει τη Γαλλία από τη ζώνη Σένγκεν, με το πρόσχημα της προσπάθειάς του να αντιμετωπίσει το ακανθώδες ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.