Ο «Ευρωπαϊκός Αρμαγεδών» ή η χρεοκοπία του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος θα συμβεί στο άμεσα προσεχές μέλλον, προφητεύουν οι οικονομολόγοι της αυστραλιανής συμβουλευτικής εταιρίας Deloitte-Access Economics (DAE).
Το 2012 θα τερματιστεί η ύπαρξη του ευρώ, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειώσει ριζικά τη ζήτηση όλων των αγαθών και πρώτων υλών, πράγμα που θα οδηγήσει σε .........
εκτεταμένη ύφεση.
Κατα την άποψη των εμπειρογνωμόνων της DAE, οι ευρωπαϊκές αρχές προς το παρόν δεν αντιδρούν δεόντως σε όλες αυτές τις προκλήσεις.
Ο όρος «Ευρωπαϊκός Αρμαγεδών» είχε εμφανιστεί στα τέλη του 2011, όταν τα προβλήματα στην ευρωζώνη άρχισαν να αυξάνονται σαν τη χιονοστιβάδα. Οι ηγέτες της ΕΕ συγκαλούσαν τη μιά μετά την άλλη και ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ήταν αναγκασμένος να κάνει δηλώσεις σχεδόν καθημερινά οι δε Οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης συνέχιζαν την υποβάθμιση των αξιολογήσεων των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Μιά μέρα η μεγάλη ύφεση άρχισε να θεωρείται ως αναπόφευκτη πραγματικότητα. Ή ως «Ευρωπαϊκός Αρμαγεδών» με τη βοήθεια των χρηματιστών-μπλόγκερ. Δεν είναι εκπληκτικό το ότι αυτός ο έντονα εκφραστικός ορισμός χωρίς καθυστέρηση διείσδυσε στο επαγγελματικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με την πρόγνωση της DAE, προς το παρόν το «σύστημα βρίσκεται σε τυπική ισορροπία και λειτουργεί». Ωστόσο το χάος μπορεί να έρθει απρόσμενα και ο παράγοντας που μπορεί να ασκήσει επίδραση σ΄αυτή την κατάσταση είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Επίσης σημειώνεται ότι η τύχη του ευρώ πρέπει να κριθεί ως τα τέλη του έτους. Ας σημειώσουμε ότι τέτοιες προγνώσεις είχαν διατυπωθεί από τους πιό διάσημους χρηματιστές και το 2011. Επίσης οι οικονομολόγοι της DAE σημειώνουν ότι για την αποφυγή της κατάρρευσης οι αρχές της ευρωζώνης πρέπει να μειώσουν το κρατικό χρέος και να αναβαθμίσουν ριζικά τη δημοσιονομική πειθαρχία. Όμως αυτή η θέση ήδη έχει αποδείξει την αδυναμία της, θεωρεί ο οικονομολόγος Ντενίς Μπαραμπάνοφ:
- Πρώτον, πολλά χρέη είναι αλληλένδετα – πάνω από το 50% των ευρωπαϊκών χωρών είναι κάτοχοί τους. Δεύτερον, το πρόβλημα των χρεών σήμερα δεν είναι το κυριότερο. Το κύριο είναι οι χαμηλοί και ακόμα αρνητικοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης. Και αν συνεχιστεί η τωρινή τακτική της επικέντρωσης των προσπαθειών μόνο στο έλλειμμα του προϋπολογισμού η κατάσταση θα καταλήξει στο λεγόμενο φαύλο κύκλο του χρέους, στις συνθήκες του οποίου η μείωση των κρατικών δαπανών μειώνει τους ρυθμούς ανάπτυξης ωσότου αρχίσει η ύφεση. Στις ΗΠΑ ακολούθησαν την αντίθετη κατεύθυνση και είχαν ορισμένες επιτυχίες.
Τα τελευταία γεγονότα γύρω από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους συμφέρουν στους υποστηριχτές του σεναρίου του «Ευρωπαϊκού Αρμαγεδών». Οι δανειστές και οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να συμφωνήσουν με την Αθήνα για την ανταλλαγή των ομολόγων με νέα – με μεγαλύτερη προθεσμία εξόφλησης. Η δε απόφαση των ηγετών της ΕΕ να προσχωρήσουν στο πετρελαϊκό εμπάργκο κατά του Ιράν μπορεί να θάψει τα σχέδια ανόρθωσης της οικονομίας.
Η Φωνή της Ρωσίας
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.