Κάποιες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, δεν πρόκειται να πληρώσουν τα χρέη τους, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Βloomberg, τονίζοντας ότι «όσο πιο σύντομα οι Ευρωπαίοι ηγέτες το αναγνωρίσουν και λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, τόσο λιγότερο δαπανηρή θα είναι η λύση».
Το κύριο θέμα αυτής της εβδομάδας ήταν οι συζητήσεις της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές της για τους όρους της «εθελοντικής» χρεοκοπίας. Είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί μια συμφωνία ώστε να αποτραπεί η ελληνική χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου, ημέρα όπου πρέπει να πληρωθεί ομόλογο 14,4 δισ. ευρώ, και για να κρατηθεί ανοιχτή η χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Όπως τονίζει το Bloomberg, όποια κι αν είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων, δεν θα λύσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. «Η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και άλλοι πιστωτές του επίσημου τομέα, δεν συμμετέχουν στη συμφωνία, επομένως θα επηρεάσει μόνο τους ιδιώτες πιστωτές.
Αυτοί ελέγχουν περί τα 200 δισ. ευρώ από τα 338 δισ. ευρώ του καθαρού κρατικού χρέους της Ελλάδας. «Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν η Ελλάδα κατορθώσει να μειώσει το χρέος της κατά 50%, όπως επιδιώκει σε αυτό το στάδιο, θα είναι κατά 100 δισ. ευρώ, ή λιγότερο από 30%».
"Αυτό δεν είναι αρκετό. Η φερεγγυότητα κάθε χώρας είναι μια λειτουργία του χρέους της, του κόστους του επιτοκίου, του ρυθμού ανάπτυξης και της δημοσιονομικής τακτικής. Στην περίπτωση της Ελλάδας, και με ένα επιτόκιο 4% στο χρέος των 238 δισ. ευρώ που θα απομείνει, και σύμφωνα και με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα πρέπει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,2% του ΑΕΠ, μόνο και μόνο για να διατηρήσει το επίπεδο του χρέους της σταθερό".
Ωστόσο, δεν αναμένει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα τέτοιου μεγέθους, μόνο σε έξι από τα τελευταία 24 χρόνια, όταν η οικονομική ανάπτυξη ήταν πολύ ισχυρότερη. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος τώρα, θα πρέπει να μειώνει το έλλειμμά της κατά 10 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα περίπου των δαπανών της σε κοινωνικά προγράμματα.
Το Bloomberg επισημαίνει ακόμη ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι χαμηλότερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη εξάρτηση από τους επίσημους πιστωτές και μεγαλύτερες ζημιές για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. "Για να μην αναφέρουμε και τις επιδράσεις της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τα δημοσιονομικά στον πυρήνα της ευρωζώνης, τις ευρωπαϊκές τράπεζες και την ΕΚΤ. Ανά πάσα στιγμή, οι αμφιβολίες για τη διάσωση του ευρώ μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή".
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.