ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η Μέρκελ ντρέπεται να πει ότι το Μνημόνιο απέτυχε



Σε σκοτσέζικο ντους υποβάλλει η Γερμανία τη χώρα μας με τη Μέρκελ να παίζει ξανά το ίδιο παιχνίδι του εκβιασμού, όπως αυτό το γνωρίσαμε και το 2009.
Ενώ πριν από μερικές ημέρες είχαμε μείνει έκπληκτοι από τη στάση της Μέρκελ που ζητούσε χαμηλότερο επιτόκιο για το PSI, σήμερα ήρθε η ώρα… του κρύου. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι δεν αποκλείει το γεγονός η Ελλάδα να μην τα καταφέρει και να πάει φουλ προς τον γκρεμό.
Εδωσε συνέντευξη στον Gurdian όπου λέει επί λέξη: «Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ούτε οι Έλληνες ούτε η διεθνής κοινότητα έχουν κατορθώσει να σταθεροποιήσουν την κατάσταση». Ουσιαστικά παραδέχεται την αποτυχία των μέτρων που επέβαλε η ίδια και η τρόικα αλλά στο… βάθος υπάρχει και ο νέος εκβιασμός.
Χαρακτηρίζει την Ελλάδα ιδιαίτερη περίπτωση ενώ ερωτώμενη για την πολιτική που έχει υπαγορεύσει το Βερολίνο την τελευταία διετία, η Γερμανίδα καγκελάριος απαντά ότι «οι καλοί πολιτικοί πάντα έχουν αμφιβολίες, ώστε να εξετάζουν συνεχώς αν βρίσκονται στη σωστή πορεία».
Ουσιαστικά, για πρώτη ίσως φορά η Μέρκελ αμφισβητεί ότι όλα όσα έγιναν την τελευταία διετία ήταν σωστά και έφεραν αποτελέσματα στην Ελλάδα. Και αφήνει να υπονοηθεί πως… και η εγχείρηση απέτυχε και ο ασθενής πεθαίνει.
Στερνή μου γνώση…
Όσα δεν μπορεί να πεί η Μέρκελ τα λένε οι “σοφοί” της
Για έναν «επικίνδυνο δρόμο» μίλησε ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας εκ των «πέντε σοφών» της γερμανική οικονομίας, μιλώντας για τις επιλογές της Αγγέλα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, σχετικά με την Ελλάδα και την λιτότητα που «επιβάλλεται», επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο ρίσκο για την Ευρωζώνη είναι η είσοδος σε έναν αρνητικό κύκλο ύφεσης και στραγγαλισμού της οικονομικής ανάπτυξης.
«Η Ελλάδα είναι ένα πολύ καθαρό παράδειγμα για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι αυτή η στρατηγική. Δεν μπορεί να πετύχει κανείς με όλο και περισσότερες περικοπές την τήρηση των στόχων για το έλλειμμα σε μία περίοδο που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Νομίζω ότι πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας αυτό το παράδειγμα για να αποφύγουμε παρόμοιες αρνητικές συνέπειες στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία ή την Ιταλία» υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος. Και στις δύο χώρες αναμένουμε αρνητικό δείκτη ανάπτυξης -2% και αν αυτή η τάση παγιωθεί, τότε θα είναι αδύνατον να σταθεροποιήσουμε το χρέος, θα προστεθούν νέα ελλείμματα και η αβεβαιότητα στις αγορές θα επιδεινωθεί. Το κύριο πρόβλημά μας είναι λοιπόν να αποφύγουμε αυτόν τον αρνητικό κύκλο στην Ευρωζώνη, τονίζει ο καθηγητής Μπόφινγκερ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.