Οι νέοι μισθοί σε ΔΕΚΟ - Δημοτικές Επιχειρήσεις
Στο καθορισμένο για το Δημόσιο ύψος προσαρμόζονται οι μισθοί των
εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις. Από την εγκύκλιο του
υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι οι περικοπές θα κυμανθούν μεταξύ
35% και 40%. Θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Νοεμβρίου.
Δραστικό ψαλίδι με αναδρομική ισχύ από 1ης Νοεμβρίου για τις
αμοιβές. Προσαρμογή προς τα κάτω και για τα επιδόματα. Πλαφόν τα 1.900
ευρώ για τον μέσο όρο των μισθώνΣημαντικές μειώσεις στις συνολικές αποδοχές τους, που θα κυμανθούν μεσοσταθμικά στο 35-40%, θα υποστούν οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ, Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου, Δημοτικές Επιχειρήσεις και στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, θα προσαρμοστούν προς τα κάτω οι μισθοί και τα επιδόματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου, στα πρότυπα των αμοιβών που επιβλήθηκαν στο Δημόσιο με την ψήφιση του Νέου Μισθολογίου.
Η προσαρμογή των νέων αμοιβών στις ΔΕΚΟ (εκτός των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο) θα υπολογιστεί στη βάση δύο σημαντικών παραμέτρων:
- Οι αποδοχές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ δεν θα μπορεί να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο αποδοχών που λαμβάνει ένας υπάλληλος αντίστοιχης εκπαιδευτικής κατηγορίας στο Δημόσιο με βάση το νέο μισθολόγιο. Για παράδειγμα, για υπάλληλους ΥΕ το ανώτατο όριο αποδοχών σύμφωνα με το Νέο Μισθολόγιο είναι 1.331 ευρώ, στα οποία πρέπει να υπολογιστούν και όλα τα επιδόματα που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
- Το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των αποδοχών μαζί με όλα τα επιδόματα εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.900 ευρώ.
Στις αποδοχές περιλαμβάνονται οι μισθοί, τα επιδόματα, οι αποζημιώσεις, καθώς και όποια άλλη απολαβή με όποια ονομασία και αν καταβάλλεται.
Τον πρώτο χρόνο οι μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 25% των αποδοχών, ενώ, αν υπάρχει περαιτέρω μείωση, αυτή θα κατανεμηθεί ισόποσα μηνιαίως τα επόμενα δύο χρόνια.
Για την εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου στις ΔΕΚΟ υπεύθυνα είναι τα Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία θα πρέπει να υποβάλλουν αναλυτικά στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών το πρώτο 20ήμερο κάθε τριμήνου.
Εάν δεν αποστέλλουν τα συγκεκριμένα στοιχεία, τότε θα διακόπτεται η επιχορήγηση από το κράτος και θα επιβάλλονται ποινές στα μέλη των ΔΣ.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Οι εξαιρέσεις στο νέο καθεστώς
Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών απεστάλη σε όλα τα υπουργεία καθώς και σε 72 ΔΕΚΟ, στις οποίες περιλαμβάνονται οι φορείς: ΟΑΣΑ, ΕΑΒ, ΕΡΤ, ΟΣΕ, οι Οργανισμοί Λιμένος, η εταιρεία ΣΤΑΣΥ Α.Ε. κ.ά. Τα ΔΣ των οργανισμών θα πρέπει να εφαρμόσουν το νέο σύστημα αποδοχών από 1ης Νοεμβρίου και να καταθέσουν στοιχεία στο υπ. Οικονομικών μέχρι 20 Ιανουαρίου του 2012. Εξαιρούνται από την εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το καλλιτεχνικό προσωπικό της Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας καθώς και των Κρατικών Ορχηστρών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Το ανώτατο όριο αμοιβών των προέδρων, διευθυνόντων συμβούλων και διοικητών φορέων μαζί με τις πρόσθετες αμοιβές παραμένει στο όριο των 5.856 ευρώ μεικτά μηνιαίως.
Για τα διευθυντικά στελέχη το ανώτατο όριο αποδοχών διαμορφώνεται με βάση το αντίστοιχο όριο ανώτατου μισθού που ισχύει στο Δημόσιο μαζί με το επίδομα θέσης. Για παράδειγμα, υπάλληλος ΠΕ ο οποίος έχει θέση γενικού διευθυντή μπορεί να λαμβάνει μηνιαίες τακτικές αποδοχές κατ' ανώτατο όριο μέχρι του ποσού των (2.409,00 + 900,00 =) 3.309,00 ευρώ (και επιπλέον η οικογενειακή παροχή εάν συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις).
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.