ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Χαράτσι ώρα μηδέν: Πότε θα σβήσει το φως;



Πληθαίνουν, όσο συρρικνώνεται ο χρόνος για την εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ, οι αντιδράσεις των καταναλωτών στην καταβολή του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).

Καθώς οι προθεσμίες των πρώτων λογαριασμών λήγουν και πλησιάζει η ώρα των διακοπών στην ηλεκτροδότηση, ο ένας δήμος μετά τον άλλον δηλώνουν συμπαράσταση στους πολίτες που δεν θέλουν, ή κυρίως που δεν μπορούν, να πληρώσουν.


Όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, πολλά σωματεία, εργατικά κέντρα, συνελεύσεις γειτονιών τάσσονται κατά του λεγόμενου «χαρατσιού» της ΔΕΗ.

Μαζικές προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια
, ασφαλιστικά μέτρα στο Ειρηνοδικείο, εξώδικα στη ΔΕΗ κατατίθενται καθημερινά και ταυτόχρονα ομάδες καταναλωτών προχωρούν σε παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες και αποκλεισμούς γραφείων της Επιχείρησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, πάντως, δεσμεύθηκε έπειτα από συνάντηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), πως θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση όλων των προβλημάτων, τα οποία έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή του νόμου.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ
, οι διακοπές θα αρχίσουν από τις 29 Νοεμβρίου σε αυτούς που έλαβαν πρώτοι τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς, μιας και υπάρχει παράταση 20 ημερών από τη λήξη της πληρωμής.

Στην προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) κατά του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011, που θα εξεταστεί στις 4 Δεκεμβρίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζεται, ότι τόσο η επιβολή του τέλους (που δεν είναι ανταποδοτικό), όσο και η ανάθεση της είσπραξής του στη ΔΕΗ (έναν κοινωφελή οργανισμό), υπό την απειλή μάλιστα της διακοπής της ηλεκτροδότησης, είναι αντισυνταγματικό και παράνομο μέτρο.

Ήδη, από το δικαστήριο της Καλαμάτας ήρθε η πρώτη δικαίωση καταναλωτή. Το τοπικό Μονομελές Πρωτοδικείο εξέδωσε στις 16 Νοεμβρίου απόφαση προσωρινής διαταγής με την οποία απαγορεύει στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπή ηλεκτροδότησης σε σπίτι, όπου οι ιδιοκτήτες δεν πλήρωσαν το λογαριασμό ρεύματος, καθότι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων είχε προσδιορισθεί λάθος, τόσο σε σχέση με την τιμή ζώνης όσο και με τα τετραγωνικά μέτρα.

Τα λάθη στους υπολογισμούς των επιφανειών των ακινήτων, της παλαιότητάς τους και των αντικειμενικών τους αξιών, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρούνται, καθώς η ΔΕΗ τους παραπέμπει στους δήμους, οι δήμοι στις εφορίες και οι εφορίες πίσω στη ΔΕΗ.

Εικοσιπέντε δήμοι, έως στιγμής, σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι δέκα στην Αττική, εκφράζουν την αντίθεσή τους στο ΕΕΤΗΔΕ και παίρνουν μέτρα κατά της διακοπής του ρεύματος στους δημότες.

Κάποιοι, όπως ο δήμος Νέας Ιωνίας, ο πρώτος δήμος που κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση, οργανώνουν «ανυπακοή στο χαράτσι», μαζική άρνηση πληρωμής καθώς και επανασύνδεση, όπου το ρεύμα κόβεται.

Άλλοι, όπως ο δήμος Μαρκόπουλου - Μεσογαίας, ακολουθούν πιο μετριοπαθή στάση με κύριο αίτημα να μην κοπεί το ρεύμα, εν αναμονή και της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ θα προβεί σε επανασύνδεση του ρεύματος σε φτωχούς κατοίκους της περιοχής.

Η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της, Κώστας Ασκούνης, τάσσονται ενάντια στο «κίνημα δεν πληρώνω το χαράτσι της ΔΕΗ», παρόλα αυτά επισημαίνει πως τα μέτρα θίγουν ευπαθείς ομάδες μεσούσης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και η παράταξή του καταψήφισαν την πρόταση για παροχή βοήθειας σε όσους δεν πληρώσουν το τέλος, χαρακτήρισε, όμως, «πολιτικά εσφαλμένη» τη σύνδεση της είσπραξης φόρων με λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Επίσης, η καθυστέρηση, ή μη εξόφληση, των λογαριασμών πλήττει και την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς δε θα εισπράττονται και τα δημοτικά τέλη.

Ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, δηλώνει πως ύστερα από σύσκεψη με σωματεία του δήμου, τον εμπορικό σύλλογο και κατοίκους, αποφασίστηκε να μην πληρωθεί το «χαράτσι» της ΔΕΗ, καθώς, όπως λέει, «δεν μπορεί να συνδυαστεί ένα κοινωνικό αγαθό, όπως το ρεύμα, με ένα ειδικό τέλος, όπως αυτό για τα ακίνητα».

«Πέρα από την αντισυνταγματικότητα του μέτρου», προσθέτει ο κ. Γκότσης, ειδικά οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι, τα μαγαζιά που κλείνουν το ένα μετά το άλλο δεν μπορούν να πληρώσουν αυτά τα εξωπραγματικά νούμερα. «Μόνο σε μία μέρα ήρθαν στο δημαρχείο 886 άνθρωποι που δεν είχαν πληρώσει το χαράτσι. Αυτός είναι μεγάλος αριθμός και ο λογαριασμός δεν έχει έρθει σε όλους ακόμα», τονίζει ο δήμαρχος.

Ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, Σωτήρης Μεθενίτης, από την πλευρά του, αν και δεν προτρέπει τους κατοίκους να μην πληρώσουν το τέλος, δηλώνει ότι θα στηρίξει όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν και τους κοπεί το ρεύμα. «Το Μαρκόπουλο είναι μία μικρή πόλη 25.000 κατοίκων, όπου γνωριζόμαστε όλοι, οπότε αμέσως μαθαίνουμε σε ποιον κόβουν το ρεύμα», εξηγεί και επισημαίνει ότι εκεί θα επέμβει ο δήμος, ώστε να γίνει επανασύνδεση. Επίσης, θα παρέχει νομική βοήθεια σε ακτιβιστές που τυχόν μπορεί να συλληφθούν, επειδή προχώρησαν σε επανασυνδέσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, είναι κατηγορηματικός. «O νόμος θα ακυρωθεί στην πράξη. Δημιουργείται μία χιονοστιβάδα από ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα που σίγουρα θα μπουν στον αγώνα με μπλόκα και περιφρουρήσεις», λέει.


Σημειώνει πως η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συγκροτεί ομάδες που θα εμποδίζουν τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε ευπαθείς ομάδες και προσθέτει ότι «όπου εμφανιστούν εργολάβοι θα μας βρουν μπροστά τους».

Εκτός, όμως, από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές για την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο κ. Φωτόπουλος θέτει το πρόβλημα και από τη πλευρά της επιχείρησης.

«Πλήττεται η εικόνα, η φήμη και το κύρος της ΔΕΗ. Η επιχείρηση φτιάχτηκε από το υστέρημα του λαού για να τον εξυπηρετεί, όχι να τον εκβιάζει με φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Η ΔΕΗ, για παράδειγμα, καλείται να πληρώσει 25% πρόστιμο για κάθε σύνδεση, που πρέπει να κόψει και δεν το κάνει», αναφέρει.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υποστηρίζει πως «ίσως η απόφαση να συμπεριληφθεί η έκτακτη εισφορά στο λογαριασμό της ΔΕΗ κρύβει ένα πλάνο, ώστε να οδηγηθεί η ΔΕΗ σε κατάτμηση, να δημιουργηθούν "μικρές ΔΕΗ" με ιδιωτικοποίηση των επιμέρους έργων της».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.