ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Deutshe Welle ...περί ''κουρέματος''

 

Έρχεται ή δεν έρχεται το ‘κούρεμα του ελληνικού χρέους; Με το ερώτημα αυτό ασχολούνται τα γερμανικά ΜΜΕ. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην ORF. Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε στην δημόσια αυστριακή τηλεόραση ORF 2 αυτό που αναμένουν οι ειδικοί και οι αγορές: δεν αποκλείεται μεγαλύτερο ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους.

Σε επισήμανση του Αυστριακού δημοσιογράφου, ότι μιλάμε ήδη για ένα κούρεμα της τάξεως του 21%, στη βάση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, και πως εάν μιλάμε σήμερα για κούρεμα, εννοούμε 50 με 60%, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε: «Μιλάμε για παραπάνω…θα το συζητήσουμε στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Δεν έχει νόημα τώρα να έρχεται ο καθένας με τις προσωπικές απόψεις και παρεμβάσεις σε μια φάση που επικρατεί αρκετή σύγχυση επί του θέματος. Δεν θα συμμετάσχω σε μια τέτοια συζήτηση.»
Και έσπευσε να διευκρινίσει ότι διαφωνεί με τις«απλοϊκές απαντήσεις, όταν η κατάσταση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη», τονίζοντας ότι δεν αποκλείει μεν το ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους, αλλά «δεν πρέπει να νομίζουμε ότι αρκεί, εάν προχωρήσουμε τώρα σε ένα ριζικό κούρεμα του ελληνικού χρέους. Πρέπει να φροντίσουμε ταυτόχρονα να μην επεκταθεί η κρίση και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.»

Ας σημειωθεί ότι η απάντηση «μιλάμε για παραπάνω» του κ. Γιούνκερ ερμηνεύθηκε λανθασμένα από τα γερμανικά ΜΜΕ ως ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους πάνω από το 60%. Αυτό δήλωσε το απόγευμα (11.10.11) ο εκπρόσωπος τύπου του επικεφαλής του Eurogroup στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP. Ο κ. Γιούνκερ εννοούσε παραπάνω από το 21%, όπως αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Πρέπει να προλαβαίνουμε τα γεγονότα»


Στην ερώτηση ποιό ήταν το σημαντικότερο λάθος διαχείρισης της κρίσης ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στην βραδύτητα αντιδράσεων της ΕΕ και της ευρωζώνης: «Δεν είμαστε αρκετά γρήγοροι». Βασική αιτία αυτής της βραδύτητας ήταν ότι οι συνθήκες δημιουργίας της ΟΝΕ, οι οποίες προκάλεσαν δυσχέρειες στη διαχείριση της ευρωζώνης λόγω των μεγάλων διαφορών και αποκλίσεων που είχαν και έχουν οι οικονομίες των χωρών-μελών.
Συνέπεια των παραπάνω είναι ο τρόπος λειτουργίας και αποφάσεων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και της ευρωζώνης: οι διαδικασίες και οι αποφάσεις απαιτούν τη νομιμοποίησή τους από τα εθνικά κοινοβούλια. Παρ’ όλα αυτά «πρέπει να μάθουμε να είμαστε γρήγοροι, πρέπει να προλαβαίνουμε τα γεγονότα.»
Τέλος ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε ότι για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης «λείπουν οι ιστορικές εμπειρίες». Για να καταλήξει ότι θα πρέπει «ως πολιτικοί να είμαστε σε θέση να παραδεχθούμε πως δεν ξέρουμε πάντα και επακριβώς να διαχειριστούμε την συγκεκριμένη κατάσταση.»

ORF 2 / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.