ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ξεκίνησαν ασκήσεις χρεοκοπίας;


Ανάστατη είναι η τραπεζική αγορά από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που δρομολογούνται. Η εντολή της κυβέρνησης στις τράπεζες είναι να πραγματοποιήσουν τεστ αντοχής σε ένα επίπεδο κουρέματος λίγο πάνω από 30%! Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τις τράπεζες σε ασκήσεις χρεοκοπίας, αλλά και αυτές εμφανίζονται αδιάβαστες.
Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε πρώτα στην Αγροτική, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα – δηλαδή έλλειμμα – από την συμμετοχή της στο «κούρεμα» της 21ης Ιουλίου, η οποία ήταν 21%, και επομένως η κατάστασή της θα είναι αδιόρθωτη αν το «κούρεμα» πάει πάνω από το 30%.

Γι’ αυτό και η χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο γραφείο του Βενιζέλο, με τον διοικητή της τράπεζας Θόδωρο Πανταλάκη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτη Θωμόπουλο

Η αδυναμία του δημοσίου να δώσει τα 800 εκατ. ευρώ που είχε δεσμευθεί για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής, την οδηγεί στις αγκάλες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εξ αυτού στον κρατικό έλεγχο. Η μόνη άλλη ορατή λύση, πλην του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι να πουληθεί η Αγροτική (και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;) σε άλλη ιδιωτική τράπεζα ή να συμπράξει μαζί της με κάποιας μορφής συγχώνευση. Η προσφορότερη φαίνεται να είναι η Πειραιώς που έμεινε «ορφανή» μετά τον γάμο Alpha Bank – Eurobank.

Η κατάσταση για τις ελληνικές τράπεζες καθίσταται δυσμενέστερη από το ενδεχόμενο μεγαλύτερου «κουρέματος» του δημόσιου χρέους, καθώς θα μπουν σε αρνητική τροχιά και θα πρέπει να κάνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου χωρίς να έχουν χρήματα, οπότε θα καταφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την κρατική επιτροπία. Έτσι οι Έλληνες τραπεζίτες αντιλαμβάνονται πλέον πως με προπομπό την Αγροτική Τράπεζα θα χάσουν τις τράπεζές τους.

Όπως εξάλλου γράφει το http://www.euro2day.gr/ οι ασκήσεις προσομοίωσης που διενήργησαν και διενεργούν οι τράπεζες βγάζουν καυτό λογαριασμό για το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την προεργασία για το PSI, αυτήν τη στιγμή στα χέρια των ιδιωτών βρίσκονται ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 205 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, όπως είναι γνωστό, τα 150 δισ. ευρώ λήγουν έως τον Ιούλιο του 2020.

Κούρεμα της τάξεως του 50% θα μείωνε κατ’ αρχάς το ελληνικό χρέος κατά 102,5 δισ. ευρώ, ή κατά 75 δισ. ευρώ αν εφαρμοζόταν μόνο στα ομόλογα που λήγουν έως τον Ιούλιο του 2020.

Η πραγματική εξοικονόμηση θα ήταν, όμως, μικρότερη γιατί η Ελλάδα θα χρειαζόταν 25 – 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, περίπου 14 δισ. ευρώ για τα ταμεία και άλλα 2 δισ. για τις ασφαλιστικές.

Σύνολο 46 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα 6,7 δισ. ευρώ κρατικά ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος μια και εξαιρείται, όπως και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, από το PSI.

Με δεδομένο ότι τα συνολικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών ανέρχονται σήμερα στα 30 δισ. ευρώ, κρίνεται απίθανο να βρεθούν ιδιώτες για να καλύψουν την αναγκαία επανακεφαλαιοποίηση. Επομένως το Δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί για να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και αυτό θα προσμετρηθεί αυτόματα στο χρέος.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνει για ταμεία, που με τους υφιστάμενους όρους του PSI απλώς μετακυλίουν στο άρτιο τα ομόλογά τους, χωρίς να υφίστανται κούρεμα, όπως και για τις ασφαλιστικές.

ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.