Στην... εξόντωση των Ελλήνων θα οδηγήσουν τα δυσβάσταχτα μέτρα που επιβάλλονται για την αποφυγή της χρεοκοπίας, προειδοποιεί η Γερουσιαστής και πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Λάουρα Μοντέρο.
Μιλώντας στην «Ελευθεροτυπία» χαρακτηρίζει εξωφρενικό να αυξάνονται οι φόροι στην Ελλάδα τη στιγμή που θεριεύει η ανεργία και ψαλιδίζονται οι μισθοί και οι συντάξεις ενώ καταγγέλλει τους Ευρωπαίους για τη στάση τους:
«Έχουν μερίδιο ευθύνης γιατί σας έδωσαν χρήματα για ν' αγοράσετε προϊόντα από τις δικές τους χώρες», λέει και καλεί την Ευρώπη να καταλάβει το πρόβλημα. Αυτού του είδους τα μέτρα είναι δυσβάσταχτα και θα σας "σκοτώσουν". Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σ' αυτές τις δανειακές υποχρεώσεις· ότι ο κόσμος υποφέρει, δεν μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια. Για την Ελλάδα το ευρώ είναι υψηλό σε σχέση με την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, υπάρχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο κατανάλωσης, γιατί η ευρωπαϊκή αγορά ευνοεί την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αντέξει 167% του ΑΕΠ χρέος. Οι Έλληνες να υποφέρουν από την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, τις κακές συντάξεις, τη φτώχεια και την ίδια στιγμή ν' αυξάνεται η φορολογία».
«Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει και να επανεξετάσει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», προσθέτει. «Δεν μπορείτε να λάβετε περισσότερα δάνεια μόνο για να πληρώσετε το χρέος σας. Πρέπει να υπάρξουν καλύτερες προϋποθέσεις για την πληρωμή του εξωτερικού χρέους σας και οι γαλλογερμανικές τράπεζες να σας βοηθήσουν».
Για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση η Μοντέρο προτείνει: «Η Ελλάδα πρέπει να στραφεί στον εαυτό της και να κοιτάξει πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές της. Πρέπει ν' αποκτήσει ανταγωνιστική οικονομία. Είσαστε μια χώρα που έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές. Έχει γεωργία, έχει μεταλλεύματα, μπορεί να εκμεταλλευτεί τους πόρους της για την παραγωγή ενέργειας. Ζείτε σε μια περιοχή με στρατηγική θέση· εκμεταλλευτείτε τις υλικοτεχνικές σας υποδομές. Εμείς, όταν συνέβη αυτό στην Αργεντινή, θελήσαμε να εκμεταλλευθούμε τα πλεονεκτήματά μας. Είχαμε γεωργία αλλά σήμερα είμαστε ο υπ' αριθμόν 1 παραγωγός σόγιας στον κόσμο. Βελτιώσαμε τις παραγωγές μας στο κρέας, προωθήσαμε την αγροτοβιομηχανία μας.
Αυξήσαμε τις εξαγωγές μας στη γεωργία στο 50%, κοιτάξαμε τη βιομηχανία μας. Δεν τα λύσαμε όλα, αλλά σήμερα είμαστε σαφώς καλύτερα».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Υπάρχει μία διαφορά. Η Αργεντινή έχει μεγάλη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και πλούσιο υπέδαφος. Η Ελλάδα τι έχει απ' αυτά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντούτοις, πρέπει να σημειωθεό ότι το 2003, ο τότε πρόεδρος της Αργεντινής, Νέστωρ Κίρχνερ, πάτησε στο δικαστικό προηγούμενο που είχε δημιουργήσει η Ελλάδα επί Μεταξά, κατάφερε να χαρακτηρισθεί το χρέος της Αργεντινής απεχθές και της χάρισαν εντελώς τους τόκους. Αντιθέτως, η Ελλάδα παραδόθηκε αμαχητί. Δεν γνώριζαν το προηγούμενο του Μεταξά;