ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Είναι ή δεν είναι αντισυνταγματικό το πολυνομοσχέδιο;



Παραβιάζεται το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος με τη θέσπιση αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ. Τα 5.000 ευρώ είναι κάτω από το όριο της φτώχιας όπως το ορίζουν η Eurostat και η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Φορολογούν δηλαδή αυτούς οι οποίοι δεν έχουν να επιβιώσουν.
Έτσι παραβιάζεται ωμά και κατάφορα το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος που αναφέρει ότι οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους.
Φορολογούνται δηλαδή οι φτωχοί, που δεν έχουν να επιβιώσουν, και υπάρχει φορολογική ασυλία για τους μεγαλοφειλέτες και φυσικά τους πολύ πλούσιους…

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, υποστηρίζει επίσης σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα ότι είναι αντισυνταγματική και η διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που αναφέρεται στο «πέναλτι» φόρου ύψους 10%, που θα πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι, όταν οι προσκομιζόμενες αποδείξεις δαπανών υπολείπονται σε αξία του 25% του ατομικού εισοδήματός τους.
Ειδικότερα, για το αφορολόγητο όριο και το όριο κινδύνου φτώχειας, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επισημαίνει: «Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Δεκέμβριος 2010, με έτος αναφοράς το έτος 2008) για τον Κίνδυνο Φτώχειας το κατώφλι κινδύνου φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 6.897 ευρώ ετησίως ανά άτομο και 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά (με βάση μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα το ποσό των 13.504,88 ευρώ και μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το ποσό των 23.394,73 ευρώ)…
«Ενόψει των ανωτέρω, δημιουργείται προβληματισμός για το κατά πόσο η θέσπιση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος το οποίο ενδεχομένως είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο διαβίωσης του φορολογουμένου (εφόσον ήθελε θεωρηθεί ότι το ελάχιστο όριο διαβίωσης ταυτίζεται με τα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία ως προς το κατώφλι κινδύνου φτώχειας) είναι συμβατή με την αρχή της φορολόγησης με βάση τη φοροδοτική ικανότητα, τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την υποχρέωση προστασίας της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας».
Άλλες ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.
Υποστηρίχθηκαν από βουλευτές της ΝΔ, κατά την διαρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου. Μοιράστηκαν επίσης στη Βουλή, δόθηκαν και σε όλα τα κόμματα, που επίσης εξέφρασαν το καθένα τις δικές του ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.
Τα άρθρα με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας είναι: άρθρo 1 παρ.10, 2 παρ. 3 και 4, 5, 7, 28, 31 παρ. 9, 33, 34 παρ. 1, 35 παρ. 4, 37 και 38. 
Πολλοί Βουλευτές της ΝΔ άσκησαν σκληρή κριτική σε αυτά και άλλα άρθρα, πέρα από τη νομική τους βάση ή τη συνταγματικότητα, δηλαδή στην ουσία και στο αποτέλεσμα που θα έχουν για τους πολίτες.


Αntiκοινοβουλευτικός

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.