ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Παρασκηνιακές πιέσεις της Άγκυρας σε Κάιρο και Βηρυτό Επιδιώκει να ακυρώσει τις συμφωνίες για την ΑΟΖ της Κύπρου


Αγγελος Αθανασόπουλος-ΒΗΜΑ

Σε παρασκηνιακές παρεμβάσεις προς την Αίγυπτο και προς τον Λίβανο με σκοπό να ακυρώσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο έχει προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα.

Η τουρκική τακτική συμπληρώνει εκείνη της σκληρής ρητορικής και των προκλήσεων που έχει δημοσίως ακολουθεί η Άγκυρα με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Πίρι Ρέις» εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδεία πολεμικών σκαφών, αλλά και την έκδοση ναυτικών αγγελιών με τις οποίες αμφισβητεί τόσο κυπριακές όσο και ελληνικές θαλάσσιες ζώνες (πέριξ του Καστελορίζου).

Τον δύσκολο ρόλο έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες του «Βήματος», ο αρχιτέκτονας της τουρκικής διπλωματίας που ασκεί το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) παρενέβη, με αρκετά πιεστικό τόνο επιμένουν έγκυρες πηγές, προς τη λιβανική και την αιγυπτιακή πλευρά στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική παρέμβαση δεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία. Την ίδια στιγμή, ο πλέον αδύναμος κρίκος στην εξίσωση αυτή είναι ο Λίβανος ο οποίος κρίνεται, από διπλωματικούς κύκλους, ως πιο ευεπίφορος στις τουρκικές πιέσεις. Η Βηρυτός, σύμφωνα με την ανωτέρω ανάλυση, εκτιμά ότι η Άγκυρα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και την επόμενη ημέρα στη Συρία, που είναι η χώρα γύρω από την οποία εστιάζεται η εθνική ασφάλεια του Λιβάνου. Για τον λόγο αυτό δεν θέλει να αποξενώσει την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τουρκικές παρεμβάσεις θα απασχολήσουν και τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδη, που θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στο Κάιρο στο πλαίσιο μίνι περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Οι άλλοι δύο σταθμοί της περιοδείας θα είναι ο Λίβανος (για προφανείς λόγους) και η Ιορδανία. Άλλωστε, το θέμα με τις ΑΟΖ συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Η προσπάθεια της Αγκυρας να παρέμβει παρασκηνιακά στο «παζλ των ΑΟΖ» στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι τυχαία. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ενοχληθεί σφόδρα μόλις αντελήφθη ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος είχαν υπογράψει πριν από μερικά χρόνια συμφωνία οριοθέτησης και την ίδια στιγμή η Αθήνα και το Κάιρο είχαν ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες για κάτι ανάλογο.

Η Άγκυρα προέβη τότε σε διάβημα προς το Κάιρο και είχε καταφέρει να παγώσει τις ελληνοαιγυπτιακές συνομιλίες. Η Αθήνα θεωρεί ότι ίσως έχει έρθει ο καιρός να επαναληφθεί η συνεργασία με το Κάιρο, καθώς ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει οικοδομηθεί δίαυλος αμοιβαίας κατανόησης. Αυτό προφανώς θέλει να αποφύγει η Τουρκία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.