Αναβρασμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ μέσω της οποίας η Άγκυρα γνωστοποιεί τις προθέσεις της να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα.
Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις, η Άγκυρα ανακοίνωσε έρευνες από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.
Το ΥΠΕΞ έδωσε οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το ΥΠΕΞ της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.
«Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες» καταλήγει.
Η νέα κρίση στη Μεσόγειο φέρνει σήμερα στην Αθήνα τον Κύπριο ΥΕΘΑ Δημήτρη Ηλιάδη για συζητήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Μπεγλίτη.
Η «ώρα μηδέν» για να αρχίσουν οι γεωτρήσεις στη Κύπρο πλησιάζει και μαζί μ’ αυτή δεν αποκλείεται οι δύο χώρες να κληθούν να αντιμετωπίσουν μία νέα κρίση που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει η Τουρκία.
Η έγκυρη ισραηλινή ιστοσελίδα για θέματα άμυνας και διπλωματίας Depka file δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ, υποστηρίζοντας ότι στις 14/9 και κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπ. Νετανιάχου, ετέθη σε εφαρμογή το σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Το σύμφωνο αυτό είχε υπογραφεί την 4/9 - με την άφιξη του Έλληνα Υπουργού Άμυνας κ. Μπεγλίτη στο Τελ Αβίβ.
Όπως αναφέρει η ίδια ιστοσελίδα, ο λόγος που ετέθη σε εφαρμογή το σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Ισραήλ είναι οι απειλητικές κινήσεις του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας της Τουρκίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Νετανιάχου κράτησε πολλή ώρα και στη διάρκειά της ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις κινήσεις του τουρκικού πολεμικού στόλου στο Αιγαίο.
Το δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας αναφέρει ότι από ελληνικής πλευράς εκφράζονται φόβοι ότι η Τουρκία θα θελήσει είτε να επιτεθεί στο νησί είτε να το πλήξει και να το ελέγξει. Από ισραηλινής πλευράς εκφράζονται ανάλογοι φόβοι -ότι δηλαδή μία τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καστελόριζου θα δώσει το έναυσμα για περαιτέρω τουρκική στρατιωτική δράση στην περιοχή των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κυπριακή και Ισραηλινή ΑΟΖ.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.