Κλιμάκωση των προκλήσεων ήταν η διόλου πρωτότυπη συνέχεια της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν με τον Γιώργο Παπανδρέου, κατά την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση και ηρεμία» και «να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που μπορούν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».
Η τουρκική απάντηση ήρθε με την.... ανακοίνωση για την αγορά πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο που η γείτων εξήγγειλε ότι ήδη ξεκίνησαν χθες από το «Πίρι Ρέις», το οποίο πλέει πλησίον της Κύπρου.
Ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Ερντογάν ότι η Κύπρος δικαιούται, ως κυρίαρχο κράτος, να λαμβάνει τις προβλεπόμενες από το Διεθνές Δίκαιο αποφάσεις, να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να προβαίνει σε έρευνες στην ΑΟΖ της και στη σύναψη συμφωνιών με άλλα κράτη, για να λάβει την απάντηση ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να οριοθετήσει την Οικονομική Ζώνη της και να εκμεταλλεύεται «μονομερώς», κατά την Αγκυρα, τους φυσικούς πόρους της περιοχής. Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ. Προφανώς, η τουρκική απάντηση και επ’ αυτού θα ήταν η ίδια.
Οι Τούρκοι, άλλωστε, το έχουν δηλώσει δημοσίως.
Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά τις ασταμάτητες τουρκικές προκλήσεις και απειλές το τελευταίο διάστημα, οι δύο άνδρες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν την προοπτική των διμερών υψηλού επιπέδου συναντήσεων, ήτοι το κοινό Υπουργικό Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας, η δεύτερη συνεδρίαση του οποίου εκκρεμεί.
Η πρώτη είχε γίνει στη Αθήνα τον Μάιο του 2010, η δεύτερη είχε προγραμματιστεί να γίνει στην Αγκυρα τον περασμένο Ιούνιο αλλά αναβλήθηκε λόγω των τουρκικών εκλογών.
Παπανδρέου και Ερντογάν συμφώνησαν να εξετάσουν τα περιθώρια για να πραγματοποιηθεί αυτή η δεύτερη κοινή υπουργική συνεδρίαση στα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου.
Πρέπει να πρόκειται για παγκόσμιο παράδοξο, χώρα η οποία απειλείται με πόλεμο από γειτονικό κράτος, αν ασκήσει νόμιμα δικαιώματά της, και ενώ άλλη ομοεθνής της χώρα υφίσταται την ίδια απειλή από το ίδιο κράτος, να συζητά για το αν θα κάνει κοινό Υπουργικό Συμβούλιο με αυτόν που την απειλεί.
Και για να μη μείνουν… απορίες, ο Ερντογάν έλεγε σε Τούρκους δημοσιογράφους (www.ikypros.com) κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη: «Η Μεσόγειος ήταν μια τουρκική λίμνη.
Αλλά τον τελευταίο καιρό επειδή δεν βγήκαμε εκεί, μερικοί βρήκαν το πεδίο άδειο. Δεν είναι γιορτή, ούτε για σεργιάνι.
Τι δουλειά έχει το Ισραήλ εκεί;
Το Ισραήλ δεν είναι μια χώρα που ειδικεύεται στις έρευνες πετρελαίου», ενώ αναφερόμενος στην πρόταση Ερογλου για «συνεκμετάλλευση» (!) του κυπριακού φυσικού αερίου, τη χαρακτήριζε πολύ δίκαιη. Τόσο απλά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.