Αυτά είναι τα ζητούμενα, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά, που θα περιλαμβάνει στην ατζέντα της η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στο Βρότσλαβ.
Ένα Εurogroup ξεχωριστό από τα προηγούμενα, αφού πλέον ο χρόνος για τους Ευρωπαίους εξέλειπε, η Ελλάδα συνιστά πλέον όχι απλώς ένα άλυτο πρόβλημα, αλλά μια ωρολογιακή βόμβα που απειλεί με μια νέα συστημική κρίση την παγκόσμια οικονομία. Ένα Εurogroup με «επίσημο προσκεκλημένο» τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος για …
καλεσμένος προβλέπεται ιδιαίτερα δυναμικός, καθώς στην ουσία ήρθε στην Ευρώπη για να συνεχίσει τις δυναμικές του παρεμβάσεις ως προς την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Για να «θυμίσει», δηλαδή, στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι προσώρας εμφανίζονται κατώτεροι των περιστάσεων με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να ανησυχούν ότι ελέω Μέρκελ και Σαρκοζί απειλείται τόσο η δικιά τους, όσο και γενικότερα η παγκόσμια οικονομία.
«Λάθος συνταγή», ιδίως σε προεκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ …
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όλες τις δυτικές οικονομίες που «βρίσκονται σε έναν φαύλο κύκλο που επιδεινώνεται από την αναποφασιστικότητα των πολιτικών τους ηγετών».
Και προειδοποίησε πως εάν δεν σχηματιστεί ένα «κοινό μέτωπο» για την αντιμετώπιση του κινδύνου της ύφεσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, «κανένας δεν θα γλιτώσει» από την επερχόμενη νέα κρίση και ύφεση!!!
Στην ίδια δήλωσή της η κυρία Λαγκάρντ αναφέρθηκε ειδικά στην Ελλάδα για την οποία τόνισε πως είναι κρίσιμης σημασίας η διατήρησή της στο ευρωσύστημα (!), κάτι που πάντως δεν μπορεί να συμβεί χωρίς το ανάλογο «τίμημα» και για τους Έλληνες και για τους Ευρωπαίους.
Τέλος, για πολλοστή φορά απηύθυνε έκκληση για τη διασφάλιση της επαρκούς κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Εν αρχή ην οι τράπεζες
Στο πλαίσιο αυτών των ασφυκτικών πιέσεων οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους Ευρωπαίους ουσιαστικά να προσανατολίζονται στο να διασφαλίσουν ΠΡΩΤΑ τις τράπεζες έναντι ΟΛΩΝ των δυσμενών σεναρίων με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα και εν συνεχεία το Νότο στο σύνολό του. Όπερ σημαίνει πως – παρά τα αντιθέτως λεχθέντα μέχρι τώρα – το σενάριο της χρεοκοπίας ΔΕΝ έχει βγει από το κάδρο.
Στον αντίποδα ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ έρχεται στην Γηραιά Ήπειρο με ένα ξεκάθαρο
μίγμα απαιτήσεων και παραινέσεων: πρώτος του στόχος να πείσει τους Ευρωπαίους – τους Γερμανούς επί της ουσίας – στο να αυξήσουν άμεσα τα κονδύλια που θα διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF).
Ουσιαστικά ζητά διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης, ώστε να μπορεί να καλύψει και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Ομοίως απαιτεί μια άμεση και βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος ώστε να ακυρωθούν οι όποιες «αφορμές» για μετάσταση της κρίσης προς … Δυσμάς!
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ένα δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times, που ουσιαστικά οριοθετεί χρονικά τις όποιες εξελίξεις στο «ελληνικό πρόβλημα» μετά τις 29 Σεπτεμβρίου, με τη λογική πως έως τότε θα έχει ληφθεί η απόφαση της γερμανικής Βουλής, για τις αλλαγές στο μηχανισμό σταθερότητας.
Πρακτικά λοιπόν τότε η γερμανική κυβέρνηση θα μπορεί να στηρίξει και επισήμως τις τράπεζες που «θα δεχθούν έντονους τριγμούς σε ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας» …
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.