Η αντιπολίτευση καλεί τον πρώην «τσάρο» της Οικονομίας κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου να δώσει εξηγήσεις για την ΕΛΣΤΑΤ.Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές (πλην ΠΑΣΟΚ) μέλη της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, επικαλούμενοι το άρθρο 41 του Κανονισμού της Βουλής αναμένεται να καταθέσουν αίτημα προκειμένου να κληθεί για κατάθεση ο κ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με το άρθρο, στο τέλος της μίνι-έρευνας που θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή θα εκδοθεί σχετικό πόρισμα.
Την ίδια ώρα για «αυθαιρεσίες» που εκτίναξαν το έλλειμμα, «καθοδήγηση» και «υπόγειες συνομιλίες του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με την Eurostat» κάνει λόγο στο υπόμνημά του προς την επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Νίκος Λογοθέτης.
Στο εξασέλιδο κείμενο που παρουσιάζει το protothema.gr κ. Λογοθέτης παρουσιάζει το ιστορικό της διένεξης αλλά και ορισμένες επιστολές που προκαλούν αμείλικτα ερωτηματικά για τον τρόπο που υπολογίστηκε το έλλειμμα του ελληνικού δημοσίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Λογοθέτης αναφέρει ότι «δεν εξηγήθηκε ποτέ ο λόγος της αυθαίρετης και βεβιασμένης (χωρίς αναλογιστική μελέτη) ένταξης συγκεκριμένων ΔΕΚΟ στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (τα κριτήρια ένταξης των οποίων δεν αιτιολογήθηκαν ποτέ) ούτε ο λόγος διόγκωσης του ελλείμματος από το αναμενόμενο 12% στο 15,4% που εξαγγέλθηκε τελικά από την Eurostat. Μάλιστα δεν έχει ούτε καν αιτιολογηθεί με ποια κριτήρια μπήκαν στο έλλειμμα τα συγκεκριμένα swaps («συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίου»)».
Μάλιστα, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κάνει λόγο για επιστολή του προέδρου της Eurostat k. Radermacher προς τον κ. Ανδρέα Γεωργίου στις 8/10/2010 σχετική με τα “Goldman Sachs Swaps” και συμπληρώνει « Σε αυτή την επιστολή περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι «προτάσεις» της Eurostat για την ποσοτική αναθεώρηση (προς τα επάνω) του Ελληνικού χρέους (και συνεπώς και του ελλείμματος) για κάθε έτος από το 2001 και μετά, λαμβάνοντας υπ όψιν τα swaps. .. Στην τελευταία παράγραφο της επιστολής ο κ. Radermacher ζητά να έχει μέχρι τις 10/10/2010 (δηλ. 2 ημέρες μετα την λήψη της επιστολής) την έγκριση του κ. Γεωργίου για πλήρη συμπερίληψη όλων των στοιχείων στον υπολογισμό του ελλείμματος. Η επιστολή τελειώνει υπενθυμίζοντας στον κ. Γεωργίου «την επιθυμίας του (δηλ. του κ. Γεωργίου) να λάβει γραπτώς την καθοδήγηση τους (δηλ. της Eurostat) πριν την ολοκλήρωση των προσαρμογών».
Επιπροσθέτως, ο κ. Λογοθέτης μιλά και για «εμπλοκή» των ανθρώπων της Eurostat στην διαδικασία αλλαγής του ιδρυτικού νόμου για την ΕΛΣΤΑΤ «προς όφελος του κ. Γεωργίου». Συγκεκριμένα, ο κ. Λογοθέτης μνημονεύει συμβουλευτικές επιστολές του «liaison expert κ. Snorrasson (πρόσωπο επικοινωνίας μεταξύ Eurostat kai ΕΛΣΤΑΤ επι τεχνικών θεμάτων) προς τον κ. Γεωργίου με κοινοποίηση προς τους δικηγόρους Αθ. Τσεβά και Per Samuelson (δικηγόρος της eurostat) και οι οποιοι αναφέρονται ως “Legal Advisors” του κ. Γεωργίου και αποτελεί απάντηση εννέα συγκεκριμένων ερωτήσεων του κ. Γεωργίου προς τον κ. Snorrason. Σύμφωνα πάντα με το υπόμνημα του κ. Λογοθέτη «η συμβουλευτική επιστολή» είναι σχετική «με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ» και διερωτάται αν «θεωρείται παρέμβαση στα εσωτερικά μιας Ανεξάρτητης Ελληνικής Αρχής και στην Ελληνική Νομοθεσία…».
Να σημειωθεί ότι υπομνήματα έχουν στείλει και η κυρία Στέλλα Σάββα Μπαλαφούσια, μέλος της ΕΛΣΤΑΤ έως την στιγμή που ανέλαβε επικεφαλής στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους και ο κ. κ. Γιώργος Συμιγιάννης.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες πιθανότατα στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων θα κληθούν να καταθέσουν όλα τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ.
Yπομνήματα κ.Μπαλφούσια και κ.Συμιγιάννη σχετικά με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ : «Goldman Sachs και ΔΕΚΟ αύξησαν το έλλειμμα»
Το «Goldman Sachs swap» και 17 ΔΕΚΟ, εκτίναξαν στο 15,4% το έλλειμμα σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο προϊστάμενος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέας Γεωργίου στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.
Αναλυτικά ο κ. Γεωργίου υπεραμύνθηκε της μεθοδολογίας και πρακτικής που ακολούθησε ή οποία είναι βασισμένη στον ευρωπαϊκό κώδικα ορθής πρακτικής στατιστικών στοιχείων. Σημείωσε μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος κώδικας δημιουργήθηκε «το 2005 για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της πρώτης ελληνικής στατιστικής κρίσης. Εγω ανέλαβε μετά την 2 ελληνική στατιστική κρίση. Αρα πρώτος κανόνας για εμενα ήταν να εφαρμόσω αυτό που φτιάχτηκε για εμάς».
Τόνισε ότι η απόκλιση του ελλείμματος από τις αρχικές εκτιμήσεις καθώς και η αόκλιση του χρέους οφείλεται σε «Είχαμε 17 αναταξινομήσεις επιχειρήσεων γιατί εκπληρώσαν τα κριτήρια για ταξινόμηση στην γενική κυβέρνηση. Δεν ήταν διαδικασία που έγινε επι τροχάδην. Άρχισε με αξιολογικές επισκέψεις της Γιούροστατ. Πανω από 5 μηνες γινόταν διεξοδική δουλειά. Είχαμε 7 μεθοδολογικές επισκέψεις. Δεν υπήρχε τάξη στα στατιστικά στοιχεία, δεν εφαρμόζονταν οι κανόνες … βρεθήκαν 17 επιχειρήσεις ότι πρέπει να ενταχθούν στις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης.
Ως αποτέλεσμα ήταν να ανεβεί το έλλειμμα κατά 0,74 μονάδες σε ποσοστό του ΑΕΠ…» ενώ πρόσθεσε ότι άλλοι λόγοι που συνέβαλλαν στην αύξηση του ελλείμματος είναι η αναθεώρηση των στατιστικών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, ανεξόφλητες υποχρεώσεις, διορθώσεις ισολογισμού «Λόγω αυτών το χρεος αυξηθηκε κατά 0,23%, και τελος ηταν τα off market swaps, που αύξησαν το χρεος κατά 5,3 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο swap είναι της Goldman Such. Αυτό το swap, που στην πορεία μεταλλάχθηκε, υπεύθυνο για αυξηση χρέους».
Τέλος, ο κ. Γεωργίου υποστήριξε ότι πλέον τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία θεωρούνται αξιόπιστα από τους εταίρους και τις ξένες αγορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.