Περισότερα από δέκα μνημόνια χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα αποκαλύπτει το νέο τεύχος του περιοδικού ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ που κυκλοφορεί στην Αθήνα και από τις αρχές Οκτωβρίου και στην επαρχία.Αλλά πέρα από το οικονομικό υπάρχουν και οι ψυχές. Οι άνθρωποι.
Το ελληνικό αίμα που χάθηκε.
Τουλάχιστον 558.000 νεκροί, από τους οποίους 125.000 εκτελεσθέντες, 830.000 ανάπηροι, 3.700 πόλεις και χωριά κατεστραμμένα ολικώς ή μερικώς, 100& καταστροφή των τηλεπικοινωνιών και 75% καταστροφή οδικού κια σιδηροδρομικού δικτύου κλπ....
Και όλα αυτά σε μία Ελλάδα που ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της από την απελευθέρωση του 1821, είχε γίνει σχετικά σύγχρονο κράτος με πειθαρχία και πολιτική ηρεμία.
Από τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 1941, μέχρι και την απελευθέρωση της ηπειρωτικής τουλάχιστον χώρας, τον Οκτώβριο του 1944, οι δυνάμεις του Άξονα έλαβαν από την Ελλάδα τα εξής:
• Από το ελληνικό Δημόσιο, διά της Τραπέζης της Ελλάδος, μετρητά, που δικαιολόγησε εν μέρει ως «Δαπάνας Κατοχής» και εν μέρει ως «Προκαταβολάς τους Ελληνικού Δημοσίου προς τας κυβερνήσεις Γερμανίας και Ιταλίας».
• Έλαβε ως «λεία πολέμου» την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου που προοριζόταν για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
• Δέσμευσε γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα, πρώτες ύλες και εμπορεύματα που ευρίσκοντο στην κατοχή του Δημοσίου ή ιδιωτών, που για να τα παραλάβει τα πλήρωσε με μετρητά που έλαβε από το ελληνικό Δημόσιο.
• Χρησιμοποίησε ανθρώπους, ζώα και μέσα σε καταναγκαστική εργασία, χωρίς να τους καταβάλει χρήματα για τις υπηρεσίες τους ή υποχρεώνοντας το ελληνικό Δημόσιο να τους πληρώσει.
• Προκάλεσε τεράστιες ζημιές χωρίς να καταβάλει καμία αποζημίωση κ.λπ.
Στις 21 Νοεμβρίου 1941 η τότε ελληνική κατοχική κυβέρνηση υπέβαλε προς τους πρεσβευτές της Γερμανίας και της Ιταλίας στην Αθήνα εμπεριστατωμένη έκθεση 150 σελίδων με τίτλο «Αι Δαπάναι Κατοχής της Ελλάδος». Σε αυτή τη μελέτη περιγράφοντο λεπτομερώς τα προβλήματα που δημιουργούντο από τα γερμανοϊταλικά –οικονομικού περιεχομένου– μέτρα που είχαν ληφθεί και τις επιπτώσεις τους, ιδίως από την παράδοση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπό βουλγαρικό έλεγχο.
Από την έκθεση αυτή πληροφορούμεθα ότι μέχρι τότε η κατοχική κυβέρνηση υποχρεούτο να χρηματοδοτεί τις Δυνάμεις Κατοχής με 1,5 δισ. δραχμές (εποχής) μηνιαίως και συνολικά 25 δισ. δραχμές, προκαταβάλλοντας τα χρήματα τριών ετών. Εκπρόσωποι της κατοχικής κυβέρνησης μετέβησαν στο Βερολίνο για να ανακοινώσουν στις γερμανικές Αρχές ότι η Ελλάδα δεν ήταν πλέον σε θέση να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις που της είχαν ανατεθεί, προς τις Δυνάμεις Κατοχής. Στο ταξίδι αυτό δεν ελήφθη καμία απόφαση και η από ελληνικής πλευράς καταβολή των χρημάτων συνεχίστηκε κανονικά.
Όπως γίνεται και τώρα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.