Σε χαλάρωση των όρων ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση.....
«Δεν κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση, επανεκτίμηση των στόχων συζητάμε». Όπως κι αν βαφτίζουν τις συζητήσεις με την τρόικα στην κυβέρνηση, η ουσία είναι ότι εξετάζονται ξανά οι προβλέψεις που έχουν αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσμο, αφού κάποιες από αυτές είναι σαφές πως δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.Η «επανεκτίμηση», που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, θεωρείται αναγκαία αφού η πρόβλεψη για ύφεση 3,8%, με βάση την οποία έχουν διατυπωθεί οι στόχοι, έχει διαψευστεί ήδη. Η ύφεση θα κινηθεί με ρυθμούς κοντά στο 5,3%, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Στις συζητήσεις θα επιδιωχθεί να αλλάξει ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% για το 2011, προκειμένου να αποφευχθούν νέα μέτρα τα οποία θα οδηγούσαν σε περαιτέρω επιδείνωση του προβλήματος.
Από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου είναι αισιόδοξοι ότι θα γίνει δεκτό το αίτημα, αφού, όπως επισημαίνουν, «και οι εταίροι μας διαβάζουν τους αριθμούς και αντιλαμβάνονται το πρόβλημα». Ακόμη όμως κι αν συμφωνηθεί αλλαγή των στόχων, αυτό δεν σημαίνει χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε νέο πακέτο, το οποίο είναι βέβαιο ότι δεν αντέχει η κοινωνία, οπότε μπορεί να οδηγηθούμε και σε εκλογές.
Όπως γράφει σήμερα η «Ελευθεροτυπία», παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τα βλέμματα των κυβερνητικών στελεχών είναι στραμμένα στη Γερμανία κι αυτό για τρεις λόγους:
1. Ο πρώτος έχει να κάνει με το αγκάθι των εγγυήσεων, το οποίο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Φιλανδίας.
2. Στις 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται να περάσει από τη γερμανική Βουλή η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Η Αγκελα Μέρκελ δέχεται πυρά από το εσωτερικό του κόμματος, με αποκορύφωμα την απαίτηση της υπουργού Εργασίας, Ούρσουλα Λέγεν, να δώσει εγγυήσεις η Ελλάδα σε χρυσό ή μετοχές κρατικών επιχειρήσεων για τα δάνεια. Η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί, αλλά ήδη εκφράζονται αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της.
3. Παρ' ότι η Αγκελα Μέρκελ τάσσεται κατά του ευρωομολόγου, όλο και περισσότεροι στο Βερολίνο το συζητούν, ενώ θετικά εκφράστηκε την Πέμπτη και το ΔΝΤ.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.