Από το 2003 ως τον Μάιο του 2011, οι εκροές και μεταβιβάσεις χρημάτων μεταναστών στην Αλβανία έφτασαν τα 2.263,2 εκατ. ευρώ..
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απαγορεύσει ή να εντείνει τους ελέγχους μεταφοράς εισοδήματος των μεταναστών από την Ελλάδα προς την Αλβανία, προκάλεσε την αντίδραση της Αλβανικής Ένωσης Βιομηχάνων (Alb Konfindustria).
Ο πρόεδρός της κ. Gjergj Buxhuku, υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα, οι ανταλλαγές των επιχειρηματικών κεφαλαίων και εισοδημάτων ανάμεσα στις δυο χώρες, μαρτυρούν για όφελος της Ελλάδας και οικονομική απώλεια της Αλβανίας».
Η ελληνική κυβέρνηση οδηγήθηκε στη σκέψη απαγόρευσης μετά από ανάλυση στοιχείων κυρίως των τελευταίων μηνών, και όχι μόνον. Ήδη, τον παρελθόντα Απρίλιο η αλβανική Konfindustria είχε ζητήσει από το ένα εκατομμύριο νομίμους μετανάστες που έχει στην Ελλάδα και Ιταλία, να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές και ιταλικές Τράπεζες και να τα κατευθύνουν στις αλβανικές, που ήδη δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.
Μάλιστα, είχε δημιουργηθεί και θόρυβος ιδιαίτερα στην Πάτρα, όπου φαίνεται ότι οι εκεί Αλβανοί ανταποκρίθηκαν με μεγαλύτερη προθυμία στο κέλευσμα της αλβανικής κυβέρνησης (μέσω της Konfindustria).
Η voria.gr είχε ασχοληθεί με το θέμα και παρέθεσε επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στη διάρκεια του 2010 η συνολική αξία των εμβασμάτων που έφθασαν στην Αλβανία από πηγές του εξωτερικού διαμορφώθηκαν σε 690 εκατ. ευρώ (εμφανίζοντας μεγάλη μείωση σε ποσοστό 11%, σε σχέση με το 2009, όταν το αντίστοιχο ποσό είχε ανέλθει στα 781 εκατ. ευρώ). Σε γενικές γραμμές τα εμβάσματα από το εξωτερικό αντιπροσωπεύουν περί το 10% του ΑΕΠ της χώρας και μοιάζουν με «σανίδα σωτηρίας» για τις φτωχές αλβανικές οικογένειες, αλλά και ως «μηχανή» για την ανάπτυξη της χώρας, αφού χρησιμοποιούνται για επενδύσεις σε ακίνητα, όπως και ως κεφάλαιο κίνησης για μικρές επιχειρήσεις.
Το θέμα ήρθε και στη Βουλή, όπου από έγγραφο της Τράπεζας Ελλάδος προέκυψε ότι από το 2003 ως τον Μάιο του 2011, οι εκροές και μεταβιβάσεις χρημάτων μεταναστών στην Αλβανία έφτασαν τα 2.263,2 εκατ. ευρώ (στο Πακιστάν το 1,5 εκατ. ευρώ και στο Αφγανιστάν 0,2 εκατ. ευρώ). Δικαιολογημένη επομένως η ανησυχία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, αλλά όπως είπαμε η αλβανική Konfindustria μας βγάζει και… χρεώστες.
Ο συλλογισμός είναι απλός. Όπως μεταφέρει από τον αλβανικό τύπο ο Γιώργος Εχέδωρος ο κ. Gjergj Buxhuku υποστηρίζει: «Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις φαίνεται ότι μόνο τα κέρδη που μεταφέρονται από την Αλβανία στην Ελλάδα, υπερβαίνουν σημαντικά το συνολικό ποσό των εμβασμάτων των Αλβανών μεταναστών, στην Αλβανία.
» Υπολογίζεται ότι μόνο από την αγορά των τηλεπικοινωνιών από τις ελληνικές επιχειρήσεις υπάρχουν σημαντικά κέρδη, τα οποία μεταφέρονται στην Ελλάδα και φθάνουν στα 2 δισ. ευρώ».
Λησμόνησε μόνο να αναφέρει, πόσα είναι τα κεφάλαια που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα για επενδύσεις στην Αλβανία, πόση είναι η ζημία από τη μείωση της παραγωγικότητας στην ημεδαπή εξ αυτού του λόγου, πόση είναι η απώλεια θέσεων εργασίας, και άλλα τινά. Όπως επίσης ότι, τα ποσά της εκροής που αναφέρει η Τράπεζα Ελλάδος, είναι τα νομίμως εξαγχθέντα. Τα άλλα είναι άγνωστο σε ποιο ύψος ανέρχονται.
Να σημειώσουμε επίσης, ότι υπάρχουν πιέσεις προς την αλβανική κυβέρνηση να διευκολύνει, μέχρι και να παραχωρήσει φορολογική αμνηστία σε όλους τους Αλβανούς μετανάστες, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα τους για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Βέβαια, όπως αναφέρεται στο παραπάνω έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, οι περιπτώσεις των εν λόγω πελατών αντιμετωπίζονται, από τις Τράπεζες και τις εταιρείες Μεταφοράς Κεφαλαίου, ως πελάτες "υψηλού κινδύνου" για το ενδεχόμενο ξεπλύματος χρήματος, αλλά και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Αναφέρεται εξάλλου, ότι απόρροια αυτού του κανονιστικού πλαισίου είναι ότι «λαμβάνονται από τα Ιδρύματα αυτά αυξημένα μέτρα δέουσας επιμέλειας (όπως διερεύνηση του σκοπού των συναλλαγών και της προέλευσης κεφαλαίων), ιδίως περί συναλλαγών που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ ανά μεμονωμένη συναλλαγή ή περισσότερες συσχετιζόμενες συναλλαγές».
Τέλος, προσθέτουμε και ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), στην έκθεσή της τον Μαΐο του 2011, αναφέρει ότι «η μεγαλύτερη ανάπτυξη πέρυσι σημειώθηκε και πάλι στην Αλβανία, αλλά αυτή η χώρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην ελληνική κρίση, επειδή τα περισσότερα από τα εμβάσματα προέρχονται από τους Αλβανούς μετανάστες που εργάζονται στην Ελλάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται προσωρινά σε εποχιακή εργασία».
Ο Μακεδών
http://www.voria.gr
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.