Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από το τέλος του σύντομου πενθήμερου πολέμου ανάμεσα στην Ρωσία και τη Γεωργία και το defencenet.gr παρουσιάζει όλο το σκηνικό της θερμής αυτής κρίσης, όπως είχε καταγραφεί από την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ σε μία λεπτομερή ανάλυση.
Αυτό που συνέβη τις πέντε ημέρες που διήρκεσε ο πόλεμος στις Νότια Οσετία- Γεωργία, από την άποψη των πολεμικών επιχειρήσεων, δεν ήταν τίποτε άλλο από μια σύγχρονη εφαρμογή εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων των επιθετικών δογμάτων μάχης της κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης: μαζική χρήση τεράστιου όγκου πυροβολικού, χρήση των αεροσκαφών εγγύς υποστήριξης ως «εναέριου πυροβολικού» και επιχειρησιακή λειτουργία τόσο της Αεροπορίας όσο και του Ναυτικού ως μέσων υποστήριξης των χερσαίων δυνάμεων.
Οι Ρώσοι δεν διδάχτηκαν τόσο από τα παθήματα της Τσετσενίας, όπως γράφτηκε κατά κόρον, όσο εφάρμοσαν άψογα τα παλιά δόγματα και πολέμησαν με αποφασιστικότητα, εκμεταλλευόμενοι τα στρατηγικά σφάλματα των καλά εκπαιδευμένων. γεωργιανών δυνάμεων. Συν το γεγονός ότι είχαν το "ηθικό μέρος" με την πλευρά τους.
Ιστορική ανασκόπηση
Το 2003, όμως, προέκυψε μια εξέλιξη που θα αποδεικνυόταν καθοριστική για το μέλλον της χώρας.
Με τη στήριξη των ΗΠΑ, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο σημερινός πρωθυπουργός Σαακασβίλι σε ηλικία τότε, μόλις 35 ετών! Ο Σαακασβίλι προερχόταν από τον κύκλο του Σεβαρτνάτζε, γιος διπλωμάτη του ΟΗΕ, με σπουδές σε αμερικανικά πανεπιστήμια και, σύμφωνα με το βιογραφικό του, έχοντας στο ενεργητικό του «άσκηση δικηγορίας στη Νέα Υόρκη»… Μια από τις πρώτες του διακηρύξεις ήταν ότι θα αποκαταστήσει τον έλεγχο στη Ν. Οσετία και την Αμπχαζία.
Από τις αρχές του 2008, άρχισαν να διαδίδονται φήμες για ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ και συγχρόνως για το ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα μετά την Πολωνία και την Τσεχία θα επεκτεινόταν και στη Γεωργία.
Ας δούμε τις πλέον σημαντικές ημερομηνίες του 2008:
3 Απριλίου: Κατά τη διάρκεια της Συνόδου του NATO στο Βουκουρέστι, τα κράτη-μέλη του Συμμαχίας αποφεύγουν να δώσουν χρονοδιάγραμμα ένταξης σε Γεωργία και Ουκρανία.
20 Απριλίου: Η Γεωργία ανακοινώνει ότι ρωσικό MiG-29 κατέρριψε γεωργιανό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV) τύπου Hermes 450 ισραηλινής κατασκευής.
29 Απριλίου: Η Ρωσία στέλνει επιπλέον στρατεύματα στην Αμπχαζία για να αποτρέψει γεωργιανή επίθεση. Την επομένη, το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Μόσχα ότι οικοδομεί κλίμα έντασης με τη Γεωργία.
4 Μαΐου: Αυτονομιστές στην Αμπχαζία δηλώνουν ότι κατέρριψαν δύο γεωργιανά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη πάνω από το έδαφος, το οποίο ελέγχουν. Η Γεωργία αρνείται ότι πραγματοποιήθηκαν τέτοιες πτήσεις.
31 Μαΐου: Ο Πούτιν, ως πρωθυπουργός πλέον της Ρωσίας δηλώνει ότι υποστηρίζει τη γεωργιανή πρόταση για αυτονομία της Αμπχαζίας, αλλά όχι την πλήρη ανεξαρτησία.
7 Αυγούστου: Τα γεωργιανά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της πρωτεύουσας της Ν. Οσετίας, λίγες ώρες μετά από συμφωνία εκεχειρίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα Ρώσους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης που βρίσκεται στην περιοχή. Η Ρωσία δηλώνει ότι κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Τιφλίδα και ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επανεξετάσει την πρόθεσή του να εντάξει στους κόλπους του τη Γεωργία.
8 Αυγούστου: Μονάδες της 58ης Ρωσικής Στρατιάς εισέρχονται στη Νότια Οσετία για να αποκρούσουν τη γεωργιανή επίθεση ενώ μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε γεωργιανό έδαφος. Ο Μέντβεντεφ δεσμεύεται να υπερασπιστεί τους Ρώσους συμπατριώτες του.
9 Αυγούστου: Με απόφαση του γεωργιανού Κοινοβουλίου κηρύσσεται «κατάσταση πολέμου» στη χώρα για 15 ημέρες.
10 Αυγούστου: Δύο γεωργιανές πυραυλάκατοι προσπαθούν να «σπάσουν» το ναυτικό αποκλεισμό από μονάδες του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα τη βύθιση της μίας. Οι ρωσικές αρχές επιβεβαιώνουν την κατάρριψη ενός Su-25 και ενός Tu-22M3 Backfire από γεωργιανά αντιαεροπορικά συστήματα. Ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν στρατιωτική βάση στην πόλη Σενάκι, 40 χλμ. εντός γεωργιανού εδάφους από τα σύνορα με την Αμπχαζία. Ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Νότια Οσετία υποστράτηγος Ανατόλι Κρούλεφ τραυματίζεται από γεωργιανά πυρά.
12 Αυγούστου: Ο Μέντβεντεφ δίνει διαταγή τερματισμού των εχθροπραξιών στη Γεωργία, δηλώνοντας ότι «η ασφάλεια των στρατιωτών μας της ειρηνευτικής δύναμης και των αμάχων αποκαταστάθηκε».
Η γεωργιανή επίθεση στη περιοχή της Ν. Οσετίας
Η γεωργιανή επίθεση της 7ης Αυγούστου έγινε με μια μεγάλης κλίμακας ενέργεια στη Ν. Οσετία. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε ανταλλαγή πυρών όλμων από τις δύο πλευρές της ανεπίσημης μεθορίου. Η άλλη αμφισβητούμενη περιοχή της Αμπχαζίας είχε αφεθεί για επόμενη φάση, αφού εκεί οι δυσκολίες για λόγους που αφορούσαν τη γεωγραφία ήταν μεγαλύτερες.Η πρωτεύουσα της Ν. Οσετίας Τσχινβάλι βρίσκεται στο μέσον μιας κοιλάδας, με πεδινό έδαφος, που επέτρεψε την ενέργεια τεθωρακισμένων και μηχανοκινήτων μονάδων και από τις δυο πλευρές. Η πόλη περιβάλλεται από χωριά που κατοικούνται από Γεωργιανούς. Από βορρά η περιοχή είναι δύσβατη αφού εκεί βρίσκονται οι ορεινοί όγκοι του Καυκάσου, με πτωχό οδικό δίκτυο, που την ενώνει με τη Βόρεια Οσετία και τη ρωσική επικράτεια μέσω ενός μοναδικού περάσματος που διευκολύνεται από τη σήραγγα του Ρόκι.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.