Δραματική μείωση στους μόνιμους διορισμούς (κατά 75%) των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη φετινή σχολική χρονιά (2011-12) ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.
Πέρυσι είχαν διοριστεί περίπου 2.500 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Το Έθνος" οι διορισμοί για φέτος θα μειωθούν δραστικά και μπορεί να περιοριστούν μόνο σε 600 άτομα και για τις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Την ίδια στιγμή αναμένεται να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους (συνταξιοδοτήσεις) πάνω από 11.500 εκπαιδευτικοί, γεγονός που σημαίνει ότι για να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο πρέπει να προσληφθούν χιλιάδες αναπληρωτές, κάτι επίσης δύσκολο λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Όσον αφορά στις προσλήψεις αναπληρωτών, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος δεν θα ξεπεράσουν τις 5.000-6.000, ενώ πέρυσι είχαν διοριστεί συνολικά 15.000 άτομα.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται η έκδοση της εγκυκλίου για τους μόνιμους διορισμούς από το υπουργείο Παιδείας αλλά μέχρι χθες ο τελικός αριθμός δεν είχε οριστικοποιηθεί.
Σε κάθε περίπτωση φέτος και όσον αφορά σε διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών θα είναι η χειρότερη χρονιά και το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταφέρει να στελεχώσει τις σχολικές μονάδες, χωρίς τον Σεπτέμβριο να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.
Eπιπλέον, οι ελάχιστες μεταθέσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα και τη δραστική μείωση των μόνιμων διορισμών, αφού δεν μπορούν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί σε περιοχές όπου δεν ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις μετάθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δάσκαλοι μπορούν να διοριστούν, φέτος, μόνο στις περιοχές: Λακωνίας, Ηρακλείου, Ζακύνθου, Β' Χίου και Κέρκυρας.
Η δραστική μείωση των προσλήψεων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού χιλιάδες θα είναι τα κενά στα σχολεία της χώρας.
Σε αναμμένα κάρβουνα η εκπαιδευτική κοινότητα
Κείμενο με το οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπογράφουν περισσότεροι από 600 καθηγητές όλων των βαθμίδων και διδάκτορες, προειδοποιώντας για "πολύμορφες κινητοποιήσεις και ενέργειες τον Σεπτέμβρη", σε περίπτωση που, όπως αναφέρουν, "η κυβέρνηση ψηφίσει πραξικοπηματικά" το νομοσχέδιο. Στόχος τους, επισημαίνουν, είναι "η ακύρωση του νομοσχεδίου στην πράξη".
Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται η κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου, καθώς και η κατάλυση της αυτοτέλειας και της δημοκρατικής δομής των οργάνων της διοίκησης των πανεπιστημίων.
Σημειώνουν, ακόμη, ότι το προτεινόμενο μοντέλο "ενισχύει την αδιαφάνεια και ταιριάζει περισσότερο σε ανώνυμες εταιρείες και όχι σε πανεπιστήμια", ενώ κάνουν λόγο για εκπαιδευτικά προγράμματα πολλών ταχυτήτων και υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων.
Στην κατακλείδα του κειμένου τους, οι υπογράφοντες καλούν την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις πολιτικές δυνάμεις να "αναλάβουν τις ευθύνες τους", και την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.
"Σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο, όπου τα πάντα εκποιούνται, είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για μια Δημόσια και Δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στην εξέλιξη των επιστημών και θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της παιδείας και της κοινωνίας", καταλήγουν οι καθηγητές.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.