ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ...ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ !!!


Η Ελλάδα μπορεί να είναι βυθισμένη στα χρέη και να κατακλύζεται από συλλαλητήρια εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας, όμως αυτό δεν απέτρεψε χιλιάδες αλβανούς από το να διεκδικήσουν την ελληνική κληρονομιά και να αλλάξουν επισήμως την υπηκοότητά τους.
Το ερέθισμα το δίνει η υπόσχεση των επιδομάτων που παρέχονται στους....
γείτονες. Η αλβανική ημερησία “Shekulli” αναφέρει ότι μεταξύ των επιδομάτων αυτών είναι και μια σύνταξη των 400 ευρώ το μήνα.
“Είναι ντροπή, αλβανοί πολίτες να μην είναι περήφανοι για την εθνικότητά τους και να αλλάζουν την υπηκοότητά τους λόγω οικονομικών κινήτρων. Είναι απαράδεκτη η διεκπεραίωση της διαδικασίας αυτής με πολιτικο-οικονομικά παζαρέματα” είπε ο Κρέσνικ Σπάχιου, αντιπρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης.

“Γνωρίζω πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που απέκτησαν ελληνικά χαρτιά για να ωφεληθούν και αυτοί είναι μάλλον άνθρωποι που βρήκαν άλλους τρόπους για να αποκτήσουν τα χαρτιά και όχι ακολουθώντας τα χνάρια των προγόνων τους” ανάφερε στους SETimes η ελληνοαλβανίδα Αντέλα Γιάνη, 28 ετών.
Η Γιάνη είναι επικεφαλής του τμήματος Συστημάτων Επιχειρήσεων & Επιχειρηματικών Πληροφοριών της Αλβανικής Κινητής Τηλεφωνίας και Επικοινωνιών. Η ίδια, γεννημένη από ελληνίδα μητέρα και αλβανό πατέρα, έχει χαρτιά από την Ελλάδα — άδεια μόνιμης διαμονής, διαβίωσης και εργασίας στη χώρα — δεν άλλαξε όμως την αλβανική της υπηκοότητα για την ελληνική, ούτε και ο πατέρας της.
Δεν είναι οι μόνοι. Σε εξέλιξη βρίσκεται κίνημα, από μια ομάδα η οποία αυτοαποκαλείται “Κοκκινόμαυρη Συμμαχία”, η οποία εναντιώνεται σθεναρά στην αλλαγή της υπηκοότητας.
Προωθεί δε τη συλλογή υπογραφών με σκοπό την εξάλειψη ερωτήσεων για την εθνικότητα και το θρήσκευμα από την εθνική απογραφή, η οποία πρόκειται να γίνει τον Οκτώβριο.
Η ομάδα λέει ότι έχει συλλέξει 20.000 υπογραφές από διάφορα μέρη της χώρας, τις οποίες παρέδωσε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη (22 Ιουνίου), ζητώντας δημοψήφισμα σχετικά με τη διενέργεια απογραφής που θα περιλαμβάνει τέτοιες ερωτήσεις.
Στο ζήτημα αυτό έχουν εμπλακεί και τα δικαστήρια. Στην Κορυτσά, ασκήθηκε δίωξη κατά ορισμένων ανθρώπων για εικαζόμενη αλλαγή της υπηκοότητάς τους, από την αλβανική στην ελληνική, για να παρουσιάσουν κατόπιν τα χαρτιά τους στο ελληνικό προξενείο προκειμένου να χαρακτηριστούν ως “ομογενείς”.
Ο Σπάχιου ήταν από τους πρώτους — τον περασμένο Φεβρουάριο — που σήμανε συναγερμό για την αλλαγή υπηκοότητας, λέγοντας ότι το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να σταματήσει.
Ο Σπάχιου επισημαίνει ότι οι περισσότερες αιτήσεις προέρχονται από αλβανούς; της Κορυτσάς, Αργυροκάστρου και Περμετής. Είπε δε ότι τέτοιες, ενδεχομένως σημαντικές αλλαγές στην υπηκοότητα, παραβιάζουν το σύνταγμα και ρίχνει την ευθύνη σε παρερμηνεία νόμου του 2002, ο οποίος θεωρείται επιεικής ως προς την αλλαγή της υπηκοότητας.
Πριν εβδομάδες, είπε, υπήρχαν 192 τέτοιες περιπτώσεις στην Κορυτσά, 1.600 στο Αργυρόκαστρο και 469 στην Περμετή. Ο Σπάχιου δεσμεύτηκε ότι κάθε μια από τις περιπτώσεις αυτές θα επανεξεταστεί κατά την προσεχή συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και επεσήμανε ότι τέτοιες αλλαγές στην υπηκοότητα θα μπορούσαν τεχνηέντως να διογκώσουν το μέγεθος των μειονοτικών κοινοτήτων εν όψει της απογραφής.
Ο Θεόδωρος Οικονόμου, ο έλληνας πρόξενος στην Κορυτσά, ήταν αυτός που προκάλεσε τη διένεξη το Φεβρουάριο, καλώντας όλους τους ανθρώπους να δηλώσουν την εθνικότητά τους.
“Ναι, υπάρχουν έλληνες στην Κορυτσά. Ναι, οι βλάχοι είναι έλληνες, Έλληνες, μη φοβάστε την απογραφή, δείξτε την πραγματική σας καταγωγή” προέτρεπε ο Οικονόμου σε ομιλία του η οποία μεταδώθηκε στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.
“Εάν υπάρχουν αμφιβολίες”, τους προέτρεψε, “Πηγαίνετε και ελέγξτε τα ονόματα και τη γλώσσα στους τάφους των προγόνων σας”.
Ο ιερέας των βλάχων στην Κορυτσά απέρριψε αμέσως τη δήλωση ως ανεύθυνη.
“Μου ζήτησε ο πρόξενος να δηλώσω ότι είμαι έλληνας βλάχος για να μου δώσει ελληνικό διαβατήριο. Ένοιωσα ενοχλημένος. Του είπα ότι είμαι αλβανός βλάχος και μου αρνήθηκε το διαβατήριο”, ανάφερε ο πάτερ Ντίμιτερ Βερίγκα στο αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι TV News 24.
Αντιδράσεις υπήρξαν και από την “μακεδονική” κοινότητα. Ο Βασίλ Στεργιόφσκι, πρόεδρος της “Μακεδονικής” Ένωσης, απέρριψε το σχόλιο ως “απαράδεκτο και επιβαρυντικό για τις κοινότητες που ζουν στην Αλβανία. Θεωρούμε το γεγονός ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας” δήλωσε ο Στεργιόφσκι στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Το αλβανικό υπουργείο εξωτερικών κάλεσε τον Νίκολα Πάζιο, έλληνα πρέσβη στην Αλβανία, να αποσαφηνίσει το σχόλιο του Καμαρινού. “Το υπουργείο εξωτερικών κατέστησε σαφή τη θέση του επί των δηλώσεων αυτών, χαρακτηρίζοντάς τις απαράδεκτες. Οι δηλώσεις αυτές δεν εκφράζουν το περιεχόμενο των αλβανο-ελληνικών σχέσεων και θίγουν το πνεύμα της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών”, αναφέρει σε επακόλουθη ανακοίνωση τύπου το υπουργείο.
“Δεν επιθυμώ παρερμηνείες και θα είμαι πολύ σαφής για τη θέση της Ελλάδας επί του θέματος. Σας διαβεβαιώ ότι θεωρούμε την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας ως γέφυρα συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς”, δήλωσε στους δημοσιογράφους, στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
Κάλεσε δε τα Τίρανα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις μειονότητες ως προϋπόθεση ένταξης στην ΕΕ. “Σε αυτές περιλαμβάνονται ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων τους σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια και δεν περιορίζεται μόνο σε περιοχές όπου υπάρχουν μειονότητες”, είπε ο Δελαβέκουρας.
Ο βετεράνος αλβανός πολιτικός Σάμπρι Γκόντο δήλωσε στην αλβανική ημερησία “Telegraf” ότι η υπηκοότητα δεν μπορεί να άλλάξει και ότι “πρέπει να προστατέψουμε αυτή την ιδέα”. “Όσοι επικαλέστηκαν αυτόν τον νόμο, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν αρέσει στους περισσότερους πολίτες. Και ένας νόμος που δεν αρέσει στους περισσότερους πολίτες θα πρέπει να αλλάξει εφόσον δεν είναι δυνατό να αλλάξουν οι πολίτες”, είπε ο Γκόντο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.