ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Κλειστές συσκέψεις σε on-line σύνδεση με Τρόικα για τα μέτρα....


Τριήμερο "παζάρι" για τα μέτρα λιτότητος που  θα κληθεί να να λάβει η χώρα από  φέτος έως και το 2015, ξεκίνησε από χθές στο υπουργείο Οικονομικών, εν όψει της τελικής ανακοινώσεώς τους που θα γίνει ενδεχομένως και πριν τις 15 Απριλίου, πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι συσκέψεις  θα διεξαχθούν σε πολύ υψηλό επίπεδο, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή  γενικών γραμματέων πολλές εξ αυτών, αλλά πάντα σε "ανοιχτή γραμμή" με την Τρόικα.

Σε μια κίνηση "ενίσχυσης" μάλιστα της κυβέρνησης για να λάβει τα επόμενα σκληρά μέτρα, αλλά και ειδικά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου (που διανύει μια από τις  δυσκολότερες περιόδους της θητείας  του και δέχεται βολές πανταχόθεν, ακόμα και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ) την Τρίτη καταφτάνει στην Αθήνα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως δηλαδή) , ο κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ αναμένεται να ακουλουθήσει και επίσκεψη Τρισέ, ίσως και εντός της εβδομάδος.

Η αποστολή της  κυβέρνησης είναι ουσιαστικά τριπλή:

-         Να συντάξει τους προϋπολογισμούς των επομένων τριών ετών (2012-2014) για να εξοικονομηθούν 22 δισ. ευρώ και οι οποίοι θα επικαιροποιούνται κάθε χρόνο, παράλληλα με το Μνημόνιο.

-         Να ...ξαναγράψει τον προϋπολογισμό του 2011, με βάση και την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα ανακοινώσει τη Δευτέρα τις εκτιμήσεις του πως το έλλειμμα του 2010 στη χώρα μας ήταν τελικά 10,4% του ΑΕΠ αντί 9,4% που ως τώρα υπολόγιζε η κυβέρνηση. Προκύπτει έτσι αμέσως μια "τρύπα" 2 δισ. ευρώ, καθώς αλλάζει η «αφετηρία» του 2011. Για να καλυφθεί θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα οριστικοποιηθούν μετά και την επίσημη ανακοίνωση του ελλείμματος του 2010 από τη Eurostat, τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Και όλα αυτά σε συνθήκες ύφεσης (-3% φέτος κατά το ΔΝΤ).

-         Να παρουσιάσει την λίστα των αποκρατικοποιήσεων των 15 δισ. ευρώ έως το 2015, πέρα δηλαδή από τη διάρκεια του Μνημονίου και της θητείας αυτής της κυβέρνησης

Έως τις 15 Απριλίου το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομική Πολιτικής 2012-2014, θα πρέπει να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Στο μικροσκόπιο  μπαίνουν έτσι οι δαπάνες των ΔΕΚΟ για τις οποίες η Τρόικα ζητά ειδικό μνημόνιο για την εξυγίανσή τους. Οι ελεγκτές της Τρόικας ζητούν νέες περικοπές σε μισθούς, επιδόματα  και υπερωρίες, αλλά και λουκέτο  στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Συγκεκριμένα  το ειδικό μνημόνιο για τις ΔΕΚΟ θα πρέπει να περιλαμβάνει, με βάση τις πληροφορίες:  

* Μείωση του  μισθολογικού κόστους 

* Περικοπή των  πρόσθετων αμοιβών και των  έξτρα παροχών 

* Επαναδιαπραγμάτευση  όλων των συμβάσεων στελεχών, 

* Περικοπές  στο πλεονάζων προσωπικό, 

* Εφαρμογή του  μέτρου μία πρόσληψη για κάθε  δέκα αποχωρήσεις, 

* Κλείσιμο ζημιογόνων  ΔΕΚΟ, 

* Πώληση συμμετοχών  και θυγατρικών 

* Νέες αυξήσεις  τιμολογίων 

* Νέες περικοπές  έως 30% στις επιχορηγήσεις.

Διαπίστωσαν αυξήσεις σε αποδοχές!

Το κλιμάκιο της Τρόικας που βρέθηκε την  Τετάρτη στην Αθήνα είπε "όχι" στις οριζόντιες περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ, ζητώντας να υπάρξει εξορθολογισμός σε όσους πήραν αυξήσεις παρά τις  περικοπές που υπήρξαν. Οι ελεγκτές εντόπισαν αύξησης των κονδυλίων για πρόσθετες παροχές όπως: επιδόματα, προαγωγές, υπερωρίες, και εκτός έδρας.

Υπενθυμίζεται ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που  θα ανακοινωθεί, θα περιλαμβάνει:

-συντηρητικές  μακροοικονομικές προβλέψεις,

-βασικό σενάριο  με προβολές εσόδων και δαπανών  για το κράτος και για τους άλλους κρατικούς φορείς,

-περιγραφή μόνιμων  δημοσιονομικών παρεμβάσεων, χρονοδιάγραμμα  και ποσοτικοποίηση,

-ετήσια ανώτατα  όρια δαπανών για κάθε υπουργείο  και στόχους για άλλους φορείς,

-δημοσιονομικές  προβολές για τη Γενική Κυβέρνηση μετά τις παρεμβάσεις,

-μακροπρόθεσμες  προβολές του χρέους, και

-κλαδικά σχέδια  παρεμβάσεων σε τομείς όπως, οι  δημόσιες επιχειρήσεις, τα άλλα  ΝΠΔΔ και οι ειδικοί λογαριασμοί,  η φοροδιαφυγή, η μισθοδοσία  του Δημοσίου, η δημόσια διοίκηση, οι κοινωνικές και οι αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, τα 22 δισ. ευρώ θα προέλθουν  κατά τα 2/3 από περικοπές στις δαπάνες  και κατά το 1/3 από μέτρα αύξησης  στα έσοδα.

Εφέτος, σύμφωνα  με το υπουργείο Οικονομικών, το περίπου 65% των δαπανών οφείλονται σε μισθούς και κοινωνικές μεταβιβάσεις και το περίπου 85% των εσόδων προέρχονται από φόρους και κοινωνικές εισφορές.

Το 2011, το δημόσιο  χρέος θα είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (153% του ΑΕΠ) και  το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει ως «τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών τον έλεγχο και τη συγκράτησή του». Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, η μείωση του δημοσίου χρέους θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1- 2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων.

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Αφου ο λαος τους εχει και τους προσκυναει ακόμη και δεν αντιδρα, καλα να παθουμε!Ελληνες ξυπνάτε!πουλιέται η πατρίδα μας ,μένουν ατιμώρητοι οι κλέφτες και τι γίνεται?Ξεσηκωθείτε κάντε ένα νέο 1821!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.