Έκθεση διεθνούς νομικού γραφείου
Η συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν σημάνει συναγερμό ακόμη και σε μεγάλα, διεθνή, νομικά γραφεία, τα οποία φιλοδοξούν να διαχειριστούν, με το αζημίωτο φυσικά, το εγχείρημα είτε για λογαριασμό της χώρας είτε για λογαριασμό των πιστωτών της.
Σε έκθεση ενός από αυτά τα γραφεία, που δημοσιεύεται στο σημερινό «Βήμα» εξετάζονται τα επτά πιθανά σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Το επίσημο σενάριο μιλάει για....
έξοδο της Ελλάδας στις αγορές από το 2012 ή το 2013. Ωστόσο, με τόσο υψηλό χρέος, οι αγορές πολύ δύσκολα θα πειστούν να δανείσουν την Ελλάδα.
Αν η Ελλάδα θέλει να αντιμετωπίσει το θέμα τους χρέους πριν από το 2013, θα πρέπει να έχει την έγκριση της ΕΕ και του ΔΝΤ. Και τούτο διότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί δεσμεύθηκαν πως δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση πριν το 2013. Το ζήτημα αυτό θεωρείται ότι μπορεί να ξεπεραστεί εάν η αναδιάρθρωση γίνει εθελοντικά, δηλαδή με συμφωνία των πιστωτών.
Η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει τα εξής σενάρια:
Την επιμήκυνση του χρέους, η οποία ωστόσο δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες εξυγίανσης.
Την πλήρη αναδιάρθρωση, η οποία περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους και ταυτόχρονα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Την αναδιάρθρωση των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ, που θα επηρεάσει φορολογούμενους, τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Την αναδιάρθρωση των δανείων του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών.
Την αναδιάρθρωση των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ αλλά και του ιδιωτικού τομέα, η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο εάν επιμεριστούν τα βάρη εξίσου σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Τέλος, το έβδομο σενάριο προβλέπει τη διεθνή κηδεμονία για την Ελλάδα, με το χρέος προς ιδιώτες να αποπληρώνεται σταδιακά και να περνά στα χέρια της ΕΕ και του ΔΝΤ.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.