EKTAKTH ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗ – Η ΑΠΕΙΛΗ ΙΑΠΩΝΙΚΟΥ… ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ
ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πυρηνικός αντιδραστήρας του εργοστασίου πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγής στο Fukushima Daiichi έχει μπει σε κατάσταση «εσωτερικής κατάρρευσης» (meltdown).....
Αναφερόμενοι πολύ επιγραμματικά στην διαδικασία, να σημειώσουμε ότι η λειτουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα βασίζεται σε ελεγχόμενη εκπομπή νετρονίων από τα πυρηνικά καύσιμα, αλληλουχία που με την σειρά της παράγει θερμότητα, που δημιουργεί ατμό σε ατμογεννήτριες και κινούν στροβίλους και γεννήτριες ηλεκτροπαραγωγής.
Ο έλεγχος της παραγωγής νετρονίων γίνεται με ράβδους (γραφίτη) που ανεβοκατεβαίνουν ανάμεσα στις ράβδους των πυρηνικών καυσίμων απορροφώντας τα σωματίδια.
Εάν η απορρόφηση δεν είναι επαρκής, τότε ο πυρηνικός αντιδραστήρας βγαίνει εκτός ελέγχου. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας «κλείνει» όταν η απορρόφηση των νετρονίων αγγίζει πολύ υψηλά ποσοστά από τις ράβδους ελέγχου. Ακόμη όμως και όταν ο αντιδραστήρας «κλείσει», στο περιβάλλον του παραμένει αποθηκευμένη θερμότητα που πρέπει να απομακρυνθεί με την χρήση του συστήματος ψύξης.
Εάν η θερμότητα δεν απαχθεί και η θερμοκρασία αρχίσει να αυξάνει, τότε το σύστημα μπαίνει σε αστάθεια με το νερό ψύξης να εξατμίζεται και τα πυρηνικά καύσιμα τα οποία σκεπάζει να «αποκαλύπτονται».
Εάν συμβεί αυτό, τότε η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ανεξέλεγκτη και οι θερμοκρασίες φτάνουν σύντονα πάνω από 1000 βαθμούς Κελσίου μετατρέποντας τον πυρήνα σε μια ραδιενεργό λάβα.
Παρόλα αυτά, ακόμη και μια τέτοια ακραία κατάσταση δεν σημαίνει πυρηνική καταστροφή, καθώς ο πυρήνας του αντιδραστήρα που περιέχει τα πυρηνικά καύσιμα βρίσκεται σε ένα ατσάλινο «δοχείο» υψηλής αντοχής που είναι σχεδιασμένο να συγκρατήσει την ραδιενεργό λάβα.
Στην περίπτωση αυτή με τον πυρήνα κατεστραμμένο, ο αντιδραστήρας «θάβεται» σε μια «σαρκοφάγο» από μπετόν μέχρι την εξάντληση της ραδιενέργειας.
ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Μια πολύ ισχυρή έκρηξη που αποτυπώθηκε στον τηλεοπτικό φακό φαίνεται ότι κατέστρεψε το περίβλημα από οπλισμένο σκυρόδεμα του πυρηνικού αντιδραστήρα στο ιαπωνικό εργοστάσιο πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγής Fukushima Daiichi.
Η έκρηξη, που φαίνεται να προήλθε από ανάφλεξη υδρογόνου, υποπροϊόντος της ανεξέλεγκτης κατάστασης στην οποία μάλλον βρίσκεται αντιδραστήρας κατέστρεψε το περιβάλλον κτίριο, που φαίνεται να έχει καταρρεύσει πάνω στον αντιδραστήρα.
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν το ατσάλινο περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα είναι ακόμη άθικτο ή έχει διαρραγεί.
Στην δεύτερη περίπτωση αυτό θα σήμαινε μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτή του Τσερνόμπιλ και καταστροφικές συνέπειες.
Αντίθετα στο πρώτο παγκοσμίως πυρηνικό ατύχημα στο Θρί-Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ ο «θάλαμος περιορισμού» του αντιδραστήρα είχε παραμείνει ανέπαφος.
———————————————————————————————–
Μια πυρηνική καταστροφή εξελίσσεται στην Ιαπωνία, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ένας από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου στην Fukushima Daiichi, κοντά στην πόλη Οκούμα βρίσκεται σε ανεξέλεγκτη κατάσταση.
Πριν λίγη ώρα, ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι μια σειρά εκρήξεων στο εργοστάσιο κατέστρεψε την οροφή ενός κτιρίου, που εικάζεται ότι είναι αυτό του αντιδραστήρα.
Εάν συμβαίνει αυτό, τότε προφανώς ο αντιδραστήρας βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης (meltdown), δηλαδή μιας επανάληψης της καταστροφής που είχε συμβεί στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας και το Θρί-Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ παλαιότερα.
Σαν αποτέλεσμα του μεγάλου σεισμού των 8,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε χθες την Ιαπωνία, δυο πυρηνικά εργοστάσια στην βόρεια πλευρά της χώρας διέκοψαν αυτόματα την λειτουργία τους ανάμεσα σε αυτά και αυτό στην Fukushima Daiichi.
Αργότερα και καθώς οι ώρες περνούσαν, η ιαπωνική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα δεν λειτουργούσε και παρά το γεγονός ότι αυτός ήταν «κλειστός» η θερμοκρασία του ανέβαινε συνεχώς. Εφεδρικές γεννήτριες παραγωγής ρεύματος που υπήρχαν στο εργοστάσιο για την λειτουργία του συστήματος ψύξης σταμάτησαν να λειτουργούν μια ώρα μετά τον σεισμό.
Κάποιες αναφορές μιλούσαν ακόμη και για «έκθεση» του πυρήνα του αντιδραστήρα, ότι δηλαδή οι ράβδοι ουρανίου εκτέθηκαν στον αέρα καθώς η στάθμη του νερού της δεξαμενής όπου βρίσκονται έπεσε σε χαμηλά επίπεδα. Άλλες πληροφορίες έλεγαν ότι γινόταν προσπάθεια άντλησης νερού στην δεξαμενή χρησιμοποιώντας πυροσβεστικές αντλίες.
Εάν ο πυρήνας μείνει εκτεθειμένος, η θερμοκρασία του μπορεί να ανεβεί ανεξέλεγκτα σε πολύ υψηλά επίπεδα με κίνδυνο να αρχίσει «εσωτερική κατάρρευση» δηλαδή οι ράβδοι ουρανίου να λιώσουν εξατμίζοντας και το υπόλοιπο νερό που γίνεται ραδιενεργός ατμός και ασκεί τεράστιες πιέσεις στον θάλαμο περιορισμού του αντιδραστήρα. Όταν η πίεση φτάσει σε υπερβολικά επίπεδα ο θάλαμος αυτός μπορεί τελικά να διαρραγεί από έκρηξη.
Είναι αυτό που συνέβη ήδη στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο;
Από την άλλη πλευρά ο λιωμένος πυρήνας μπορεί να διατρήσει την βάση του θαλάμου του αντιδραστήρα και να βγει στο περιβάλλον.
Στην περίπτωση του Τσερνόμπιλ, υπήρξε έκρηξη που άνοιξε τον θάλαμο του αντιδραστήρα αφήνοντας τεράστιες ποσότητες ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα.
Defence-point.gr
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.