ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Το Δημόσιο σε συρρίκνωση


Στην κλίνη του Προκρούστη μπαίνει ο δημόσιος τομέας, συμπεριλαμβανομένων και των Ο.Τ.Α., καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει την κατάργηση περίπου 200.000 θέσεων μονίμου προσωπικού μέχρι το τέλος του 2013.

Οι αλλαγές θα γίνουν μέσω της σύνταξης νέων οργανογραμμάτων σε υπουργεία, δημόσιους φορείς, δήμους, νομαρχίες και νομικά πρόσωπα, από τους οποίους θα απαλειφθούν μια σειρά διευθύνσεων, υπηρεσιών και οργανισμών....
Ετσι, θα μειωθούν κατά πολύ οι υπάρχουσες θέσεις και θα οδηγηθούν στην έξοδο χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη κι αυτοί που θεωρούνται ότι καλύπτονται από το καθεστώς της μονιμότητας.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο, που εναρμονίζεται πλήρως με τις εντολές των πιστωτών μας για «συμμάζεμα του υπερτροφικού κράτους», θα καταστεί σχεδόν αδύνατη η μετάταξη κάποιων εργαζομένων από ένα φορέα που συγχωνεύεται ή βάζει λουκέτο, σε κάποιον άλλον, που διατηρείται σε λειτουργία.

Κι αυτό γιατί θα έχουν εκλείψει οι θέσεις στις οποίες θα μπορεί –όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα- να μεταφερθεί, αφού στους νέους οργανισμούς θα απαγορεύεται «δια ροπάλου» η σύσταση νέων οργανικών θέσεων, ενώ θα υπάρξει δραστική μείωση των υπαρχουσών.

Επομένως, από τη στιγμή που αποκλείεται ακόμη και η δυνατότητα απορρόφησης μέσω μετάταξης, χιλιάδες υπάλληλοι θ’ απολυθούν. Με τον οργανωτικό ανασχεδιασμό των δημοσίων υπηρεσιών θα γίνει ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διευθύνσεων, ώστε να προωθούνται πιο γρήγορα και απλά συγκεκριμένες πολιτικές που θα εκπονεί η ηγεσία εκάστου υπουργείου ή οργανισμού.

Σχετικά με την αναδιάρθρωση αυτή, πρέπει να δικαιολογείται με βάση τις λειτουργικές ανάγκες του φορέα και όχι λόγω άλλων σκοπιμοτήτων, π.χ. όπως η δημιουργία άλλων θέσεων προϊσταμένων.

Σε σχετική πρόταση τονίζεται ότι «σκόπιμο είναι να επιδιωχθεί η σύμπτυξη υπηρεσιακών μονάδων όπου αυτό δικαιολογείται, ώστε ομοειδή ή ομόλογα αντικείμενα να συντονίζονται και οι υπηρεσίες να λειτουργούν ορθολογικά και ανταποδοτικά

Η σύσταση των νέων υπηρεσιακών μονάδων θα μπορεί να γίνει με βάση το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων σε αυτές που έχουν σχέσεις με τις πολιτικές και το καθ’ ύλη αντικείμενο του υπουργείου, δήμου ή νομικού προσώπου και σ’ εκείνες που έχουν σχέση με την εσωτερική διοίκηση, π.χ. όπως θέματα προσωπικού, εκπαίδευσης, οικονομικού, οργάνωσης και απλούστευσης διαδικασιών, ηλεκτρονικής επεξεργασίας στοιχείων κ.ά.

Οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων ανά τομέα θα αναλάβουν τον προγραμματισμό της δράσης, την παρακολούθηση υλοποίησης των στόχων που καθορίζονται, την αλληλοενημέρωση, το συντονισμό και την αποφυγή αλληλοκάλυψης αναγκών.

Με το ανακάτεμα της τράπουλας και με την έμμεση απειλή της απόλυσης, η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα σπάσει και το μέτωπο της «λευκής απεργίας» των υπηρετούντων στο Δημόσιο, το οποίο έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις και έχει άμεσο αντίκτυπο στην είσπραξη των εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές, ΦΠΑ, πολεοδομικές παραβάσεις και ασφαλιστικές εισφορές.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ- Α.Τ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.