Το είπε στον Χριστόφια
Άνθρακες ο θησαυρός της συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας στην ενέργεια! Ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την συνάντησή του με τον κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, την περασμένη Πέμπτη, σήκωσε τα χέρια και δήλωσε ότι δεν μπορεί να οριοθετήσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των δυο χώρων, μεταξύ Καστελλόριζου – Κύπρου, διότι η Τουρκία ασκεί βέτο....
Η είδηση είχε μεταδοθεί την Παρασκευή το βράδυ από τον τηλεοπτικό σταθμό «Μέγα» της Κύπρου ως αποκλειστικότητα.
Στο δελτίο ειδήσεων ήταν καλεσμένος ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος δεν αναφέρθηκε στο θέμα αυτό.
Η πληροφορία συζητείτο σε πρωινές ραδιοφωνικές εκπομπές, παρότι από Αθήνα και Λευκωσία διέρρεε ότι Χριστόφιας και Παπανδρέου συζητούσαν στη βάση ενός ενεργειακού δόγματος Ελλάδας – Κύπρου.
Η ΑΟΖ του Καστελλόριζου
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται ότι το Καστελλόριζο διαθέτει ΑΟΖ και είναι προφανές ότι η Ελλάδα επί του παρόντος απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα ή, κατά το ηπιότερο, αναστέλλει την άσκηση τους. Στην Κύπρο υπάρχει απογοήτευση από τη στάση των Αθηνών.
Η εκτίμηση είναι ότι η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να πει όχι στην Τουρκία, η οποία έχει ήδη ματαιώσει την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ των δυο κρατών. Η Αίγυπτος, προκειμένου να μην έρθει σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, γύρισε την πλάτη στην Ελλάδα και η Ελλάδα στην Κύπρο, με την Άγκυρα να είναι κερδισμένη, διότι, εάν καθορίσει με σφραγίδα την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, τότε απομονώνει την Κύπρο από την Ελλάδα.
Κεφάλαιο ενέργειας
Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, την Παρασκευή, οι Βρετανοί επιδίωξαν με το γάντι να βολιδοσκοπήσουν κατά πόσο θα ήταν δυνατό να αποδεχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία το «ξεπάγωμα» του κεφαλαίου για την ενέργεια.
Η Λευκωσία έχει μπλοκάρει το κεφάλαιο για την ενέργεια επειδή η Τουρκία παρενοχλεί τα πολιτικά πλοία που διεξάγουν έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου για την εξεύρεση και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Πάντως εντός της ΕΕ υπάρχει τάση, λόγω εθνικών συμφερόντων των Γάλλων και των Γερμανών, καθώς και άλλων, να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας, διότι ως φαίνεται η Τουρκία πείθει πως μπορεί να αποτελέσει ενεργειακή εναλλακτική επιλογή ως προς τη Μόσχα και το Κίεβο.
Ήδη η Κύπρος έχει καθορίσει την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Μάλιστα, το Ισραήλ, λόγω της αντιπαράθεσής του με την Τουρκία, φλερτάρει συνεχώς με την Κύπρο, εκτός από θέματα ενεργείας και για θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες, τα αποθέματα φυσικού αερίου στον βυθό της κυπριακής
ΑΟΖ είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και θα μπορούν να τροφοδοτούν την Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια. Τόσο οι Κύπριοι όσο και οι Ισραηλινοί επενδύουν σε αγωγό από το Ισραήλ στην Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα για τη διοχέτευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η Αθήνα όμως επί του παρόντος, υπό την τουρκική απειλή, αναστέλλει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για την εξεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή του Καστελλόριζου και συνεκμετάλλευση με την Κύπρο.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.