Μπορεί στην Ελλάδα η αντικαπνιστική υστερία να αποτελεί καινούργιο φρούτο για τους κυβερνώντες μας, που έχουν βάλει ως άμεση προτεραιότητα τη προστασία της υγείας μας (αφήνοντας παράλληλα εκατοντάδες ασθενείς, υπερήλικες, κλπ. να περιμένουν από τα χαράματα στις ουρές του ΟΠΑΔ της Θεσσαλονίκης), αλλά για τα υπόλοιπα «συντεταγμένα» κράτη της Εσπερίας, αποτελεί μια παλιά ιστορία.
Σήμερα όμως, φαίνεται πως η ακραία υπερβολή που χαρακτηρίζει την αντικαπνιστική εκστρατεία αρχίζει κάπως να υποχωρεί.
Στη Γαλλία, οι βουλευτές υπερψήφισαν τη τροποποίηση ενός υπέρ- αυστηρού αντικαπνιστικού νόμου του παρελθόντος, που μεταξύ άλλων, είχε οδηγήσει σε γελοίες υπερβολές, όπως στην αφαίρεση των τσιγάρων, πούρων, κλπ. από τις φωτογραφίες και γενικά τις εικόνες ιστορικών προσώπων.
Οι επιταγές του 20ετούς πλέον περίφημου νόμου Evin, που απαγόρευε ρητά την άμεση και έμμεση προώθηση προϊόντων καπνού και οινοπνεύματος σε δημόσιους χώρους, είχε οδηγήσει τις γαλλικές αρχές στην απομάκρυνση κάθε τσιγάρου, ή πούρου, ή πίπας, από τις ιστορικές πλέον εικόνες. Μάλιστα, το 1996 είχε προκληθεί δημόσια κατακραυγή, όταν τα γαλλικά ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημο με τη φωτογραφία του διάσημου συγγραφέα Andre Malraux, πλην του χαρακτηριστικού τσιγάρου Gauloise, που πάντα είχε στα χείλη του, και το οποίο αφαιρέθηκε τεχνηέντως. Κάτι ανάλογο έγινε και το 2005, όταν σε αφίσα με την φωτογραφία του φιλόσοφου Jean Paul Sartre, που ήταν μανιώδης καπνιστής, αφαιρέθηκε ψηφιακά το τσιγάρο που κρατούσε στα δάχτυλά του. Η πιο αστεία όμως περίπτωση, έχει να κάνει με την αφαίρεση και αντικατάσταση της ξύλινης πίπας από το στόμα του κωμικού ηθοποιού Jacques Tati, με έναν ανεμόμυλο παιχνίδι!
Μετά και τη γενικευμένη κατακραυγή εξαιτίας της υπερβολής με τον Tati, η υπουργός Υγείας Roselyne Bachelot αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως ο συγκεκριμένος νόμος είναι παρατραβηγμένος, και «γελοιοποιούμαστε». Έτσι, μετά τη προχθεσινή τροποποίηση του, οι ιστορικές φιγούρες της Γαλλίας είναι πια ελεύθερες να ντουμανιάζουν. Όπως ανακοίνωσε το αντιπολιτευόμενο σοσιαλιστικό κόμμα: «Η παραποίηση της ιστορίας, η λογοκρισία έργων τέχνης, η άρνηση της πραγματικότητας, όλα αυτά αποτελούν επικίνδυνα σημάδια απολυταρχικών καθεστώτων».
Πάντως, η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που προχώρησε σε μια τέτοια υπερβολή. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, τα βρετανικά ΜΜΕ κατήγγειλαν πως κάποια άγνωστη λογοκριτική αρχή, έσβησε το περίφημο πούρο του Winston Churchill, σε μια διάσημη φωτογραφία του που εκτίθεται στο πολεμικό μουσείο του Λονδίνου. Επίσης, το 2003, η αμερικανική τυπογραφική εταιρία κολοσσός Allposters, προχώρησε αυθαίρετα στην εξαφάνιση του τσιγάρου που κρατούσε στα χέρια του ο Beatle Paul McCartney, στη διάσημη και ιστορική πλέον φωτογραφία για το εξώφυλλο του δίσκου Abbey Road.
S.A.-AOL News
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.