ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Προσλήψεις - απολύσεις - αμοιβές


Προσλήψεις, απολύσεις και ύψος αμοιβών, θα μπορούν να καθορίζουν πλέον από κοινού οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, μέσω ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, προκειμένου να "σταθεί όρθια" μια επιχείρηση από τη λαίλαπα της κρίσης. Το αγκάθι σε αυτές τις συμφωνίες είναι φυσικά το θέμα των μισθών, καθώς η διάταξη του υπουργείου Εργασίας, που μπήκε από χθες σε εφαρμογή με σχετική εγκύκλιο, "καταργεί στην πράξη κάθε άλλη ευνοϊκότερη συμφωνία (κλαδική σύμβαση), αφού δίνει τη δυνατότητα σε εργοδότες να ζητήσουν και μειώσεις μισθών και απολύσεις και διαθεσιμότητες εργαζομένων, με αντάλλαγμα τη διατήρηση της επιχείρησης εν ζωή με όσους εργαζόμενους απομείνουν σε αυτή και με μειωμένους μισθούς.
 Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφει ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μιχάλης Χάλαρης, με τις επιχειρησιακές συμβάσεις ο εργοδότης και οι εργαζόμενοι (Σωματείο) μπορούν να συμφωνήσουν για όλα τα εργασιακά θέματα, όπως:

* Ο αριθμός των θέσεων εργασίας.

* Οι όροι και προϋποθέσεις μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας και διαθεσιμότητας.

Για να υπάρξουν επιχειρησιακές συμβάσεις, θα πρέπει να προηγηθεί διαπραγμάτευση ανάμεσα στον εργοδότη και το Σωματείο μιας επιχείρησης. Κατώφλι των μειώσεων στις αποδοχές είναι τα όρια της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας νέος υπάλληλος που απασχολείται σε τράπεζα με βασικό μισθό 900 ευρώ, μπορεί να πέσει ώς τα 740 ευρώ της Εθνικής Σύμβασης, αν ο Σύλλογος των υπαλλήλων της τράπεζας συνυπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση με τη διοίκηση. Αν όμως δεν υπάρχει σωματείο (όπως συμβαίνει με τις περισσότερες εταιρίες του ιδιωτικού τομέα) τότε μπορεί να κλείσει η πόρτα για τέτοιες συμβάσεις. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το νόμο, ο εργοδότης θα πρέπει να ζητήσει την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης από το κλαδικό σωματείο των εργαζομένων. Όμως όπως έχουν διαμηνύσει τα συνδικάτα, δεν πρόκειται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε συμφωνίες μείωσης μισθών. Αναπόφευκτα, από τη στιγμή που δεν θα μπορεί να συμφωνηθεί μείωση μισθών, η επόμενη επιλογή των εργοδοτών θα είναι να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Για την υπογραφή τέτοιων συμβάσεων θα προηγείται η υποβολή κοινής έκθεσης (από εργαζόμενους και εργοδότη) στο ΣΕΠΕ για τους λόγους που προχωρούν σε επιχειρησιακή σύμβαση. Το ΣΕΠΕ οφείλει να γνωμοδοτήσει εντός 20 ημερών. Δεν μπορεί να ακυρώσει τη σύμβαση, απλά στην πράξη ο ρόλος του θα είναι να λειάνει ορισμένα σημεία της για να περιορίσει ενδεχομένως τη ζημιά των εργαζομένων. Οι ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπερισχύουν από τις αντίστοιχες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας χωρίς περιορισμούς και μπορούν να ανανεώνονται, αφού προηγηθεί και πάλι η γνωμοδότηση του ΣΕΠΕ.


Συμφωνίες με αγκάθια

Στην πράξη οι εργαζόμενοι μπορούν να προτείνουν στον εργοδότη αντί μείωσης μισθών, να παγώσει τις προσλήψεις ή να θεσπίσει καθεστώς μερικής απασχόλησης για έναν αριθμό υπαλλήλων. Όμως το αγκάθι σε αυτές τις συζητήσεις είναι οι απολύσεις, που μπορεί να πέσουν στο τραπέζι ως αντιπρόταση του εργοδότη στη διατήρηση του ύψους των αμοιβών. Εδώ είναι που υπεισέρχεται και το στοιχείο της διαπραγμάτευσης σε ατομικό επίπεδο (π.χ. είτε με μισθολογική ουδετερότητα ή και επιβράβευση για εργαζόμενο που αποδίδει, είτε για να διασωθούν οι θέσεις όσων είναι σε παραγωγική ηλικία και είναι χρήσιμοι σε κάθε επιχείρηση).


Tου ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ - Α.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.