ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΟΟΣΑ: Ίσως χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας


 
Σε αναδιάρθρωση του χρέους της ίσως χρειαστεί να προχωρήσει η Ελλάδα, δήλωσε χθές στο Νταβός ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Άνχελ Γκουρία.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία φαίνεται πως δε θα χρειαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα, πρόσθεσε ο ίδιος.
«Υπάρχει μία χώρα που πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτή είναι η Ελλάδα.....
 Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η μεταχείριση των χωρών αυτών από τις αγορές είναι άδικη», δήλωσε ο κ. Γκουρία στην τηλεόραση του Reuters, στο περιθώριο του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Αναφερόμενος στην Ιαπωνία, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ είπε ότι τα προβλήματα με το χρέος της χώρας δεν είναι κάτι καινούριο και ότι η υποβάθμιση της αξιολόγησής της από την Standard & Poor's θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Τζορτζ ΣόροςΟ δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, μιλώντας για την Ελλάδα τόνισε: «Στον κατάλληλο χρόνο, μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα, θα χρειαστεί επίσης να αναδιαρθρώσει το χρέος της». Ο ίδιος επισήμανε ότι και η Πορτογαλία είναι πιθανό να χρειαστεί αναδιάρθρωση και, αναφερόμενος στις ενδεχόμενες συνέπειες από την αναδιάρθρωση τόνισε ότι μπορούν να απορροφηθούν. «Θα υπάρχουν ζημιές και, αν υπάρχουν ζημιές, θα πρέπει το Ταμείο έκτακτων καταστάσεων(το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να καλύψει το κενό στο μετοχικό κεφάλαιο των Τραπεζών».

Σύμφωνα με τον Σόρος, η ΕΕ δεν πρέπει να καθυστερήσει την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους ως το 2013.

Κατά την άποψή του, η κρίση χρέους είναι στο δρόμο της αντιμετώπισής της με τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά, η ανισορροπία μεταξύ των ισχυρότερων και των πιο αδύνατων οικονομιών της Ευρωζώνης, πολιτικά είναι «μη διατηρήσιμη» και παραμένει «άλυτο πρόβλημα»: «Υπάρχει η πολιτική δέσμευση να διατηρηθεί το ευρώ αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη δοκιμασία στις χώρες με χρέη, που είναι στην αργή ταχύτητα της Ευρώπης, ώστε μπορεί μετά από χρόνια να οδηγήσει στην πολιτική διάλυση της Ευρώπης».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.