Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ
Το «αγκάθι» της διαγραφής των χρεών προς το Δημόσιο -υπολογίζονται σε 24 δισ.- επαναφέρει η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και θα ενσωματώσει στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή προσεχώς.
Η σχετική διάταξη αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο-σκούπα για τις επιχειρησιακές συμβάσεις στο παρά πέντε της ψήφισής του, υπό το βάρος των αρνητικών εντυπώσεων και της εκπεφρασμένης δυσαρέσκειας αρκετών βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει τότε πως η διάταξη θα επανακατατεθεί, δεσμεύτηκε ωστόσο στο διακομματικό αίτημα για τη δημοσιοποίηση της λίστας των ονομάτων των οφειλετών.
Κουσελάς: Δεν ήταν επιλήψιμο...
Σημειώνεται πως η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Βάσω Παπανδρέου, είχε εν πολλοίς απαιτήσει τη λίστα προκειμένου να ψηφίσει το άρθρο που περιελάμβανε την επίμαχη διάταξη για τη διαγραφή των ανείσπραχτων χρεών, ενώ το σχετικό αίτημα επικαιροποίησαν άλλοι 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρόσφατη ερώτηση προς την ηγεσία του υπουργείου.
Ωστόσο, όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών στη χθεσινή Ολομέλεια, η κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει τη ρύθμιση. Απαντώντας ο Δ. Κουσελάς στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη επιχείρησε να αιτιολογήσει, λέγοντας πως «η κυβέρνηση ποτέ δεν εισηγήθηκε τη διαγραφή συγκεκριμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Υποστήριξε, αντιθέτως, ότι η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να θεσπιστεί η διαδικασία που θα ξεκαθαρίσει, με τεκμηριωμένη αξιολόγηση, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών ποια μπορούν να εισπραχθούν και ποια όχι.
Προσθέτοντας ότι η σχετική διάταξη αποσύρθηκε «όχι γιατί είχε κάτι επιλήψιμο» αλλά για να διασφαλιστεί η δυνατότητα ευρύτερης διαβούλευσης, ο κ. Κουσελάς αποσαφήνισε πως «η λίστα θα διαμορφωθεί αφ' ότου υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση». Και επέμεινε ότι «η δέσμευση που ανέλαβε ο υπουργός στην αίθουσα της Βουλής ισχύει».
«Το επιχείρημα "πρώτα θα ψηφίσετε και μετά θα σας πω ποιοι θα ωφεληθούν" δεν πείθει κανέναν», αντέδρασε ο Δ. Παπαδημούλης, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εγγυήσεις για το ότι «μαζί με τους πεθαμένους και τις χρεοκοπημένες εταιρείες δεν θα επωφεληθούν και χρυσοκάνθαροι». *
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.