ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Συναντήσεις με τους αρχηγούς, με διαδικασία... κατεπείγοντος

Την Τρίτη ο κ. Παπανδρέου τούς προσκαλεί στο Μαξίμου σε μια προσπάθεια συννενόησης

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ

Τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρεί σε ανοιχτή ρήξη με κοινωνικές ομάδες και ανοίγει πολλαπλά μέτωπα στο οικονομικό και εργασιακό πεδίο, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει και ένα βήμα στην κατεύθυνση της «εθνικής συνεννόησης». Την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα κατά την οποία η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει «κατεπειγόντως» το πολυνομοσχέδιο-«φωτιά» με τις ρυθμίσεις για τις περικοπές στις ΔΕΚΟ και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Γ. Παπανδρέου προσκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Μία ημέρα αργότερα έχει προκηρυχθεί η γενική απεργία της ΓΣΕΕ.
Η απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει τελικώς στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ανακοινώθηκε από τον ίδιο την προηγούμενη Παρασκευή από το βήμα της Βουλής, ενώ τις αμέσως προηγούμενες ημέρες συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι το ενδεχόμενο συνάντησης ήταν μάλλον απομακρυσμένο. Πάντως απόφαση της κυβέρνησης είναι να ενεργοποιήσει και μια παράλληλη διαδικασία συναντήσεων και ενημέρωσης των τομεαρχών της αντιπολίτευσης από τους αρμόδιους υπουργούς, που καλούνται να φέρουν σε πέρας το βαρύ έργο των αλλαγών.

Η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι η προετοιμασία των συζητήσεων εξακολουθεί να μην είναι επαρκής. Παρά ταύτα, το πεδίο στο οποίο ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να φέρει τη συζήτηση δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με αυτές, το ζήτημα θα είναι η κρισιμότητα της κατάστασης και η προσπάθεια διατήρησης ενός πολιτικού κλίματος στοιχειώδους πολιτικής συνεννόησης. Ο Πρωθυπουργός θα συνδυάσει την αναγκαιότητα για τις επερχόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, κυρίως στον δημόσιο τομέα, με την ισορροπία τρόμου που επικρατεί στην Ευρώπη, εν όψει της συνόδου κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας και των αποφάσεων για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από το ίδιο βήμα που ανακοίνωσε την απόφασή του για τις συναντήσεις με τους αρχηγούς ο Πρωθυπουργός δήλωσε την Παρασκευή και την απόφασή του να θέσει τις αποφάσεις της συνόδου σε δημοψήφισμα, σε περίπτωση που κριθεί ότι θίγουν τα συμφέροντα της χώρας.

Από πλευράς ΝΔ, τα μηνύματα που μεταδίδονταν κινούνταν στο αναμενόμενο μήκος κύματος. Με βάση αυτά, δεν τίθεται ζήτημα συναίνεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πολιτική της κυβέρνησης, από τη στιγμή που, όπως λένε, δεν καταβάλλεται καν προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου ή έστω αντίστασης στις απαιτήσεις της τρόικας. Παρά ταύτα η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και ο ΛΑΟΣ και η ΔΗΣΥ της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη εμφανίζονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν κάποιες από τις αλλαγές που και εκείνοι θεωρούν αναγκαίες, σε αντίθεση με την Αριστερά που κλιμακώνει την αντιμνημονιακή ρητορική και δράση της.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.