Δεν ξέρω αν η σημερινή εκλογολογία προκαλείται απο το φόβο της κυβέρνησης για την απώλεια ενός ακόμα, ή και άλλων βουλευτών, κατά την επικείμενη ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό, το γεγονός είναι όπτι το θερμόμετρο των πρόωρων ανεβαίνει συνεχώς καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης φοβούνται εκλογές την Άνοιξη και δεν θέλουν να πιαστούν στον ύπνο.
Την εκτίμηση αυτή, συμμερίζονται και πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που πιστεύουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιδιώξει να κάνει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, ή το αργότερο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απρίλιου, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία, και να αποτρέψει την πολιτική οπισθοχώρηση του κόμματός του. Πολλοί προσθέτουν με νόημα ότι «μετά θα είναι αργά».
Εντός του 2011 είναι πιθανό το ΠΑΣΟΚ να χάσει την πρωτοπορία στις δημοσκοπήσεις και έτσι το σενάριο θέλει την άμεση προσφυγή στις κάλπες, το πρώτο τρίμηνο του 2011 προκειμένου οι πιθανότητες επικράτησης να είναι σημαντικές για το κυβερνών κόμμα. Κάτι που, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της λίστας, στις επικείμενες πρόωρες εκλογές, θα του επιτρέψει να ελέγξει πλήρως την Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προκύψει και να αποφύγει έτσι τη διογκούμενη εσωκομματική γκρίνια.
Η απειλή και μόνο της λίστας είναι σαφές ότι αποτελεί ανάχωμα στις διαφοροποιήσεις βουλευτών, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι επιθυμούν να είναι εκ νέου βουλευτές. Δεν είναι λίγοι οι εθνοπατέρες που το ξανασκέφτονται γιατί έχουν φάει ατελείωτο κράξιμο, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν επί ένα χρόνο
Ήδη, άλλωστε, ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανοίξει μια ατζέντα κρίσιμων θεμάτων, πάνω στα οποία θα επικεντρωθεί, ώστε να προβάλλει το προφίλ του μεταρρυθμιστή, και να εξισορροπήσει τις απώλειες που αναπόφευκτα θα έχει σε επίπεδο κοινωνίας.
Η ατζέντα αυτή, προβλέπει, κατά κύριο λόγο: Την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τη συμφωνία με τη ΝΔ για τα άρθρα του Συντάγματος που θα αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή.
Με τον εκλογικό νόμο, ο Γιώργος Παπανδρέου θα «σπάσει» την αχανή Β’ Αθηνών σε αυτόνομες περιφέρειες, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τα γνωστά και προβεβλημένα στελέχη του Κινήματος.
Όσο για τις αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που επεξεργάζονται ο Χάρης Καστανίδης, ο Χάρης Παμπούκης, και ομάδα νομικών, που βρέθηκαν στο παρελθόν στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου, θα αποτελέσει ουσιαστικά το «βαρύ χαρτί» του ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς τις εκλογές, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου φιλοδοξούν να εκπλήξουν και να εντυπωσιάσουν, καταργώντας την άτυπη «ασυλία» των πολιτικών.
Αναμφισβήτητα όμως οι εκλογές θα πρέπει να έχουν αν όχι τη συναίνεση, την ανοχή της τρόικας και του ΔΝΤ. Οι δανειστές θα πρέπει να πεισθούν ότι δεν θα κινδυνεύσει από τις εκλογές η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας. Είναι η μοναδική παράμετρος που ενδεχομένως αποτρέψει τις πρόωρες εθνικές εκλογές, αν ο ΓΑΠ είναι αποφασισμένος να τις προκηρύξει.
Μπλόφα ή πραγματικός πολιτικός σχεδιασμός εκλογών;
Πραγματικές σκέψεις ή επιτηδευμένες διαρροές, με πολλούς αποδέκτες;
Είναι πραγματικά δύσκολο να αποφανθεί κανείς τελεσίδικα, ειδικά από τη στιγμή που το «βλέποντας και κάνοντας» έχει γίνει καθεστώς στις κυβερνητικές ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση η φιλολογία αλλά και ο «εκλογικός συναγερμός» των κομμάτων δεν πρόκειται να λήξει πριν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, στο όριο δηλαδή προκήρυξης εκλογών για την 4η Απριλίου.
Πηγή
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΦΥΓΟΥΝΕ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή