ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Χάος σε όλη τη χώρα


Απεργιακό τείχος ορθώνουν οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, απέναντι στις περικοπές μισθών και στην επιχειρούμενη κατάργηση των συμβάσεων εργασίας με τις ρυθμίσεις του νόμου "γκιλοτίνα" που η κυβέρνηση "φιλοδοξεί" να περάσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο....
Με την απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, τα μέσα μεταφοράς σηκώνουν χειρόφρενο, οι συρμοί του ΟΣΕ ακινητοποιούνται, ο δημόσιος τομέας παραλύει, στις τράπεζες πραγματοποιείται 48ωρη απεργία με προβλήματα στις συναλλαγές, ενώ δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια και καθηλωμένα στα αεροδρόμια τα αεροπλάνα.

Σήμερα πραγματοποιείται 3ωρη παναττική στάση εργασίας στάση (12.00 έως 15.00) και συλλαλητήριο στη 1 μετά το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Αύριο είναι η 24ωρη γενική απεργία και το συλλαλητήριο στις 11.00 π.μ στο Πεδίον του Άρεως.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά. Χθες τροποποιήθηκαν επί τα χείρω οι διατάξεις στο "νόμο Κατσέλη" και στις περιπτώσεις όπου θα υπογράφονται επιχειρησιακές συμφωνίες, ανάμεσα στον εργοδότη και τους εργαζόμενους, δεν θα ισχύουν ούτε η "συρροή" αλλά ούτε και η "επέκταση" τυχόν καλύτερης σύμβασης για τους εν λόγω εργαζόμενους!

Με την τροποποίηση αυτή, ένας υπάλληλος που δεν είναι "συνδικαλισμένος" οδηγείται αναπόφευκτα σε μείωση αποδοχών, αν συμφωνήσει επιχειρησιακή σύμβαση, ενώ ένας συνάδελφός του που δεν θα υπογράψει ανάλογη σύμβαση, θα καλύπτεται από την "κλαδική συμφωνία". Για παράδειγμα οι υπάλληλοι ενός σούπερ μάρκετ, με προσωπικό πάνω από 20 άτομα, μπορεί να δουν τις αποδοχές τους από τα 1.250 ευρώ στα 1.000 ευρώ, αν το Σωματείο τους υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση με τον εργοδότη, ενώ την ίδια στιγμή ένας συνάδελφός τους σε άλλη αλυσίδα θα μπορεί να παραμείνει στα 1.250 ευρώ καλυπτόμενος από την κλαδική σύμβαση (των ιδιωτικών υπαλλήλων), αν δεν υποχρεωθεί και εδώ το Σωματείο να αποδεχτεί μείωση μισθών.

Υπάρχει όμως και μια παραδοξότητα. Σύμφωνα με το νόμο, αν ο εργοδότης προτείνει, και οι εργαζόμενοι (Σωματείο, κλαδική ομοσπονδία) απορρίψουν επιχειρησιακή σύμβαση, τότε ο εργοδότης θα μπορεί να προσφύγει στη "Διαιτησία" για να βγει απόφαση. Μέχρι τώρα στη Διαιτησία πήγαινε ο εργαζόμενος για να πετύχει αύξηση μισθού και τώρα είναι ο εργοδότης αυτός που θα προσφεύγει για να πετύχει μείωση μισθού, αν φυσικά το αποφασίσει ο "Διαιτητής".

Α.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.