ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Σήμερα η... μητέρα των απεργιών




Μαρία Προκοπίου


Σε μία από τις μαζικότερες και πλέον δυναμικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών αναμένεται να εξελιχθεί η 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει για σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ως αντίδραση στις ανατροπές που έρχονται στις εργασιακές σχέσεις, αν και το σχετικό πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή. Η συγκέντρωση των εργαζομένων των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ έχει οριστεί για τις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως, ενώ την ίδια ώρα στην Ομόνοια θα συγκεντρωθούν οι εργαζόμενοι που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.



Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Αν και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες βρίσκονται σε διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις από την περασμένη Κυριακή και θα συνεχίσουν και αύριο με νέα 24ωρη απεργία, σήμερα θα προσαρμόσουν τα δρομολόγιά τους έτσι ώστε να συνδράμουν στη μεταφορά των πολιτών στα απεργιακά συλλαλητήρια. Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, το μετρό και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα κυκλοφορήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ οι συρμοί του τραμ θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Ο ΟΣΕ και ο προαστιακός θα μείνουν ακινητοποιημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σημειώνεται πως σε στάση εργασίας θα προχωρήσουν και οι οδηγοί ταξί από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Καθηλωμένες οι πτήσεις, στα λιμάνια τα πλοία

Ιδιαίτερα προβλήματα, όμως, θα παρατηρηθούν και στις πτήσεις, καθώς για 24 ώρες ο ελληνικός εναέριος χώρος θα είναι κλειστός λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη γενική απεργία. Ως αποτέλεσμα ματαιώνονται όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις της Olympic Air και της Aegean. Σε απεργία θα προχωρήσουν -και παρά τις έντονες αντιδράσεις των ακτοπλόων, οι οποίοι κάνουν λόγο για την 21η ημέρα απεργίας εντός του έτους- οι εργαζόμενοι στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

«Παραλύει» ο δημόσιος τομέας

Λόγω της απεργίας θα παραλύσει στην κυριολεξία το Δημόσιο. Πέρα από τους δημόσιους υπαλλήλους, τους εφοριακούς, τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και στα ασφαλιστικά ταμεία, τους τελωνειακούς, σοβαρά προβλήματα θα υπάρξουν στα σχολεία, στα νοσοκομεία και στις συναλλαγές με τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, στη σημερινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν:

•Οι νοσοκομειακοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων (νοσοκομεία και ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας).

•Οι γιατροί του ΙΚΑ (απεργούν όλη την εβδομάδα).

•Οι φαρμακοποιοί και οι οδοντίατροι (ανοιχτά θα είναι μόνο τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία).

•Οι τραπεζοϋπάλληλοι της ΟΤΟΕ (σε 48ωρη από χθες).

•Οι δικηγόροι.

•Οι δικαστικοί υπάλληλοι (δεν θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια).

•Οι μηχανικοί του ΤΕΕ.

Μαζική, πάντως, εκτιμάται ότι θα είναι και η συμμετοχή των ιδιωτικών υπαλλήλων στην απεργία, καθώς η Ομοσπονδία τους υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου θα είναι καταστροφική για τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς και την απασχόληση.

Χωρίς ενημέρωση

Στη σημερινή απεργία θα συμμετάσχουν οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί και το προσωπικό των μέσων ενημέρωσης μετά τις αποφάσεις της ΕΣΗΕΑ, της διασωματειακής επιτροπής των συνεργαζομένων σωματείων στον Τύπο και της ΠΟΕΣΥ. Λόγω της κινητοποίησης δεν θα μεταδοθούν σήμερα ειδησεογραφικές ή ενημερωτικές εκπομπές στα ραδιοτηλεοπτικά και στα ηλεκτρονικά μέσα, ενώ αύριο δεν θα κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες. Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουν εξαγγείλει και νέα 48ωρη απεργία για την προσεχή Παρασκευή και το Σάββατο, στο πλαίσιο των διεκδικήσεών τους, μεταξύ άλλων, για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

«Φθάνουν οι περικοπές»

Ένα απίστευτο, πολύωρο κυκλοφοριακό κομφούζιο επικράτησε από νωρίς χθες το πρωί στους δρόμους της πόλης, καθώς οι Αθηναίοι κατέφυγαν στα Ι.Χ. για τις μετακινήσεις τους λόγω της 24ωρης απεργίας στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Κλειστοί για αρκετές ώρες έμειναν και οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα και την Ομόνοια λόγω των συλλαλητηρίων των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας, στην οποία προχώρησαν από τις 12 χθες το μεσημέρι.

Με κύρια συνθήματα «Αντιστεκόμαστε, μας κλέβουν το ψωμί και τη δουλειά», «Οργή λαού, εξέγερση παντού» και κρατώντας μαύρες σημαίες, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τη Βουλή, διαδηλώνοντας κατά του πολυνομοσχεδίου.

Εν τω μεταξύ, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν χθες το απόγευμα στην Παλιά Βουλή οι ενώσεις αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών. Με πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Φθάνουν οι περικοπές. Τα κέρδη σας κοστίζουν ανθρώπινες ζωές», «Ανατροπή της πολιτικής λιτότητας, των περικοπών και της μόνιμης μείωσης των μισθών και των συντάξεων», οι ένστολοι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίδρασή τους στα νέα μέτρα λιτότητας, υποστηρίζοντας πως τα Σώματα Ασφαλείας τίθενται στο περιθώριο.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.