ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Βρετανία: Πολιτική μέσω υπογραφών στο ίντερνετ



Την ώρα που η δημοτικότητα της κυβέρνησης συνασπισμού στη Βρετανία και των κομμάτων που την απαρτίζουν πέφτει, ένα νέο μέτρο επιδιώκει να κερδίσει τη στήριξη ψηφοφόρων από όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Η κυβέρνηση λοιπόν έδωσε το πράσινο φως για την υιοθέτηση σχεδίου που προβλέπει συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων επί λαϊκών αιτημάτων που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό υπογραφών στο διαδίκτυο. Για την εφαρμογή του σχεδίου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και του προέδρου της Βουλής. Εφόσον η πρόταση εγκριθεί, το μέτρο θα μπορεί να εφαρμοστεί εντός του επόμενου έτους.

Η κυβερνητική πρόταση ανοίγει το δρόμο ώστε αιτήματα πολιτών να έχουν πιθανότητα να γίνουν ακόμα και νόμος του κράτους. Εκτιμάται ότι το κατώτερο όριο διαδικτυακών υπογραφών που θα απαιτείται ώστε ένα λαϊκό αίτημα να φτάνει προς συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων θα είναι οι 100.000. Ο αριθμός αυτός είναι μεν μεγάλος, ωστόσο ορισμένα αιτήματα τον έχουν προσεγγίσει στο παρελθόν.
Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους, σχολιάζοντας ότι το μέτρο θα υποχρεώνει τους βουλευτές να συζητούν «τρελές ιδέες». Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι τα λαϊκά αιτήματα θα αναρτώνται όχι στην ιστοσελίδα της Ντάουνινγκ Στριτ πλέον, αλλά στη γενική κυβερνητική πύλη, όπου θα ελέγχονται για την καταλληλότητα και σοβαρότητά τους.
Η υποβολή αιτημάτων πολιτών στο διαδίκτυο προς πολιτικούς εγκαινιάστηκε από τον Τόνι Μπλερ. Το αίτημα να παραιτηθεί ο Γκόρντον Μπράουν είχε ξεπεράσει τις 70.000 υπογραφές, ενώ η πρόταση να γίνει πρωθυπουργός ο τηλεπαρουσιαστής εκπομπών αυτοκινήτων Τζέρεμι Κλάρκσον είχε φτάσει τις 50.000 υπογραφές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.