ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.......


 Το γκιόργκο, φοβούμενο τις αντιδράσεις, αλλά και λόγο των εκλογών, που ο ίδιος φρόντισε απο τοπικές να τις αναγάγει σε "εθνικές" ώστε να μπορέσει έμεσα να ζητήσει την νομιμοποίηση απο τον λαό για την πολιτική του σε διάφορα θέματα και φυσικά και στα εθνικά, έχει φρενάρει το όλο θέμα, αναμένοντας πιο κατάλληλες συνθήκες, ώστε να νιώθει αρκετά "δυνατός" σε σημείο να μην αμφισβητηθεί.


       Νέο χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία στο Αιγαίο και στο βάθος φυσικό αέριο
Την ίδια στιγμή που Παπανδρέου και Ερντογάν μεταθέτουν για μετά τις τουρκικές εκλογές (Ιούνιο 2011) την ανακοίνωση των μεταξύ τους δεσμεύσεων, το Τελ Αβίβ στηρίζει τη χώρα μας για το Καστελόριζο και ζητάει ορισμό ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ χωρίς την Τουρκία

Του Σωτήρη Σιδέρη

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει δυσμενείς για τα εθνικά συμφέροντα εξελίξεις ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχε στις 22 Οκτωβρίου στη Βουλιαγμένη με τον Τούρκο ομόλογο του Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να πέσουν οι τόνοι* και να υπάρξει περαιτέρω χρόνος για την ανακοίνωση της καταρχήν συμφωνίας για το Αιγαίο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η συγκεκριμένη συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν είχε δραματικούς τόνους και τελικά επιτεύχθηκε μια συμφωνία κυρίων που περιλαμβάνει ένα νέο χρονοδιάγραμμα,όμως οι προσανατολισμοί των δύο ηγετών είναι τελείως διαφορετικοί. Βασική πτυχή αυτής της συμφωνίας είναι ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών, δηλαδή μετά τον Ιούνιο του 2011.

Εισηγήσεις
Ο κ. Ερντογάν είχε επιμείνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου υπάρχει το περιθώριο για τη δημοσιοποίηση της καταρχήν συμφωνίας και του Κειμένου Αρχών που θα τη συνοδεύει, αλλά ο κ. Παπανδρέου δεν συμφώνησε.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου δέχτηκε εισηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα ήταν αδύνατο να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κοινή γνώμη και τα πολιτικά κόμματα η απόλυτη θέση της Τουρκίας ότι το Καστελλόριζο πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ειδική περίπτωση και η κατηγορηματική άρνηση της Άγκυρας να ανοίξει συζήτηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων και τον ορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης *
Γενικότερα, η ελληνική πλευρά, έστω με καθυστέρηοη, αντελήφθη ότι η εξωτερική πολιτική δεν είναι ιδιωτική υπόθεση για να συμφωνηθούν μείζονα θέματα σε έναν κλειστό κύκλο.

Αφού λοιπόν εκτιμήθηκαν οι κίνδυνοι μιας επιζήμιας για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνίας,ο πρωθυπουργός αποφάσισε σε αυτή τη φάση τουλάχιστον να κερδίσει χρόνο. Επιπροσθέτως ο κ,Παπανδρέου ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογο του να σταματήσουν οι συνεχείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι επίκειται λύση,γιατί δημιουργούν πρόβλημα στην Ελλάδα.

«Ο δρόμος της ειρήνης»
Ο Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση, μετά την προαναφερθείσα συμφωνία, έριξαν τους τόνους, αλλά καταγράφηκαν δύο γεγονότα που αποδεικνύουν ότι η Αγκυρα είναι πολλά βήματα μπροστά.Το πρώτο γεγονός ήταν μια δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου από τη Σανγκάη (!) στις 31 Οκτωβρίου, στην οποία αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο και έμμεσα στην περίπτωση του Καστελόριζου είπε ότι «ο διασκορπισμός των νησιών και το γεγονός ότι πολλά θέματα είναι αλληλένδετα καθιστούν το ζήτημα του Αιγαίου περίπλοκο».

Ενώ σε παλαιότερες δηλώσεις του ο κ.Νταβούτογλου έκανε λόγο για επικείμενη συμφωνία,στην ίδια δήλωση του, προσαρμοσμένη προφανώς στη συμφωνία Παπανδρέου-Ερντογάν, είπε ότι «είναι θετικό το κλίμα, αλλά δεν πρέπει να έχουμε και την προσδοκία ότι αύριο κιόλας θα έχουμε κάτι. Πρέπει να στρώσουμε το δρόμο της ειρήνης».
Το δεύτερο γεγονός που επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι δύο ημέρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα συνεδρίασε στην Αγκυρα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου -σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ- αντικείμενο ήταν οι διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο.

 Οι Τούρκοι ενέκριναν την ασύμμετρη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και την εναρμόνισή τους με τον εθνικό εναέριο χώρο και • τόνισαν ότι οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν όταν αυτό αποφασιστεί από το υπουργείο Εξωτερικών,προφανώς όμως σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις όμως επιβαρύνονται με πολλά ακόμη θέματα που αποτελούν αγκάθια.
Οικονομική ατζέντα

Το Αιγαίο και το θέμα του Καστελόριζου είναι δυνατόν να διαμορφώσουν την εικόνα των επόμενων δεκαετιών στις διμερείς σχέσεις,αλλά και την οικονομική ατζέντα,καθώς προβλέπεται ότι τα πανθομολογούμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα γίνουν το μήλον της έριδος μεταξύ πολλών χωρών στην περιοχή.
Η εμπλοκή του Ισραήλ είναι πλέον δεδομένη,αλλά το θέμα είναι ότι το Τελ Αβίβ,σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στηρίζει την Ελλάδα στο θέμα του Καστελόριζου και ήδη έχει ζητήσει από τη χώρα μας να ορίσει την ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και να μείνει η Τουρκία εκτός παιχνιδιού, κάτι όμως που φοβίζει την Αθήνα. Είναι γνωστό ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στην περιοχή του Καστελόριζου και ο ορισμός ΑΟΖ περιορίζουν δραματικά την πρόσβαση της Αγκυρας προς τις περιοχές των κοιτασμάτων.

Παράλληλα, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι το Τελ Αβίβ έχει στα άμεσα σχέδια του την υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ-Ελλάδας που θα προμηθεύει αέριο και την Ευρώπη,αλλά και πάλι η Αθήνα εμφανίζεται αμήχανη.Είναι όμως υποχρεωμένη η χώρα μας να λύσει αυτό το δύσκολο γρίφο, διασφαλίζοντας τα ελληνικά συμφέροντα.
VETO, Σελ.18, 07/11/2010

Πηγή


Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.