ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Γιατί μαζεύονται νέα σύννεφα οργής


Βάρυνε πάλι το πολιτικό κλίμα στην κοινωνία τις τελευταίες ημέρες. Αναζωπυρώθηκαν οργή, αγανάκτηση, επιθετικότητα στη διαμαρτυρία με σκληρές εκφράσεις. «Κλέφτες», «πουλημένοι», «άχρηστοι», «ανίκανοι» είναι μερικοί από τους αναβιώσαντες –μετά το χαλαρό καλοκαίρι– χαρακτηρισμούς κατά των περισσότερων πολιτικών. Πρωτίστως κατά του ΠΑΣΟΚ, αλλά, για όσους θέλουν να συμψηφίσουν ή να επιτεθούν στον δικομματισμό, και κατά της Νέας Δημοκρατίας.

* Ποια είναι η διαφορά από τα νέα σύννεφα πάνω στην ελληνική κοινωνία με το πρόσφατο παρελθόν; Τι άλλαξε; Πολλά. Είναι ένα χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα φιλικά ΜΜΕ προς ΠΑΣΟΚ ομιλούν για «νέα φοροκαταιγίδα». Δεν πείθουν πλέον ούτε η αναγκαστική υποταγή στο «σωτήριο – αναπόφευκτο Μνημόνιο», ούτε το κύρος της Τρόικας των μεγαλοειδικών, ούτε, ασφαλώς, η εξυγίανση της Οικονομίας από την κυβέρνηση. Και τα τρία αυτά έχουν φθαρεί. Μόνο αυτά βαρύνουν τον ορίζοντα και συσσωρεύουν κεραυνούς;

Δυστυχώς υπάρχουν νεώτερα, πρόσθετα, χειρότερα.

* Δεν ομιλούμε για το κλίμα γενικής μελαγχολίας που συνοδεύει κάθε φθινόπωρο. Ομιλούμε για τη συνειδητοποίηση του μέσου Ελληνα από προχθές πως ακολουθούν νέοι φόροι, νέες περικοπές, νέες επιβαρύνσεις. Στους πάντες και παντού. Οχι μόνο στον μισθό και τα επιδόματα, τη σύνταξη και τις αναδουλειές, αλλά στον νέο ΦΠΑ, στις νέες αντικειμενικές αξίες, στα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους χώρους, στα τιμολόγια της ΔΕΗ και το πετρέλαιο θέρμανσης, στα καύσιμα μετακίνησης κ.λπ. Τον ζώνουν από παντού πιέσεις, αφαιμάξεις, δυσκολίες.

* Αυτό το ζοφερό αύριο του 2011 έρχεται μέσα σε νέες συνθήκες αναξιοπιστίας της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, που έφερε στην επιφάνεια η επέτειος του ενός χρόνου από την εκλογική νίκη στις 4 Οκτωβρίου. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι πολλοί όσοι θέλουν να ξεχάσουν ή να συγχωρήσουν για το «λεφτά υπάρχουν» και τις υποσχέσεις παροχών πέρυσι, όταν αυτοί κλήθηκαν και καλούνται να καλύψουν ελλείμματα και «κλεψιές».

Η περαίωση ήλθε να αφαιρέσει κάθε (ακόμα και δημαγωγικό) ηθικό πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ότι θα μπορούσε να τιμωρήσει τους διάφορους φοροφυγάδες, φοροκλέπτες, τους οποίους πέρυσι επίμονα κατήγγελλε – απειλούσε. Νομιμοποιούνται, αμνηστεύονται με ελάχιστο αντάλλαγμα.

Εάν όμως υπάρχουν αυτές οι πέντε αιτίες νέας μεγαλύτερης φθοράς, οργής και αγανάκτησης, τώρα το φθινόπωρο υπάρχουν και άλλες τόσες. Τελικά όλες θα εκφραστούν για πρώτη φορά στις 7 και 14 Νοεμβρίου, στις δημοτικές εκλογές, αλλά και την ερχόμενη Ανοιξη, που θεωρείται πλέον ως η «θερμή περίοδος» της κοινωνικής έντασης. Με περισσότερα έως τότε φαινόμενα επιθετικής συμπεριφοράς από κοινωνικές ομάδες, όπως με τους φορτηγατζήδες.



M.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-Α.Τ.






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.