Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010
Επαφές στην Αλικαρνασσό για υφαλοκρηπίδα!
Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ
Ο 47ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας για το φλέγον ζήτημα της υφαλοκρηπίδας πραγματοποιείται σήμερα στην Αλικαρνασσό (Bodrum) της Τουρκίας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Δελαβέκουρας περιορίστηκε χθες κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών στην «ξερή» αυτή ανακοίνωση, αρνούμενος να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει προχθεσινό δημοσίευμα της «Ε».
Βάσει του δημοσιεύματος, οι διερευνητικές επαφές Αθήνας - Αγκυρας έχουν προχωρήσει πολύ και απομένει η πολιτική απόφαση. Μάλιστα, οι πηγές της «Ε» αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο «οικονομικής συνεργασίας στο Αιγαίο», δεν διαψεύδουν, αλλά και δεν αναφέρονται καθαρά στους όρους «συνεργασία και συνεκμετάλλευση».
Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να το σχολιάσει. Εξέφρασε μάλιστα την απορία του, «δεδομένου ότι η διαδικασία διέπεται από τον κανόνα της εμπιστευτικότητας, από πού αντλούν τις πληροφορίες»(!).
Πάντως, στο ερώτημα αν στην έκθεση προόδου της Ε.Ε. για την Τουρκία θα πρέπει να περιληφθούν στο κείμενο και οι πρόσφατες ενέργειες της γείτονος να κάνει έρευνες σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η απάντηση Δελαβέκουρα ήταν ότι «θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα ζητήματα που άπτονται των σχέσεων καλής γειτονίας, που είναι βασικό κριτήριο στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας».
Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου, προκειμένου να μετάσχει στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή. Δεν γνώριζε όμως αν θα συνοδεύεται από τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας Μπαγίς, ενώ για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου, δίχως να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Προδιόρισε ωστόσο το πλαίσιό της ως ευκαιρία διαπίστωσης της προόδου που έχει επιτευχθεί από το επίπεδο της ρητορικής στο επίπεδο της πράξης, διότι «εξακολουθούν να υπάρχουν φαινόμενα, πρακτικές και ενέργειες οι οποίες είναι σε αντίθεση προς τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και σε αντίθεση με τους κανόνες καλής γειτονίας».
Σε ό,τι αφορά το θέμα των Σκοπίων, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση ότι «προκειμένου να προχωρήσει η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας».
Διέψευσε, τέλος, κατηγορηματικά δημοσιεύματα που θέλουν την απομάκρυνση του Ελληνα διαπραγματευτή, πρέσβη Βασιλάκη, κάνοντας μάλιστα λόγο για «διπλωματική απρέπεια».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
www.enet.gr
Share
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.