Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ
Σε «μαύρα πρόβατα» της νεοθατσερικής κυβέρνησης του Μνημονίου έχουν εξελιχθεί οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα με το καθολικό κόψιμο όλων των υπερωριών, των νυχτερινών και της απασχόλησης τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Η νέα αφαίμαξη του ήδη ισχύοντος εισοδήματός τους θα γίνει στο όνομα της περικοπής κατά 30% των δαπανών κάθε δημοσίου φορέα και αποτελεί απαίτηση των -ελέω ΠΑΣΟΚ- διεθνών πιστωτών μας.
Υπολογίζεται ότι έκαστος δημόσιος υπάλληλος, αναλόγως την υπηρεσία, τα καθήκοντα και την ειδικότητά του θα έχει μηνιαίες απώλειες από 60 μέχρι και 400 ευρώ.
Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι απασχολούνται στις ΔΕΚΟ όπου υπάρχει εντολή για δραστική μείωση των κονδυλίων που διατίθενται για τη μισθοδοσία του προσωπικού τους.
Αποτέλεσμα θα είναι να μειωθούν κατά το ήμισυ οι εργαζόμενοι στις βάρδιες και τα Σαββατοκύριακα όχι μόνο στη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, αλλά και στις υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.
Παράλληλα κυβερνητικοί παράγοντες εισηγούνται να κοπούν όλες οι ώρες (κατά μέσο όρο 60 το μήνα) που δίνονται υπό τη μορφή υπερωριών στους περίπου 85.000 (μόνιμους κι έκτακτους) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
Για τον σκοπό αυτό, θα (εξ) αναγκασθούν οι δήμοι, αλλά και οι υπόλοιποι οργανισμοί του Δημοσίου να γνωστοποιούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή σε άλλη ελεγκτική αρχή που θα επιβλέπει το ενιαίο σύστημα πληρωμών τις προγραμματιζόμενες υπερωρίες ανά έτος.
Αυτές πρέπει να τις συνοδεύει έκθεση που να αιτιολογεί η χορήγησή τους π.χ. στους εργάτες καθαριότητας ή στους εναερίτες της ΔΕΗ και το κόστος που θα προκληθεί σε βάρος του οικείου προϋπολογισμού.
Σε περίπτωση που οι «εξηγήσεις» δεν είναι αρκούντως πειστικές τότε θα πέφτει «μαχαίρι».
Στο πακέτο των μέτρων για την εγκαθίδρυση συνθηκών «εργασιακού μεσαίωνα» σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού θα είναι και η απόλυση υπαλλήλων από φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται και δεν μπορούν να απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που θα χαρακτηρισθούν ως πλεονάζον προσωπικό θα έπρεπε κανονικά να μεταταχθούν σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου σε θέσεις που είτε συσταθούν ειδικά γι’ αυτούς, είτε θα προβλέπονται στα νέα οργανογράμματα.
Φευ, όμως!
Το προσωπικό που φαίνεται πως… περισσεύει μόνο στον στενό δημόσιο τομέα είναι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων 180.000!
Αν προστεθούν κι αυτοί των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και των δημοτικών επιχειρήσεων που περιμένουν τη σειρά τους για να καταγραφούν θα φτάσουμε αισίως στους 250.000 και βλέπουμε, τους οποίους αδυνατεί να αξιοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο.
Ακόμη και αν δεχτούμε ότι 30-40.000 απ’ αυτούς θα μετακινηθούν στους «Καλλικράτειους» δήμους και στις υπερ-περιφέρειες ή σε υπηρεσίες παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών που παρουσιάζουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Οι υπόλοιποι τι θα κάνουν;
Η περίπτωσή τους θ’ αποτελέσει σύντομα τον πιο δυσάρεστο πονοκέφαλο για τους κυβερνητικούς υποτακτικούς της Τρόικας γιατί όσο κι αν το θέλουν δεν μπορούν να προβούν σε τόσες χιλιάδες μαζικές απολύσεις και μάλιστα υπηρετούντων στο Δημόσιο.
Εδώ δεν είναι Κούβα παρότι έχουμε κι εμείς έναν ιδιότυπο σοσιαλιστικό διευθυντήριο που έχει μετατρέψει σε παρίες της κοινωνίας, μέσα σ’ έναν μόλις χρόνο, τεράστιες μάζες συνανθρώπων μας!
adesmeytos.gr
Share
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.