ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το blog μας με ένα απλό "ΚΛΙΚ" στις διαφημίσεις

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Ανάπτυξη υπέρ ποίων;



Εμφαση στην Ανάπτυξη, λοιπόν, και, μάλιστα στην Ανάπτυξη με το Αλφα κεφαλαίο! Και ποιος δεν το θέλει και δεν το εύχεται; Το αίτημα είναι παλλαϊκό και, υπό τις παρούσες περιστάσεις, αποτελεί εθνικό στόχο.

Αλλά έμφαση σε ποια ανάπτυξη; Σ’ εκείνη που ρίχνει όλο το βάρος της στην ενίσχυση του (συρρικνωμένου στο έπακρο) παραγωγικού ιστού της χώρας – δημόσιου και ιδιωτικού- και στην εξαγωγική προσπάθεια; Ή στην ψευδεπίγραφο εκείνη «Ανάπτυξη» η οποία στηρίζεται σε εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων, που αναζητεί «στρατηγικούς επενδυτές», που προσβλέπει σε αποκρατικοποιήσεις, που εκποιεί τη δημόσια περιουσία αντί πινακίου φακής και που αφοπλίζει το κράτος και τις επιχειρήσεις του, έναντι των πολυεθνικών ομίλων και των εδώ ατζέντηδών τους;
Δυστυχώς, η κυβέρνηση αυτή την «Ανάπτυξη» έχει επιλέξε. Αυτή την «ανάπτυξη», που πρώτη έθεσε σε εφαρμογή κατά την οκταετία Σημίτη, με αθρόες εξαγορές, συγχωνεύσεις, στρατηγικούς επενδυτές, μετοχοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις -δίνοντας την αίσθηση της ευημερίας και της μεγέθυνσης- ενώ, απλούστατα, ήταν μια φούσκα που έδωσε σε χίλιους ανθρώπους τρισεκατομμύρια, αλλά που κατέστρεψε την ελληνική οικονομία.

Κι όμως -παρά το πάθημα, που δεν έγινε μάθημα- και η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου σ’ αυτή την ψευδεπίγραφη «Ανάπτυξη» στοχεύει. Και καταγράφει, ήδη, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, τα λιγνιτικά πεδία της και τα υδροηλεκτρικά έργα της, τους δρόμους και τις γέφυρές της, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς της, τα φιλέτα γης που υπάρχουν ανά την Επικράτεια -την ηπειρωτική και τη νησιωτική- τις ερημονησίδες και βραχονησίδες, την ένταση των ανέμων στα βουνά και στα πελάγη της (που φέρνουν πολύτιμη ενέργεια), την ένταση της ηλιοφάνειας στις νοτιότερες περιοχές της και, γενικά, ό,τι είναι επιδεκτικό εκποίησης, εκμετάλλευσης ή συνεκμετάλλευσης!

«Ανάπτυξη», δηλαδή, για τον αλευροβιομήχανο που πουλάει το αλεύρι δέκα φορές ακριβότερο από όσο αγοράζει το στάρι. Και όχι για τον αγρότη που πρέπει να πουλήσει 50 κιλά στάρι για έναν καφέ!

«Ανάπτυξη» για τον εισαγωγέα που δαπανά για εισαγόμενα αγαθά 100 ευρώ και αξιώνει να κερδίσει, ρίχνοντάς τα στην αγορά, 500 ευρώ!..

«Ανάπτυξη» για τα διεθνή όρνια, τα οποία καραδοκούν για ψοφίμια και, όταν τα εντοπίσουν, κινούν τους μηχανισμούς τους (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ κ.λπ.), προκειμένου να τα κατασπαράξουν για ένα παρά!

«Ανάπτυξη» για τις τουριστικές πολυεθνικές που αναζητούν ευκαιρίες (σε ημιθανείς οικονομίες) ν’ αρπάξουν επιχειρήσεις και όχι για τους Ελληνες ξενοδόχους, που βάζουν στο σφυρί τις ξενοδοχειακές μονάδες τους!..

«Ανάπτυξη» για την «Ντόιτσε Τέλεκομ», για την Χόφτιχ ή για την COSCO και όχι για έναν λαό, που, παρά τη φτώχεια του, έχτισε λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους, τηλεπικοινωνίες, ενεργειακά δίκτυα κ.λπ., αλλά που άλλοι διαφεντεύουν το μόχθο και τις δημιουργίες του!

Από τέτοια Ανάπτυξη, σύντροφοι, μα την αλήθεια, είναι προτιμότερη η ύφεση!



Χ.ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΣ-Α.Τ.





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, το μήνυμα σας μεταφέρεται άμεσα στους διαχειριστές μας.